Нетанијаху улази у историју

Нетанијаху остаје премијер и улази у историју.

Свијет 10.04.2019 | 09:17
Нетанијаху улази у историју
На јуче одржаним општим парламентарим изборима, на којима је излазност била 67.9%, а на основу 97% обрађених гласачких листића на општим изборима за 21. сазив Кнесета, Нетанијаху (Бењамин) је однио јасну побједу. Очекује пети мандат предсједника владе, чиме ће престићи оца нације Давида Бен-Гуриона.

Премда је и главни такмац Нетанијахуовог ликуда, Плаво-бијела партија, нова на политичкој сцени Израела, на челу са некадашњим начелником ђенералштаба Ганц-ом (Бенyамин/Бењамин Гантз) освојила идентичан број мандата, збирна блоковска подјела експлицитно упућује на 65 према 55 у корист деснице на челу са ликудом.



Према до сада пребројаним гласовима, подјела посланичких мјеста изгледа овако:

- Ликуд (Нетанијахуа): 35

- Плаво-бијело (Кахол-лаван, Ганц): 35

- Шас (Схас, ултра-религиозна партија оријенталних Јевреја): 8

- Јахадут ха-Тора (Yахадут ха-Торах, ултра-религиозна партија ашкенаских Јевреја): 8

- Хадаш - Таал (Хадасх – Та'ал, коалиција умјеренијих странака са мјешовитом арапско-изразито лијевом јеврејском: 6

- Радничка (Лабуристичка/Ха авода): 6

- Израел наш дом (Исраел бетеyну, Авигдора Либермана): 5

- Уједињена десница (Уједињена десница, углавном национално-религиозне оријентације): 5

- Мерец (Меретз, израелска љевица): 4

- Кулану (досадашњег министра финансија, социјалног опредјељења): 4

- Раам - Балад (Ра'ам – Балад, коалиција странака израелских Арапа, која укључује и радикални Балад): 4

Једноставним збрајањем освојених мандата ликуда са десно оријентисаним: Шас, Јахадут ха-Тора, Израел наш дом, Уједињена десница и Кулану, добија се недостижних 65 посланика. Тиме предсједник државе Реувен Ривлин неће моћи имати дилема коме да повјери мандат састављања владе.

Плаво-бијела странка, на чијем четворном кормилу се налази и Јаир Лапид (Yаир Лапид), новинар, публициста, добротворни радник и политичар, син Јосефа - Томија Лапида, некадашњег, између осталог, министра правде, директора јавног РТВ сервиса и тиражног Ма'арив – а, родом из Каћа крај Новог Сада, јесте велико освјежење на израелској политичкој сцени и први истински такмац Нетанијахуовом ликуду у посљедњој деценији.

Високо дисциплинована излазност ултра-религиозног становништва, баш као и ниска арапског, добрим дијелом су детерминисали мапу подјеле посланика.

Радничка странка, државотворна, историјских националних личности, познатих широм свијета, попут Бен-Гуриона, Переса, Рабина достигла је свој најслабији резултат, добрано исисавањем потенцијала гласача у корист Плаво-бијеле партије.



Израел наш дом, Авигдора Либермана, била је спремна за најгоре, имајући у виду истрајне показатеље јавног мњења током посљедња три мјесеца. Према ријечима Александра Николића, бившег почасног конзула Босне и Херцеговине у Израелу и блиског Либермановог сарадника, руководство, активисти и пријатељи странке су се окупили у њеном главном штабу у Јерусалиму не би ли били уз лидера у моментима слутећег бродолома непреласка цензуса, ипак надајући се и вјерујући да су многе анкете биле малициозно-манипулативне. Постоје реалне шансе да се пребројавањем преостала 3 % гласова, међу којима и војника, досегне и шести мандат.

Николић у изјави БН ТВ подсјећа да је управо Либерман био тај који је током најжешћих притисака на јеврејску државу да призна једнострано проглашену независност тзв. Републике Косово, тада на дужности министра иностраних послова, био тај који се одлучно одупрео томе.



Иако скромног изборног резултата, Израел наш дом, странка која у свом ДНК носи популацију усељеника из бившег Совјетског Савеза, ће недвосмислено представљати језичак политичке ваге, тиме ојачавајући сопствену преговарачку позицију за престижним портфељима. Сам Либерман се и овај пут показао као етаблирани лидер у израелском друштву, вјеран ставовима секуларне деснице, која не подлијеже помодним трендовима и застрашивањима.



Број два ове странке, Одед Форер, са којим је Николић такође близак, предсједавајући је друштва парламентарног пријатељства Кнесета са Републиком Србијом.

У наредна два дана биће познати пуни резултати пријевремених избора за Кнесет, 2019. године, а Нетанијху је већ у контактима са потенцијалним коалиционим партнерима. Њега очекују и одлуке правосудних органа о подизању оптужнице по основама наводне корупције. Иза себе Нетанијаху ниже јасних десет година континуираног привредног раста, макро-економске стабилности, земље која је постала чланом ОЕЦД-а, те која је искорачила неколико значајних успјеха на међународној политичкој сцени - посебно изванредних односа са америчким предсједником Доналдом Трампом. Истовремено, и Израел пати од глобалне појаве продубљавања друштвено-економског јаза између богатих и сиромашних.

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Давид

10.04.2019 08:23

Убједљиво најквалитетнији текст у цијелом региону о овим изборима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

10.04.2019 09:24

Свака част за студиозну и одличну анализу.Види се да је аутор врло упознат са стањем у Израелу.

ОДГОВОРИТЕ