Ко ће водити Јунајтедову трансфер политику од љета?!

Клуб у потрази за човеком који ће помоћи Олеу Гунару Солсјкеру да врати екипу на врх енглеског фудбала.

Фудбал 15.04.2019 | 23:45
Ко ће водити Јунајтедову трансфер политику од љета?!
Јувентус је до прошле јесени имао Бепеа Мароту, сада је ту Фабио Паратићи, Севиљом је у време доминације Лигом Европе командовао Монћи - однедавно поново у клубу после растанка с Ромом, Андреа Берта је Атлетиков први оперативац из сенке, у Барселони је то цео борд људи... Готово сви озбиљни европски клубови имају човека или организацију која се бави вођењем трансфер политике, што је у Премијер лиги теоретски највише било задужење тренера. Због тога су и добијали титуле менаџера, односно тренера с много већим овлашћењима.

Времена су се променила и последњих година острвским фудбалом све чешће провејавају приче о незадовљству тренера због тога што им се други људи мешају у посао. Колико је само Антонио Конте имао проблема с Мајклом Еменалом и Марином Грановскајом због тога што су му доводили играче које није желео. Недавно је Луј ван Гал открио да му је Јунајтедов директор Ед Вудворд такође мешао прсте, а није тајна ни да прегобати власници клубова често доводе играче само из личног задовољства. Роман Абрамович је својевремено то радио када је доводио Андреја Шевченка и Фернанда Тореса на Стамфорд Бриџ, први човек Пари Сен Жермена Насер ал Келаифи прегазио је све границе када је купио Нејмара за тада баснословних 222.000.000 евра, само како би напакостио Барселони. Примера је заиста много...

Оле Гунар Солсјкер није из те приче. Норвежанин је и сам признао већ у првим данима по преузимању Јунајтеда да није човек за планирање послова на трансфер пијаци, нити неко ко жели да се бави преговорима с играчима о продужетку сарадње. Жели да буде тренер и клупску економију и финансије препусти стручним људима, али да има свој глас у доношењу појединих одлука, односно могућност да изнесе своје жеље по овим питањима. То је открио и некадашњи дефанзивац Црвених ђавола Гери Невил у ауторском чланку за Скај Спорт.

Солскјеров повратак на Олд Трафорд, овог пута у улози тренера, донео је наду да би Манчестер јунајтед могао да се врати у врх енглеског и европског фудбала. Мада је досад урадио доста тога, пред њим је огроман посао и озбиљан процес реновирања тима због тога што је део екипе у позним играчким годинама, док би неколико важних карика могло да оде без обештећења на лето пошто им истекне уговор. Ту се, пре свега, мисли на Андера Ереру, кога су већ најавили као појачање ПСЖ и Хуан Мата, кога жели Барселона. 

Због тога је Јунајтед ушао у потрагу за човеком који ће Солскјеру помоћи да у наредном периоду оспособи и реновира тим. Док се Јунајтед све чешће доводи у везу с играчима попут Арона ван Бисаке, Калидуа Кулибалија, Ивана Ракитића, Жоаоа Феликса и још неколико имена, клуб неће радити ништа док се не реши ово битно и стратешки важно питање. То значи да ће Ед Вудворд бити скрајнут, односно више неће имати тако велика овлашћења у вођењу трансфер политике као некада што је можда и логично с обзиром да је већ неко време означен као кривац за лошу клупску транзицију по завршетку трофејне ере сер Алекса Фергусона.

Јунајтеду ће засигурно бити потребна озбиљна свота новца како би кренула у ново реновирање. Део финансијске конструкције могао би да буде покривен евентуалним продајама Пола Погбе или Маркуса Рашфорда у Реал и Давида де Хее Пари Сен Жермену, о чему се седмицама уназад спекулише. То би, опет, значило да ће Јунајтед остати без једног или двојице играча светске класе, односно момка који је пројектован да носи клуб у наредним годинама. Солскјер би најрадије да избегне сценарио по којем би Рашфорд отишао и жели да га претвори у нову легенду клуба, мада би волео да тим гради и око Погба и Де Хее.

Свакако је клуб у обавези да Солскјеру и његовом будућем сараднику у вођењу трансфер политике обезбеди макар идентичне финансијске услове за рад као што је то био случај у време Дејвида Мојеса, Луја ван Гала и Жозеа Муриња. Тада је клуб утрошио на стотине милиона евра и од свега је успео да се окити једино пехаром освајача Лиге Европе. Премијер лига ниједног тренутка није била надохват руке, док су куп такмичења мање важна...

У клубу се надају да ће на лето успети да заврше четири или чак пет великих послова, што значи да ће бити уложен огроман труд у комуникацији с агентима, саветницима и замршеном мрежом људи који се баве овим послом. Коначни циљ је да се за две године Јунајтед претвори у тим достојан титуле, али је проблем како ће управа одрадити посао овог лета, ко ће остати, а ко отићи и да ли је заправо реално да Јунајтед у једном прелазном року направи четири-пет великих трансфера, а да то све буду играчи који су на врху листе жеља? Наравно, и тренерске филозофије. Јер, ако Јунајтед буде наставио да игра фудбал с великим интензитетом, честим трансформацијама и контранападима, тим мора да буде скројен од играча којима такав систем прија. 

Није једноставно, али Јунајтед је изабрао такав пут. Солскјер на челу, уз њега неко ко ће знати да избалансира велика очекивања и реалност, уз тим који би значајно могао да буде измењен. 

Извор: моззартспорт

Фото: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар