Опрезно са бојама за јаја

Боје за јаја садрже састојке чији ефекти на здравље нису познати. У њима су додаци или адитиви који се иначе користе у прехрамбеним производима да би променили изглед и својства коначног производа.

Здравље 10.04.2019 | 14:47
Опрезно са бојама за јаја
Тако производи постају занимљивији, нарочито деци. Изазивају емоције па нам производ постаје привлачнији и пожелимо да га купимо.

Јаја се обично фарбају тако што се уроне у обојену воду на неко време, а постоје и другачији начини као што је трљање. Бојење траје краће ако је боја концентрисанија. Дужим држањем у боји више боје ће се везати на љуску, а може се догодити да се обоји и беланце.

У неке боје прво треба додати сирће јер већина боја боље приања на љуску јајета у киселим течностима.

По правилу се ове боје излучују из организма или се разграђују, али та разградња може да буде делимична па могу настати састави који могу да изазову различите сметње, као што су алергије, мање концентрације, сметње с дисањем... Зато са бојама треба бити опрезан.

Пре фарбања јаја треба прво очистити сирћетом да би се скинуо заштитни слој на љусци који штити јаје од спољних утицаја, као што су бактерије. Овако ће се боја лакше везати за љуску.

Иначе, Европски парламент је 2010. године одлучио да на декларацији хране, која у себи има "вештачке" боје Е102, Е104, Е110, Е122, Е124, Е129, мора да пише упозорење: "Може узроковати поремећај активности и пажње дјеце".

То је довољан разлог да се критички размишља о могућим опасностима везаним за коришћење тих адитива. Међутим, међу бојама постоје и природне, као што је Е 101 која је, заправо, витамин Б2 и даје жуту боју.

Природно фарбање јаја:

  • За браон боју користи се љуска лука који се кува са јајима.
  • Жута се може добити из куркуме, црвена из цвекле, плава из црвеног купуса, а љубичаста из боровнице.
  • Плава боја "из кесице" не препоручује се да се користи пречесто јер садржи индиготин Е 132, који се веже за могуће алергије.
  • Црвена боја или Е 122 може изазвати алергије, уртикарију или ринитис - надражај слузнице носа.
  • Е 102 - Синтетичко жуто бојило на попису је бојила за која мора стајати да могу узроковати поремећај активности и пажње деце. 
Б 92
фото:интернет 

Коментари / 0

Оставите коментар