Прлић тражи да казну служи у БиХ

Некадашњи политички лидер тзв. Херцег-Босне (ХРХБ) Јадранко Прлић затражио је од Механизма за међународне трибунале да 25-годишњу казну затвора за злочине почињене над Бошњацима не служи у Великој Британији, сазнаје Балканска истраживачка мрежа Босне и Херцеговине (БИРН БиХ).

Босна и Херцеговина 10.04.2019 | 12:48
Прлић тражи да казну служи у БиХ
Прлић је у писму предсједнику Механизма Цармелу Агиусу – у које је БИРН БиХ имао увид – написао да је затвор на отоку Wигхт, у којем би требао служити казну, намијењен преступницима осуђеним за насилне или сексуалне злочине.

"Извјештај о инспекцији овог затвора из 2015. године наводи да, иако су инциденти насиља смањени, 18 посто притвореника се не осјећа безбједним, 36 посто њих је пријавило насиље од других притвореника, а 34 посто насиље од стражара", наводи Прлић у писму.

Он додаје да овај затвор не предвиђа могућност да затвореници користе рачунар, што ће му отежати рад на захтјеву за преиспитивање пресуде којом је правоснажно проглашен кривим за учешће у удруженом злочиначком подухвату који је за циљ имао прогон Бошњака.

Онемогућавање приступа лаптопу, наводи Прлић у писму, спријечиће га да пише књиге, којих је, како додаје, објавио већ 11.

На крају Прлићевог писма стоји да би му се требало омогућити да казну служи у БиХ – с обзиром на скоро отварање Државног затвора – који је, како наводи Прлић, изграђен средствима међународне заједнице и по највишим стандардима.

Ово писмо Прлић је послао бх. институцијама и министру правде Јосипу Грубеши, од кога је затражио да му помогне да се промијени одлука о локацији гдје ће служити казну.

"С обзиром да није могуће да служим казну у својој земљи – што би било логично – желим да будем пребачен у затвор који има услове попут оних у Државном затвору, гдје ће казне служити осуђеници за слична дјела", стоји у Прлићевом писму.

Хашки трибунал је у новембру 2017. осудио Прлића скупа с петорицом других високих званичника ХРХБ-а и изрекао му затворску казну у трајању 25 година.

(БИРН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

нека

10.04.2019 10:59

Умјесто да се суди Америма и њемацкој они завадисе нас народ ,а народ ко овце помислисе да се ствара несто добро свјесно или несвјесно подјелисе направисе сто се направило. Та багра сад суди насем народу који је буквално изигран. Нека сваком буде ово добра лекција из образовања у овом најгорем вјеку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

10.04.2019 11:33

И ово је Босна и Херцеговина а не само зло !хттпс://www.курир.рс/регион/босна-и-херцеговина/3234475/фотографија-која-је-одусевила-цео-регион-на-слави-манастира-зитомислица-прослављен-и-муфтијин-родјендан-фото

Name

озбиљно

10.04.2019 11:06

Још да те и хранимо ујко...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одобрење

10.04.2019 11:44

Треба му то омогуцити. Али, и Туњице су у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре одобрење

10.04.2019 13:20

Туњице близу Лактаса..мозе и на славу под сатор код Додика..и Цовиц је ту..пазице га мазице га...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сека

10.04.2019 15:55

Не доводите га у БИХ. Ниједног злочинца. О јаду се забавили свом и својих најдражих. И нек им се врати све што су зла нанијели свима нама

ОДГОВОРИТЕ