Они су одговорни за лоше стање

Грађани Босне и Херцеговине су преварени, уцијењени и преплашени, али никако не и одговорни за стање у коме се ова земља налази, тврде политички аналитичари који годинама прате дешавања на овим просторима.

Босна и Херцеговина 08.04.2019 | 22:41
Они су одговорни за лоше стање
Да је БиХ демократски уређена земља у којој се воља грађана поштује у свим сферама, онда би се могло рећи да су грађани кривци, али у оваквом стању, тврде стручнаци, они то никако не могу бити.

Сагласни да „риба смрди од главе“ сматрају да изреке попут „народ је сам крив“ или „народ је пристао на ово“ немају баш много везе са стварношћу, стручњаци тврде да се никако не смије рећи да је цијело друштво заказало.

Става да нисмо заказали баш сви је и политичка аналитичарка Тања Топић. Каже да је свјесна да постоје људи који нису прихватили овакву свакодневицу, те да се управо због њих не може говорити да смо сви заказали.



– Постоје појединци који нису заказали, који се критички, јавно и слободоумно залажу за неке вриједности које су ипак другачије него оне које су доминантне у друштву – објашњава Топићева, додајући да је велики проблем то што је пуно лакше дјеловати сакривен у колективу, што већина људи и ради.

– Рекла бих да су заказали они који су свега свјесни, а ћуте и једноставно не желе да се супростављају. Заказали су и они који су свјесни, а подржавају тај накарадни вриједносни систем – рекла је Топићева, те додала да је страх ткиво које спречава људе да се поставе другачије.

Донекле сагласан с њом је и политички аналитичар Есад Бајтал, који сматра да највећи дио одговорности сноси власт, а онај мањи дио људи који учествују у томе.



– Политичари својим националистичким језиком дижу тензије, а народ, ако се не слаже, требало би да реагује, јер овом шутњом показују да пристају на то. Одговорност грађана је што су све ове године исти на власти, али морамо имати у обзир и манипулације, као и поједине медије којима они, и поред свега чему грађани свједоче, и даље манипулишу њима. Грађанима се пријети мржњом, ратом, отцјепљењем… И оних 20 одсто што гласа стално за исте је изманипулисано радним мјестима, кумством, као и партијским и другим везама – рекао је он.

Бајтал сматра да се народ није предао и заказао тако што бјежи одавде, већ да му је то једини избор.

– Није народ крив што бјежи јер у овој политичкој утакмици не види свој тим, а када не виде наду, онда је логично да одлазе – рекао је он.

Ако питамо професорку и народног посланика Јелену Тривић, одговорност је на академској заједници и политичарима. 



– Недавно сам негдје прочитала да су сви који дођу у нашу земљу одушевљени нашим људима, а ко год од званичника дође критикује наше политичаре. Поставља питање како овако добар народ изабере овако лоше политичаре – рекла је Тривићева.

Наглашава да су одговорни они који су највидљивији и да они својим понашањем морају бити примјер грађанима.

– Академска заједница је крива чак више од политичара, јер је поткупљива. Они због учешћа у неком одбору ћуте, вођеним тим да им је добро и да не морају да се баве општим проблемима. Тако да су они кривљи више и од политичара, јер не раде апсолутно ништа, невидљиви су осим када треба неком из власти додијелити неко признање – рекла је Тривићева.

Социолог Немања Ђукић сматра да никако нису сви одговорни, јер се не може рећи да су дјеца, ученици средњих и основних школа, студенти и остали млади људи заказали.



– Истина, свако је одговоран за нешто, али ако говоримо о кризи у држави онда су главни кривци људи старији од 60 година, односно наши родитељи и политичари. Политичари су одговорни јер имају ефективну моћ, коју користе за лично богаћење и манипулацију, а најстарија генерација је крива што је уништила онај систем и створила ове нове услове и која је данас најбројнија, те гласа за ту политичку елиту – објаснио је Ђукић.

Додаје да су наши родитељи криви, јер су дјецу одгајали по систему који су потом уништили, те да се зато дјеца не сналазе у овом, који опет они одржавају живим.

(Српскаинфо)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Познавалац прилика

08.04.2019 20:56

Ове наше политичаре треба назвати правим именом а то је криминалцима. Зна се гдје криминалци требају бити, и то је рјешење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ок

08.04.2019 23:42

Андрић фино каже, они су толико увјерени сваки од тројице у тачност својих увјерења, која су дијаметрално супротна, да се око тога ни не свађају више... БиХ је немогућа држава, желим јој што скорији распад па да сви живимо у миру и срећи свако у својој држави, тада ћемо се и много више поштовати. Доста више ове глупости од државе коју нико не жели.

Name

Ре Ок

09.04.2019 06:35

Ајде ОК.Политицари су лопови. Али ко це овим народима направити нормалну дрзаву.Па народ има власт коју и заслузује.Ста је нормална дрзава.И да се РС прикљуци Србији ја као Србин нисам сигуран у квалитет те дрзаве.Да не лупамо и претјерујемо.И нисам уопсте сигуран у дрзаве са националним ексклузивитетима.То је 16 вијек.

Name

XY

09.04.2019 06:42

Зар ти мислиш да ће,ако се БиХ и распадне,народу бити боље.Биће све исто,односно како сад ствари стоје биће свакако само горе.Једино што неће моћи,кад им затреба,користити ту причу о националној угрожености.Ови политичари свих нација се одлично слажу по питању свог личног интереса ,односно криминала.Странци одлично сарађују са политичарима,тако да је настрадао само народ.Народ није имао шансе ни да се снађе,јер је протеклих 50 година живио у једноумљу комунизма,а онда су га гурнули у рат и цртање граница ,национализам и све тако дог не опљачкају и задуже тј врате оно што су кроз причу несврстаности странци изградили.

Name

нема сад кукања

08.04.2019 20:56

Градјани су сами криви, они су гласали за њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.04.2019 21:29

Само у правом демократском друштву народ може бити крив за избор политичара, а не у овој демократији лажи, превара и манипулација.

Name

хм

08.04.2019 21:47

Гласали јесу!Ал нису имали за кога ни гласати.Видиш да су ови са сликеи газде мандата и тргују истим,Нема ту ни П од политичара.Странци су своим активностима ,а уз садејство домћих издајника, обесмислили политику ,сваку здраву мисао ,и гурнули народ неповратно у пропаст., Ово је сад толико заглавило да више просто и нема смисла нешто чупати,односно ови што сад као нешто покушавају чине то тако неубједљиво и ништа суштински.И није тачно да није било људи који су давно и на вријеме упозоравали.Но они су свјесно заварани и лагано удаљени .

Name

израелац

08.04.2019 22:03

није нико гласао за њих... зато ни не смију увести електронско гласање... нит желе међународне посматраче... лажеш да је народ гласао

Name

Борик

08.04.2019 22:18

Ма који грађани, избори су покрадени. На сајту Централне изборне комисије пише да је у Републици Српској гласало 727 638 гласача. А кажу да је излазност била око 53%. По тим бројкама испада да је право гласа имало око 1 400 000 људи. Када још додамо број становника који немају право гласа (испод 18 година), испада да нас има преко 1 500 000. А пред Нову годину је речено да РС има око 970 000 становника. Знам да право гласа имају и људи из иностранства, али нема их толико. Све води ка томе да су избори покрадени.

Name

Ре

08.04.2019 22:52

Вјерујем, да су, И они полуписмени, прије свега гладни, јадни, Али сретни И са мизерном врецом брасна коју добију сваке двије године. А Јос ако буду "добри" па присуствују на митинзима кад власт нареди, мозда добију несто И да поједу. И ово је слика, по мени великог дијела ове Републике Српске. Они су мсса која гласали, Али су гладни.

Name

Мило

09.04.2019 04:27

Немас за кога висе гласати. Све продане дусе. Превелике плате имају. Све за фотељу и паре. Зацас се продас ко да висе...

Name

Којо

09.04.2019 05:45

Политицка мафија из свих странака од рата до данас је опљацкала народ !!у рату су покрали предузеца банке хуманитарну помоц дијаспору и све сто се моглои наставили и после рата а лоповском приватизацијом опљацкали дебелооо политицари и новокомпоновани тајкуни тј богатаси настали на сверцу у рату и после рата сверцом хоботница се увезала на свим нивоима власти и свим институцијама корумпираним безвласце злоупотребе институција у спреги трају до данас а народ немоцан бјези од тог зла !!!! Задузена неродјена дјеца са кредитима лоповским !!па те кредите је потросила мафија а не народ па зна се колике су пензије плате социјална давања и све то на Касицицу срамота свјетска !опљацкали народ и бахате се усвојој имовини а опљацкали будзет дрзавни својим примањима платама незарадјеним и привилегијама а од возног парка авиона камиона лимузина свјетских размјера па до вила властитиб предузеца тајних и јавниб рацуна од Русије до Кипра па по цијелом свијету !има будуцим поколењима за наук !!како се опљацкао народ у рату и после рата !!!!од хуманитарне помоци у рату па фабрика имовине приватизације и тендериииииииии кредитииииииии намјестани неврацани кредити отписивани дрско!!!!! У историји невидјенооооооо !!пљацка стољецаа!!на брдовитом балкану!!!

Name

Тако је

09.04.2019 06:05

Феноменално рецено. Све остало су само изговори. Посматрао сам многе изборе и уцествовао у њима директно и индиректно и то је највеца истина. Народ гласа, гласови се купују, а онда је прица нисмо имали за кога. Увијек има за некога. Најлаксе је бојкотовати изборе или гласати за будале и онда тразити изговоре. У крајњем слуцају нас народ гласа за онога ко је на власти, небитно СНСД на републицком нивоу из СДС на локалном нивоу. А нека ми неко објасни да су и једни и други заслузили толико повјерење. СНСД је у РС на власти од 2006, а СДС у Бијељини од 1990. О цему ми прицамо?! Па како оцекујете промјене? Само гласати против власти! Није битно ко је на власти!

Name

здравко

08.04.2019 21:04

Чека нас све још и горе ,говорити це се да су ово још и била добра времена. Овдје је неко гадно нагазио на мину. Видитицете кад закон преузме тотално власт у своје руке,нећете се чудом моћи начудити и чудом надгледати ајд Погодите тко?

ОДГОВОРИТЕ
Name

здравко

09.04.2019 13:56

Онај тко уклања Давидово срце Погодите тко?

Name

самy

08.04.2019 21:04

Ми се њима залимо а они као не знају ко су БиХполитицари

ОДГОВОРИТЕ
Name

МладаБосна

08.04.2019 21:27

Тзв БИХ је створена силом противуставно илегално по НАТО налогу и опстаје вјестацки силом јер Западу то одговора. Смрт ФАСИЗМУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нато демократија

08.04.2019 21:52

Западу одговара немир и нестабилност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

08.04.2019 22:32

Требају поцркат сви националисти и онда мозда несто и буде добро на балкану

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.04.2019 03:38

Па дошли су на власт са задатком да опљачкају све и да се нормални живот народа угаси у земљи са својим хоботницама , и да је задуже високим цифрама свих врста разних кредита, код гладног и пропалог народа БиХ и на крају да направе дар мар у земљи, због њихове очигледне бјежаније куд који због робије и мучног живота годинама народа БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

09.04.2019 04:29

Грађани су криви, јер власт треба мијењати сваке 4 године без обзира каква је јер кад она уђе у поре судства, полиције привреде онда имамо то сто данас имамо. Еви имамо случај у сва три ентитета да су владајуце партије поставиле своје људе на све вазне функције и та ствар је зациментирана, нико им ниста немозе, за сад...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

09.04.2019 05:00

ја мислим да нисте управу,нису они криви ,народ је крив сто трпи,него има примјер цаусеску али народ трпи и зато народе цао и трпи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

09.04.2019 05:59

Група битанги која су довела овај Народ до руба егзистенцује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ок

09.04.2019 06:17

Они мисле потпуно исто ,како да напуне своје џепове.Против свега су што значи увођење реда ,јер су онда под контролом закона што данас нису,они су против рада јер кад људи раде они се наједу и почињу постављати питања како боље.Гладном кад даш и мрвице он мора да сути.Још кад то зачине фашизмом чијим стазама поодавно јашу ствара се утисак немогуће земље а Босна и Херцеговина је реалност и довољна за све своје грађане и народе.Како нас стари народ казе,гдје чељад није бијесна ту куца није тијесна.Ова земља мора јасно дефинисати своја геополитичка опредјељења и цивилизацијски припадност.Рад на економској самоодрживости мора бити основ сваког политичког дјеловања.Правна држава и.борба против криминала и корупције заједно са развојем у свим областима је основ будућности.Да би се то тодесило морају се мјењати актери данашњих неполитика а не Држава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДО КАД:::???

09.04.2019 06:27

Питам се питам и народ и медије ДО КАД ЋЕ МО НАРОДЕ САМО ОКРИВЉИВАТ А НЕ ПОДУЗИМАТ НИШТА ДО КАДА??? ми народ смо криви за ово све шта нам се дешава држава је народа а не (назови политичара) и народ треба да одлучује о својој судбини.Сами смо себе направили таоцима у сопственој домовини.Изгоне са радних мјеста.убијају кад хоће и ког хоће,узимају новац кои им не припада и ми то све трпимо.ДОКЛЕ НАРОДЕ ДРАГИ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Схватите једном

09.04.2019 08:33

Избори су лаз. Ово и није демократско друство.Ово је на дјелу комбинација најгорих облика друства кроз историју.

Name

ЗДРАВОРАЗУМСКИ

09.04.2019 10:07

И БЕСМИСЛЕН ЈЕ ЂУКУЋЕВ СТАВ ДА СУ КРИВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ ИЗНАД 60 ГОДИНА. КРИВИЦА ЈЕ ИНДИВИДУАЛНА А НЕ КОЛЕКТИВНА. ОВА ДРУГА ЈЕ БИЛА ПОЗНАТА У ТОТАЛИТАРНИМ ДРЖАВАМА ( ФАСИЗАМ, НАЦИЗАН, СОЦИЈАЛИЗАМ, СТТАЉИНИЗАМ, и сл) И КАРАКТЕРИСТИЧНА ЈЕ ТОТАЛИТАРНИМ УМОВИМА.

ОДГОВОРИТЕ