Санкције Америке за 16 лица

Државни секретар Мајк Помпео објавио је саопштење у којем се наводи да је забрана уласка у САД изречена за 16 држављана Саудијске Арабије који су учествовали у убиству новинара Џамала Кашогија, а саопштење потписује амерички Стејт департмент.  

Свијет 09.04.2019 | 13:05
Санкције Америке за 16 лица
Међу 16 имена на америчкој листи санкција је Сауд ел-Кахтани, бивши савјетник саудијског престолонасљедника Мухамеда бин Салмана и бивши савјетник Краљевског суда Саудијске Арабије.

Друго звучно име је Махер Мутреб, такође блиски сарадник принца Бин Салмана. Мутреб се терети да је био вођа тима који је извршио брутално убиство Кашогија. Санкционсран је и Салах Тубаиги, форензички експерт који се терети да је након убиства уништио Кашогијеве посмртне остатке.

Џамал, новинар и колумниста листа Тхе Wасхингтон Пост, убијен је 2. октобра 2018. у саудијском конзулату у Истанбулу. Турско тужилаштво открило је да је он брутално удављен по уласку у конзулат те да је његово тијело раскомадано и уништено. 

Потом су подигли оптужнице против 11 осумњичених за убиство, а тамошње тужилаштво тражи изрицање смртних пресуда за пет првооптужених.

Државни секретар Помпео је на листу ставио 16 саудијских држављана, а с листе санкција министарства трезора изоставио је Мухамеда ел-Катибија, саудијског конзула у Истанбулу.

Америчко министарство трезора је 45 дана након Кашогијевог убиства, дакле у новембру прошле године, замрзнуло имовину 17 саудијских држављана оптужених за убиство, а Стејт департмент је реагирао у том правцу тек пола године касније. Власти Саудијске Арабије накнадно су признале да је Кашоги убијен, а да није напустио конзулат, како су првобитно тврдили.

(Аваз)

Коментари / 0

Оставите коментар