Меркел: Могуће одложити Брегзит

Њемачка канцеларка Ангела Меркел оцијенила је да је могуће одлагање изласка Велике Бритање из чланства у Европској унији (ЕУ) до почетка 2020. године.

Свијет 09.04.2019 | 20:18
Меркел: Могуће одложити Брегзит
"Одлагање Бреxита за неколико мјесеци је могуће, до почетка 2020. године", изјавила је канцеларка на састанку са члановима своје Хришћанско-демократске уније (ЦДУ).

Канцеларка Меркел која се данас састала с британском премијерком Терезом Меј, рекла је да ЕУ не жели да наметне Великој Британији "неуређени" одлазак из чланства јер је у интересу Уније да настави да има добре односе с том земљом.

Јелисејска палата је раније данас саопштила да се Француска не противи одлагању Бреxита, али да се чини да је сувише дуг период од годину дана како је то предложио Брисел.

Париз "није затворен за друга рјешења, али са одређеним ограничењима и не по сваку цијену", навела је палата прије састанка француског предсједника Емануела Макрона и Терезе Меј, која је послије Берлина отпутовала у Париз.

У Бриселу је за сутра заказан ванредни самит лидера ЕУ о Бреxиту.

Британска премијерка је затражила одлагање Бреxита до 30. јуна, а предсxедник Европског савxета Доналд Туск је поменуо "флексибилно одлагање до 12 мјесеци".

Француска се не противи одлагању иступања Велике Британије из чланства у Европској унији (ЕУ) али се чини да је сувише дуг период од годину дана како је то предложио Брисел, саопштила је Јелисејска палата.

Париз "није затворен за друга рјешења, али са одређеним ограничењима и не по сваку цијену", навела је палата прије састанка француског предсједника Емануела Макрона и британске премијерке Терезе Меј.

Усвојен план за тражење новог одгађања "Бреxита"

Посланици у Парламенту Велике Британије усвојили су план британског премијера Терезе Меј да затражи одгађање "Бреxита" до 30. јуна.

Посланици су подржали план са 420 гласова "за", док је против плана гласало 110 чланова Парламента.

Мејова покушава да постигне договор са опозиционом Лабуристичком партијом, како би споразум о "Бреxиту" који је постигла са ЕУ био усвојен у Парламенту.

Влада је била приморана да одржи данашње гласање, након што су посланици јуче усвојили закон којим се њима омогућује да размотре и измијене захтјев Мејове за одгађање иступања Велике Британије из ЕУ.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јадна мајко

09.04.2019 19:51

Право не знас ко је одлуцнији ЕУ или ВБ. Јадна мајко европских вриједности и демократије. Као кад се дјеца играју па одједном промјене правила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зицер

09.04.2019 21:14

На овој фотки су као двије корњаче у љубавном загрљају.

ОДГОВОРИТЕ