Либија не мирује, у току евакуације

Светска вест број један су сукоби у Либији где се стање не смирује. Док међународни званичници позивају на мир, поједине државе евакуишу грађане. Организована евакуација српских држављана за сада није планирана, али је Министарство спољних послова Арбије позвало све своје држављане да не иду у Либију и да ко може оде из те земље.

Свијет 08.04.2019 | 15:54
Либија не мирује, у току евакуације
Либијска национална армија (ЛНА) покушава да продре до центра Триполија, након што је лако прешла пустињу и стигла до урбаног дела земље, где је наишла на отпор.

Хуманитарна координаторка Уједињених нација у Либији Марија де Ваље Рибеиро изјавила је да је 2.800 људи расељено због сукоба противничких страна око престонице Триполија.

Истакла је да због сукоба хитне службе не могу да допру до погинулих и цивила и да су у сукобима оштећени електрични водови, пренео је АП.

Упозорила је да појачано насиље погоршава ситуацију за мигранте који се налазе у прихватним центрима.

Позвала је противничке стране да се придржавају привременог примирја да би се омогућила евакуација цивила и рањених из конфликтних подручја у околини Триполија, пренео је Ројтерс.

ЛНА изводи ваздушне ударе на југу Триполија док настоји да напредује ка центру са триполског аеродрома који је ван употребе, пренела је агенција Ројтерс.

Нападнут је и једини аеродром који је функционисао у Триполију. Међународни аеродром "Митига" се налази у источном предграђу, а није познато више детаља о нападу, преноси Ројтерс.

Наоружане групе пристижу из оближње Мисрате како би помогле снагама међународно признате владе Фајеза ел Сераја у блокади ЛНА.

Истовремено, западне земље траже хитну обуставу војних дејстава и повратак на примирје и мировни план, пренела је агенција Ројтерс.

Амерички државни секретар Мајк Помпео навео је у саопштењу да је "дубоко забринут због борби недалеко од Триполија" и позвао је на разговоре како би дошло до окончања сукоба, пренела је агенција Ројтерс.

Како је истакао, САД се противе војној офанзиви снага Калифа Хафтара и траже моментални прекид тих војних операција ка либијској престоници.

У борбама у Триполију до сада је убијено најмање 25, а рањено 80 људи, саопштило је Министарство здравља у том граду.

Међу мртвима има бораца са обе стране и цивила, укључујући и читаву породицу, саопштио је портпарол Министарства здравља за Ројтерс.


У међувремену, поједине државе почеле су да евакуишу своје држављане након распламсавања сукоба у Либији.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је да нема информација о угрожености Срба у Либији.

Дачић је новинарима рекао да је Министарство спољних послова позвало све наше држављане да не иду у Либију и да ко може оде из те земље.

"Али и даље има сто до двеста наших људи који тамо раде и нико се није јавио да постоји проблем. Видећемо како ће се даље одвијати политичка и безбедносна ситуација у тој земљи", рекао је Дачић новинарима у Београду.

Обнављање сукоба у Либији прети да омете испоруку нафте и гаса, пораст миграната у Европи и поткопава намере Уједињених нација о проналажењу договора о мапи пута за изборе, а што треба да разреши дуготрајну нестабилност у Либији.

Либија је погођена насиљем и политичком нестабилношћу од 2011. године када је свргнут Муамер ел Гадафи. Владају две владе. Једна је међународно призната у Триполију, а другу у Бенгазију предводи командант самопроглашене либијске националне војске генерал Калифа Хафтар.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Злаја

08.04.2019 15:02

Слика прилика земље у којој Амери мир доносе...Либија,Сирија,Авганистан,Украјина....Југославија. Додју Амери и подрже сепаратисте ,ово је резултат тога,подјељен народ,распарчана држава...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

08.04.2019 17:14

Бозе драги ста урадисе од онакве земље благостања.За вријеме Гадафија гориво скоро било дзабе,сколство дзабе,факултети дзабе,здравство дзабе,млади добијали дзабе пар десетина хиљада долара за станове,простим ријецима то је био рај тада у Либији.

ОДГОВОРИТЕ