ФИФА промијенила десет правила фудбалске игре!

Међународни одбор за фудбал, орган ФИФА задужен и за корекцију постојећих и увођење нових правила, променио је на последњој седници чак десет правила.

Фудбал 14.04.2019 | 18:45
ФИФА промијенила десет правила фудбалске игре!
Та правила ће почети да важе у сезони 2019/2020.

Измењена су правила 8. и 9. која се односе на спуштање лопте и која предвиђају да ако је игра заустављена у шеснаестерцу, судија спушта лопту голману, а ако је заустављена ван шеснаестерца судија лопту спушта једном играчу.

Ако у "живом зиду" стоји три или више дефанзиваца, играч екипе која напада не сме да им буде ближи од метар, а ако је ближи од метар, индирект се досуђује у корист тима који се бранио.

Једно од правила односи се на јавну опомену због нелегалне прославе поготка и она ће убудуће бити на снази чак и ако је погодак поништен.

По једном од правила, лопта је у игри чим се изведе ударац, не мора више да напусти шеснаестерац да би се сматрало да је у игри, а намерно играње руком и даље се сматра прекршајем.

На почетку утакмице, према новим правилима, тим који приликом бацања новчића победи, може убудуће да бира да ли ће да први има лопту, или ка ком голу ће да напада.

Једна од новина је и то што ће постојати различити термини за медицинске прекиде меча, па се тако уводи прекид због расхлађивања актера од 90 секунди до три минута и прекид за рехидрацију, који може да траје максимум један минут.

Играчима су дозвољене вишебојне мајице ако су истих боја као рукави или сам дрес, а још једно од нових правила односи се на то да ако се судија спрема да покаже жути или црвени картон а екипа у чију корист је досуђен прекршај изведе брз слободан ударац и створи обећавајућу прилику за гол, судија сме да одложи показивање картона до следећег прекида игре.

Замењени играч мора да напусти терен код најближе тачке на аут-линији или гол-линији од места на коме се налази , а уводи се и да званичник екипе који је крив за неприхватљиво понашање може да буде кажњен жутим или црвеним картоном.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар