Кустурица снима филм о Јасеновцу

Редитељ Емир Кустурица снимаће филм о логору Јасеновац у Независној држави Хрватској (НДХ) у време Другог светског рата.

Република Српска 10.04.2019 | 17:28
Кустурица снима филм о Јасеновцу
Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић изјавио је да је са Кустурицом постигао начелан договор да се овај редитељ позабави „темом геноцида у НДХ.“

Кустурица је рекао да је позив прихватио као изузетан изазов и да филм, који имају намеру да направе, треба да изађе из сфере „нашег пристанка да тога није било“.

„Ми би требало да производимо три таква филма годишње да бисмо стигли оно што смо 1944. и 1945. године изгубили чињеницом да су српски партизани ушли у тај логор, покупили папире, покрили ту истину и произвели у наредних 50 година пристанак по коме тога није ни било“, рекао је Кустурица обраћајући се новинарима у Министарству културе и информисања.

Кустурица је упитао „како да ми нисмо имали филм о Јасеновцу“.

Министар Владан Вукосављевић је навео да уз „разуман оптимизам“ верује да би пројекат могао да буде започет 2020. године а да би реализација снимања филма кренула 2021. или 2022 године.

„На саму вест о овом пројекту почели су да стижи негативни сигнали као да некоме није стало да се у овој земљи снима више филмова и о геноциду у НДХ“, рекао је Вукосављевић не желећи да говори одакле су стизали ти сигнали.

Кустурица је најавио да ће сценарио писати он у сарадњи са неким са ким је већ радио. Рекао је да ће на овом пројекту почети да ради када заврши филм о геноциду у Судану са Кијану Ривсом.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић поручио је да жели да подстакне и друге ауторе, не само у области филма него и у књижевности и другим областима, да се позабаве „недовољно обрађеном културом сећања“.

„Сценарио Лордана Зафрановића је неколико пута представљан комисијама Филмског центра Србије. Епилог је био такав какав је. Подржавамо и Лордана Зафрановића и идеју тог сценарија и тај пројекат који верујем да није замро и ово министарство ће покушати да нађе начин да реализацију и таквог пројекта охрабри“, рекао је министар Вукосављевић на констатацију новинара да је било покушаја да се сниме филмови о Јасеновцу, попут „Деце Козаре“ Лордана Зафрановића или покушаја глумца Тихомира Станића да сними филм са некадашњим заточеницима Јасеновца које је спасила Диана Будисављевић.

РСЕ

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

ПОНОСНИ СЛОБОДНИ ЉУДИ

10.04.2019 15:41

То је за ПОДРСКУ И ПОХВАЛУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико и Неко

10.04.2019 18:14

Могао је и пет филмова до сад да сними да му друг није предао Јасеновацку градју хрватима.Вјероватно це му додик давати инструкције за филм јер је он имао увид у те списе.Мозда несто и буде од тог филма ако буде добро искесирао додика

Name

Робин худ

11.04.2019 08:12

Овај Додиков савјетник и слуга (полтрон) окривљује партизане за нестанак докумената из конц логора Јасеновац. Као мало је наиван и као незна да му је сеф Додик сву ту преосталу и сацувану архивску градју предао (продао) и на основу цега це сад снимати филм. Мозда на свједоцењу логораса којих висе нема медју зивима, или це им Драган Цовиц преко везе достављати градју из Загреба гдје је сада на "цувању" (преправљању). Само код нас мозе да вукови цувају овце и злоцинци цувају доказе о злоцину. Хвала ти бозе сто нам посла Додика и Кустурицу да нам скратис вјековне муке и напокон нас унисте једном за свагда. Други нас мрцваре вјековима ови це то заврсити брзо.

Name

Е, јест бас

11.04.2019 15:13

Треба узети лову од Србије и Српске! Умјетнику пресуси други извори.

Name

тб

10.04.2019 16:28

Све је то добро само да филм резира Србин а не овај "Србин"од интереса.То ће бит исто као на млијечном путу.Промашај и осрамоћен Србски војник као и народ у цјелини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.04.2019 16:48

То му је и циљ у свим филмовима,приказује нас као дивљаке,свиње и слицно!

Name

Да

10.04.2019 17:18

Он Србе представља као Цигане и лудаке у својим филмовима. Ово је озбиљна тема и најтрагичнија прича о геноциду НДХ над Србима. Он ће са том темом да циркуса и ту неће бити јасно да су Срби жртве геноцида.Илузорно је очекивати да ту буде обрађена улога Католичке Цркве, фра Филиповића Мајсторовића.Ја бих више имао поверења у Лордана Зафрановића јер би он то објективно приказао. Овако ће Куста из буџета Србије и Републике Српске узети милионе евра, а Додик и Вучић ће то представити као највећи успех сарадње Србије и РС.Обични преварант и срамота да Срби немају никога да то узме да филмски обради ову тему. Овако ће направити неко циркузање да Цигани лете у небо и ко зна шта само да разводни тему.Његови филмови од 1992 године немају везе са реалношћу већ само имагинарни цигански Свет тако да од ове реалне историјске трагедије геноцида над Србима ће направити парама глупих Срба циркус и то ће бити увреда жртвама у рангу заборава који су комунисти наметнули.

Name

Ре Ре

10.04.2019 18:09

Назалост то исто говорим од првог филма али прање пара и блацење Срба нема границу!

Name

РОМАНИЈА

10.04.2019 18:30

Свака цаст на коментарима свима. Господу хвала да срби прогледасе. Сарајево га давно одбацило и сарајлије, а продани срби једва доцекали да прихвате овог кретена који од нас срба у филмовима прави дивљаке и варваре да нам се цитав свијет смије. Србе да представља Емир куку нама, а еврици само капају и смије нам се који смо глупани.

Name

Ре Романија

10.04.2019 20:08

Треба бити нешколован и довољно глуп па писати небулозе о стварима које не познајеш. Читав свијет поштује и уважава режисерску способност и генијалност овога човјека, који је прославио српски филм. Држи се Гласинца,Равне Романије, Кнежине итд итд, а нека умни људи ако имају аргумената критикују Емира.

Name

Што

11.04.2019 07:24

се тиче филма на млијечном путу промашај .

Name

РОМАНИЈА

11.04.2019 17:57

Кад прицамо о сколи ја сам факултет заврсио прије рата у Сарајеву, а сто се тице Романије дале је висе интелектуалаца и функционера него цијела твоја бањалуцка регија , у рату најбољи борци били, немој да понизавас Романију, Гласинац, Равну Романију, нас Тити није прегазио, кокарда и сајка су се носале од 41-е до 45-е слободно, и данас, а и петокрака, довољно је споменути Мланка Реновицу само...... Срам нек те буде цобане

Name

РЕ Ре Романија

11.04.2019 18:47

Који српски филм? Он све што је снимио нема везе са српским и Србијом, он што је снимао а да ваља је прије рата, послије ништа посебно ни значајно, били су то филмови у покушају.

Name

Јаффа

10.04.2019 16:29

Био ми је драг...задњи његов филм који сам са уживањем гледао је Ундергроунд...а онда се окренуо у погрешном правцу...да га видимо сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.04.2019 18:54

Сви његови филмови су ,за нас,у погресном працу,ми смо дивљаци,свиње,зивимо у магли и виртуелном свијету итд,али то је прије рата требало да се свијету приказемо као такви,да би нас лаксе сатанизовали,сто се и десило,због тога си биле и награде пројектаната разбијања Југославије итд.

Name

Робин худ

11.04.2019 08:16

Страни плаценик, оцрњује Србе у својим филмовима. Он цак саље искривљену слику и о Циганима који су добар народ а он их представља као дивљаке и малоумнике.

Name

055

10.04.2019 16:33

Које материјале це користити,наси оригинали су продати,мозда историцара Фрање Тудјмана и слицних,зивих уцесника!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

10.04.2019 16:56

Нису материјали продати већ су дати.

Name

Разуман песимизам

10.04.2019 16:50

Је тужна истина, коју сви знамо, да је оригинална јасенивачка грађа поклоњена Хрватској. Према томе, онима који дрмају са буџетом и располажу са народним парама, нису била света ова страдања, а сад ко фол да снимају филм. Кустурица нам је познат као тзв. Србин, искључиво од материјалног интереса, о квалитету не треба трошити ријечи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

10.04.2019 17:26

Битно је да нас фарба,када је поцео око Висеграда рекао сам главни циљ је споменик Мехмед Паси и рехабилитација османлија,сада це бити верификовани резултати Фрањиниг историског рада и тако редом.Има те багре типа Каргановица,Ливнеа и слицних!

Name

Андзелина Дзоли Бецирспахиц

10.04.2019 17:53

Он це за насе паре снимити играни филм, то људи гледају или не гледају, нама требају материјални докази, документи, изјаве презивјелих којих јос увијек има, до дусе јако мало.Уз дузно постовање према Ромима, вец видим да це њих приказати као највеце зртве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.04.2019 19:29

Да цинице све да релативизује ствари!

Name

Билеца

11.04.2019 06:43

Цао маце идем до клуза

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

11.04.2019 08:38

Као прво да се позабави Суданом,а онда ако и крене Јасеновац,по његовом сценарију,испашће да су се Срби сами клали.Слично је и досада радио и наравно баш зато је којекуда и пимао награде.Следи ново понижење и омаловажавање Срба,ко неверује увериће се,а паре одоше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пофалићи

11.04.2019 09:14

Шта се чудите Бурле је морао предати грађу да би сачувао образ свога ђеда Томе Додика из Дувна.

Name

Гога

11.04.2019 09:44

То Куста краљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кеса Да Се Напуни

11.04.2019 15:19

нек се припреме јавна предузеца и локалне самоуправе, за овог је Лаза Ристовски мала беба колико има да узме. Има многи да на лицном примјеру виде ста је геноцид и то финансијски. Ал мозда филм за разлику од пар задњих које је снимио и буде лицио на несто

ОДГОВОРИТЕ