Трагедија је што људи одлазе

Шеф канцеларије Свјетске банке за БиХ Емануел Салинас каже да је неодрживо да држава буде највећи послодавац у земљи. За њега је трагедија да људи одлазе из ове земље, а наглашава да је БиХ земља с највећим трошковима здравственог система у региону.
.

Босна и Херцеговина 10.04.2019 | 10:36
Трагедија је што људи одлазе
Салинас у интервјуу Независним новинама каже да је одлазак људи из БиХ највећи изазов који има ова земља.

"Ја то могу описати као велику трагедију. Људи су највећа вриједност ове земље. Трагедија одласка није само у томе што људи траже боље плаћене послове, него једноставно јер сматрају да овдје не виде довољно квалитетан живот за себе и своју породицу. БиХ то не може себи приуштити. Тај проблем мора ријешити ова генерација јер би у супротном наредној генерацији тај проблем заиста могао бити нерјешив", упозорава он.

На питање хоће ли бити реформе здравственог сектора, одговара да је спроведено једно испитивање јавног мњења колико су грађани задовољни услугама.

"Открили смо да је скоро осам од десет људи у БиХ незадовољно квалитетом, и то због немогућности или кашњењима у лијечењу, додатних трошкова које људи плаћају из властитог џепа итд.", казао је Салинас.

Каже да је корупција један од узрока оваквог стања.

"Покренули смо дијалог о овој теми с властима РС, а вјероватно ће сличан дијалог бити потребан и у другом ентитету. Циљ нам је да реформишемо комплетан систем. А ако смо озбиљни у тој намјери, онда то стварно мора да буде дубока и корјенита реформа. Основни циљ мора да буде повећање сатисфакције корисника здравствених услуга и ефикасно кориштење постојећих ресурса", рекао је он и нагласио да је БиХ земља с највећим трошковима здравственог система у региону.

"Значи, не само да је услуга лоша, него је још и прескупа. Даље, потребно нам је и здравствено особље које ће на бољи начин одговорити потребама клијената, односно корисника. Како бисмо могли спроводити ову реформу, мораћемо мјерити све ове показатеље као индикатор како се ствари одвијају. Сада смо на почетку. Охрабрени смо јер прије годину дана нико није ни причао о овоме унутар власти, а сада се о томе озбиљно разговара", казао је Салинас.

Наглашава да његова препорука није никако дизање пореза.

"Не дизање пореза, никако. Морамо поћи од побољшања законског система. Дио закона морамо измијенити, а дио нових усвојити. Мора се извршити и институционална реорганизација начина на који дио здравствених услуга функционише. Морамо увести мјерила по којима ћемо пратити напредак. Мораћемо размислити о томе како мотивисати раднике у здравственом сектору да испуне мјерила. Такође, веома је важно увођење одговорности како се јавни ресурси користе. Дао сам вам један пресјек неких од мјера које морамо увести. Међутим, и даље нам недостаје визија како ваше власти виде здравствени систем за пет или десет година", казао је шеф канцеларије Свејтске банке у БиХ.

Према његовим ријечима основно питање је: Какав здравствени систем ви желите?

"То је основно питање. То морамо прво разјаснити како бисмо онда могли почети с реформама. То је важно јер ће оне бити веома дубоке. Ако не буде било јасне визије, онда је тешко постићи жељени циљ. Нема једноставних и брзих рјешења. Рецимо, ваш примјер повећања такси. Ако то урадите, онда власти могу тај новац да погрешно искористе и да се на крају реформе нађете у горој ситуацији од које сте кренули", казао је Салинас.

БН ТВ

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Рум плоцица

10.04.2019 08:40

Сто се ти Салинас бринес, када ове насе заболе патка?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

10.04.2019 09:59

Брине ко це врацати кредите Свјетској банци . Али ово је добро рекао : "Ја то могу описати као велику трагедију. Људи су највећа вриједност ове земље. Трагедија одласка није само у томе што људи траже боље плаћене послове, него једноставно јер сматрају да овдје не виде довољно квалитетан живот за себе и своју породицу. БиХ то не може себи приуштити. Тај проблем мора ријешити ова генерација јер би у супротном наредној генерацији тај проблем заиста могао бити нерјешив".

Name

Или

10.04.2019 08:44

Или овај странац Салинас не схвата или је потпуно необавјестен.Па овдје и када се донесу закони не постују се.Од стране политицара у врху,локалних моцника као нпр у Рогатици,тајкуна.Закон вриједи само за обицан пук

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДА ДА

10.04.2019 08:47

ДОБРО РЕЦЕНО.ТРАГЕДИЈА ЈЕСТЕ.АЛ НАС УВУКЛИ У РАТ УМЈЕСТО ДА БЈЕЗИМО СА ДЈЕЦОМ ВАНИ.САД ТО РАДЕ НАСА ДЈЕЦА.И НЕКА.ДА СЕ НИКАД НЕ ОСВРНУ.СВЕ ОВЕ ГОДИНЕ СЕ БОГАТЕ СА НАСИХ ЛЕДЈА.МИ ОД НИСТА ИСКОЛОВАЛИ ДЈЕЦУ ДА ИМ БУДЕ БОЉЕ.И БИЦЕ.МОЈИ СА ДИПЛОМАМА ДРЗАВНИХ ФАКУЛТЕТА ЉУДИ НЕМОГУ НАЦИ ПОСАО.И КАД ГА НАДЈУ ГАЗДЕ НЕПИСМЕНЕ ИМ ИЛ НЕ ПЛАТЕ ИЛ ВРЛО МАЛО ПЛАТЕ.ТРАГЕДЕЈИА ДРУЗЕ...АЛ ЈЕ ВРИЈЕМЕ ЗА ВЕЛИКИ ЕГЗОДУС.ТО ЈЕДИНО РЈЕСЕЊЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гдје сте српски домацини

10.04.2019 08:47

А Срби се некад поносили да су добри домацини. Бар се тако прицало. Али изгледа да не радја српкиња висе бана Милосављевица. Какав је то домацин у куци који своје укуцане хандри и који зиве у биједи, а њему лијепо. Какав домацин таква му и слава - сатор, лубенице а ла турска љетовалиста, и кетеринг сервис Владе РС. Е такве смо изабрали да нас воде. Лоси домацини и неслога и куца се оцас посла разгради, ако нам је куца Република Српска као сто ономад устврдисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

10.04.2019 09:11

Само бјезите народе Ко неце у полицију И неце добити посао никад Па јел видите само милиција запосљава нико висе Комуњаре никад неце промијенити стил Праве све вецу биједу уствари немозе даље најбједнија смо дрзава у свијету Али тако нам И треба сто бирамо то И добијемо

Name

Злаја

10.04.2019 08:58

Пријатељу,не покушавај ништа овде да поправљаш, да смо хтјели шта боље,народ неби поново изгласао своје Убице и харачлије за власт. Сами смо ово бирали сад једем и горке плодове својих глупости. Био сам у Њемачкој годину и по, радио по мало,вуче човјека емоција према родном крају,вратио се,надао да ће бити боље ,медјутим,све горе и горе. Сад учим језик и прва прилика одавде ,Збогом.Нећу да продјем као мој отац,борац прве категорије, од првог до последњег дана ратовао,рањаван,инвалиднина 45 марака,фирма у којој је радио је приватизована ,незна јој се за темеље.Сад чека да напуни године до пензије,до тад он зна како живи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

10.04.2019 09:01

Трагедија је када и један цовјек оде, а камоли многи људи, док када многи оду, то је за резим само статистика са којом резим манипулисе у своју корист, а на стету друства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

10.04.2019 09:07

КАКО ПОПРАВИТИ СИСТЕМ КАДА СА СИСТЕМОМ УПРАВЉА МАФИЈА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зззз

10.04.2019 09:34

Како неце? Цртају фасистицке знакове по Арнаудији а сви у РС суте. Због тога бјезе сви без обзира ко су и ста су

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзо

10.04.2019 10:00

Један други Салинас,Роберт Прајс,написао је књигу ,,Троја у Херцеговини. Људи се селе гдје им је боље.Људи су свуда ресурси а у РС и Бих слободни робови

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ЗЛАЈА

10.04.2019 10:02

ТАКО ЈЕ..И САМ БИ МОГАО ОПИСАТИ СВОЈУ ПОРОДИЦУ ТАКО..ЈОС САМ СА СВОГ ПРОТЈЕРАН ОВДЈЕ У СЕМБЕРИЈИ ИЗВАРАН ОД ВОЈСКЕ ПРЕКО ФИРМЕ ДО БОРАЦКЕ..ИМАМ ДЈЕЦУ ЦЕКАМ ДА ОДУ..А ЈА ТАКОДЈЕ ДОК ЦЕКАМ ГОДИНЕ ЗА ПЕНЗИЈУ..РАЗМИСЉАМ ДА МИ НИЈЕ ДЈЕЦЕ РЈЕСАВАО БИ СВЕ ТО СТО МЕ СНАСЛО НА ДРУГИ НАЦИН ...ДА ВИДЕ СТА ЈЕ ПАТЊА ОНИ КОЈИ МИ ПАТЊУ НАНИЈЕЛИ И НАНОСЕ..РАДИМ ..НАДНИЦИМ..КОД ЛОПУЗА И РОБОВЛАСНИКА..ПОСТЕНОГ ЦОВЈЕКА НЕМА ДА СРЕТНЕМ..СВИ ОДАВДЕ..ОВО ЈЕ ДНО СВАКОГ ДНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Власт

10.04.2019 10:03

Власт ради, баш по налогу, оваквих душебризника. Зашто не спасисте наше велике фабрике. Напротив, по вашем налогу се уништавају-наравно, тим уништењем руководе "наши", а које сте ви поставили. А сада кукумачете, као-у нашу корист. Иматевисоког представника, па нека заради бар дио своје плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања

10.04.2019 10:18

Благо оном стоје отиси.А гласаци нек даље гласају

ОДГОВОРИТЕ
Name

мама

10.04.2019 10:23

Сто се ви бринете, па ви цете нас ионако замијенити мигрантима јер је ово тотално пропала дрзава. Тако нам и треба кад се измедју себе не моземо договорити ни око најмање ситнице. Све нас треба растјерати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.04.2019 11:47

Крив сам сине,јер нисам лајо, криви смо мало помало сви. Тешко је било и рат је трајо, дођоше људи подли и зли. Као термити на дрво меко, сисали благо државе ове. На првој црти док гине неко, они на труду дједова плове. Потписом пера само за куну, узеше фирме и радна мјеста. Дебљали конто на свом рачуну, раднике многе чекала цеста. А ми смо само шутити знали, вироват једном бити ће боље. Малени човјек остат ће мали, нестало вјере,нестало воље. Крените дјецо сретан вам пут, у туђој земљи нађите срећу. Не вриди бити тужан ни љут, иако дуго видит вас нећу. Можда се једном све приокрене, дођите кући,вратите наду. Орите земљу,ломите стјене, вратите понос селу и граду. Марио Винковић

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xy

11.04.2019 08:01

Да. Криви смо. Криви смо сто смо дозволили да нам мрзња замагли вид, криви смо сто нисмо вољели цак ни властиту дјецу, а камоли тудју. Убијали се на овим просторима зарад нације и дрзаве, а сад нам се дјеца одрицу и нације и дрзаве. Па за кога смо гинули? Признајте дјеци, били смо глупи. Они нам само врацају дуг, јер дјецу треба вољети висе од нације и од дрзаве. Они нам у ствари показују како треба вољети дјецу, остављају све и одлазе због њихове будуцности, одрицу се и нације и дрзqве. Мрзња нам се вратила као бумеранг, сада мрзимо себе јер нисмо знали због цега треба гинути....