Траже одговор од хрватске Владе

Из кабинета начелника општине Двор затражен је одговор Владе Хрватске и премијера Андреја Пленковића у вези са активностима из Националног програма збрињавања радиоактивног отпада, којим је предвиђено да складиште радиоактивног отпада буде у касарни Черкезовац у овој општини.

Република Српска 08.04.2019 | 12:07
Траже одговор од хрватске Владе
Начелник општине Двор Никола Арбутина рекао је Срни да је реализован закључак са сједнице Општинског вијећа одржане у петак, 29. марта.

"С обзиром да нисмо добили информације које смо тражили од Министарства унутрашњих послова и Министарства заштите околине о активностима у вези са усвојеним Националним програмом спровођења стратегије збрињавања радиоактивног отпада, истрошених извора нуклеарног горива, закључено је да ове информације затражимо од Владе Хрватске", навео је Арбутина.

У допису је наведено да општина Двор и грађани морају имати информацију о томе које се активности проводе и шта се догађа у касарни Черкезовац.

Општини Двор обратио се у међувремену једино Фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива из електране Кршко.

Из Фонда је општини Двор упућен допис да је у дијелу Националног програма који се односи на укључивање јавности, током ове године планирано успостављање информационог центра о збрињавању радиоактивног отпада, као централног мјеста информисања и едуковања јавности, укључивања локалне заједнице и шире јавности у пројекат успостављања Центра за збрињавање радиоактивног отпада.

На сједници Општинског вијећа усвојен је и закључак којим општина Двор обавјештава Фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истришеног нуклеарног горива из електране Кршко да не располажу простором за успостављање Центра за информисање што је предвиђено Националним програмом провођења стратегије збрињавања радиоактивног отпада, истрошених извора нуклеарног горива.

Фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада је у другом допису општини Двор, између осталог, навео да је ова институција Законом о радиолошкој у нуклеарној безбједности именована за стручну организацију за успостављање Центра за збрињавање радиоактивног отпада за период 2025-2060. година.

"Националним програмом локација војно складишног комплекса Черкезовац наведена је као преферентна локација за складиште инстуционалног отпада и искориштених извора, те складиште ниско и средње радиоактивног отпада. Успостављање центра подразумијева и потврђивање референтне локације", наведено је у допису.

Како је даље образложено, једна од активности биће и спровођење радиолошког мониторинга за потребе дефинисања нултог стања радиоактивности у општини Двор, а затим анализа резултата мониторинга и израда процјене утицаја на околину.

Припремне радње за спровођење радиолошког мониторинга вршиће Фонд у сарадњи са Заводом за јавно здравство и Агрономским факултетом у Загребу.

Објашњено је да ће припремне радње обухватити преглед терена и лоцирање мјерних тачака, као и прикупљања узорака од пољопривредних домаћинстава, удружења, појединаца и осталих релевантних субјеката како би се утврдило нулто стање радиоактивности.

Све ове активности биће реализоване до маја.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар