Штета за БиХ 40 милиона КМ

- За нешто више од четири мјесеца откако су на Косову на снази трговинске таксе, извоз из Босне и Херцеговине је мањи за 40 милиона марака, показују најновији подаци Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Босна и Херцеговина 09.04.2019 | 07:14
Штета за БиХ 40 милиона КМ
Наиме, од новембра до краја марта ове године извоз је износио скромних 7,35 милиона КМ, док је само у истом периоду годину дана раније он био 47,57 милиона марака.

У занемаривом извозу на врху су производи од гвожђа и челика, обућа, фармацеутски производи, дрво и производи од дрвета те млијеко и млијечни производи.  

Косовска страна је ипак успјела задржати обим извоза у БиХ и он износи 4,5 милиона КМ за период од новембра до марта, а што је на готово истом нивоу као и годину дана раније.

И поред скромних бројки, Фарук Хаџић, макроекономски аналитичар, сматра како је БиХ требало да посегне за контрамјерама јер је, како је казао, реципроцитет у оваквим случајевима врло битан.

"У питању је значајна свота новца. Четрдесет милиона марака је новац који би дошао у БиХ и директну корист би имали извозници. Они су овако остали без тог тржишта и морају се снаћи на неки други начин, а сумњам да ће то моћи у неком кратком времену. Дошло је и до пада пословне активности, а то се аутоматски одражава на плате и пословање предузећа", оцјењује Хаџић.

Према његовим ријечима, држава је морала некако да заштити своје фирме, али је подршка изостала.

"Ово је и доказ да се зона слободне трговине може прекршити на једностран начин. БиХ није хтјела да крши споразум, али је остала без значајних средстава. Ово више није у домену економије, већ политике", закључио је Хаџић.

С обзиром на то да су таксе поред БиХ обухватиле и Србију, и они редовно ажурирају своје податке о штетама које имају због овог намета.

Марко Чадеж, предсједник Привредне коморе Србије, каже како је одлука Приштине да уведе стопроцентне таксе за робу из централне Србије закључно с фебруаром нанијела директну штету привреди Србије од скоро 100 милиона евра и то само на основу нереализованих испорука.

"Штета само страних компанија, с капиталом из земаља ЕУ, које послују у Србији, процењена је у једном тренутку на око 200 милиона евра на годишњем нивоу", прецизирао је Чадеж.

Он је навео да је увођење таксе нанијело велику штету и привредницима у БиХ, али и косовској привреди и цијелом региону, угрожавајући економске интеграције и утичући на политичку стабилност.

"Та одлука је не само кршење ЦЕФТА споразума и других међународно преузетих обавеза, већ је неразумна, ирационална, искључиво политички мотивисана и супротна свакој економској логици", оцијенио је Чадеж.

Александар Вучић, предсједник Србије, поручио је јуче у разговору с амбасадором САД Калом Скотом да није оптимиста, али да је Србија спремна да настави дијалог ако Приштина повуче одлуку о сто одсто увећаним таксама на робу из Србије.

(Независне)

Коментари / 0

Оставите коментар