Прича: Најљепши су цвјетови који су никли на коријену бола...

Анализа Партизанове сезоне уз Дантеа Алигијерија и одговор на питање - шта даље?

Кошарка 07.04.2019 | 22:15
Прича: Најљепши су цвјетови који су никли на коријену бола...
Прошао је Партизан девет кругова пакла у мајсторици против Звезде, као у „Божанственој комедији“. Данте се показао као предсказање за црно-беле. И ако је Андреа Тринкијери ушао после утакмице у свлачионицу и добио питање од играча - шта сада? - можда му је на памет  пао Алигијеријев стих „Најлепши су цветови они који су никли на корену боли“. То је Партизанова реалност, али и нада за будућност.

Сезона није готова за Партизан, имају црно-бели Суперлигу до краја да одиграју (ако је освоје - то је “дупла круна”), али је са неке стране и - “завршена”. Суперлига се игра само за престиж и звање прваком Србије. Неће Партизан играти Евролигу следеће сезоне и то је неуспех. Али, све оно што је урадио са Андреом Тринкијеријем је далеко од неуспеха.

Почео је процес повратка Парног ваљка тамо где је био. Међутим, да кренемо не од почетка, већ од краја ове сезоне...

МАЈСТОРИЦА - „КЛИЗИЛО“ ЈЕ И КА 40 РАЗЛИКЕ

Партизану је претио дебакл синоћ, ако га није и доживео. Деловало је у једном моменту да Звезда „напада“ 40 разлике. Било је 35 разлике (78:43) у последњој деоници. То црно-бели нису смели себи да допусте. Није проблем изгубити, али јесте на тај начин. Партизан је потучен до колена како је и Раде Загорац рекао после утакмице. Црно-бели су одиграли вероватно најлошију утакмицу у сезони и то када је било најважније. Нису били на нивоу да прођу у финале. Објективно су испали од боље и квалитетније екипе, а о том односу снгама смо писали и пре почетка полуфиналне серије. Звезда је направила тим са именима попут Стратоса Перпероглуа, Кеј Си Риверса и Џоа Регланда, Билија Берона, што је квалитет какав Партизан у овом моменту једноставно - нема.

Ако Партизан хоће више - мораће да учини више и направи бољу екипу предстојећег лета. Са овим тимом - ово је максимум максимума. Звезда је заслужено отишла у финале. Хипотетички, Партизан и да је прошао питање је да ли би изборио Евролигу што због разлике у квалитету  и дужини клупе у односу на Цедевиту/Будућност, што због предности домаћег терена противника. Звезда ће свакако имати веће шансе у тој борби.

Партизан може да буде задовољан што је стигао и до полуфинала и на утакмицу далеко од финала. То је свакако успех гледајући на шта је клуб личио у последњих пар година. И са тим црно-бели могу да буду презадовољни. Мада ће им управо ова мајсторица остати попут ране која ће да их пече и подсећа шта се догоди када се одигра испод сваког нивоа.

Једина добра ствар за Партизан је што је показао карактер и спустио на крају на 21 разлике. Остало није вредно подсећања.

У практично сваком статистичком параметру Партизан је био надигран и надмашен. Црно-бели су шутирали из игре само 32%, а Звезда  52%. Партизан је шутирао 5/25 за три (20%), а Звезда 11/24 што је високих 45%. Звезда је имала више скокова (39:33), више асистенција (16:13)… Партизан је само за нијансу мање грешио и мало је боље шутирао пенале, али тиме се не добија мајсторица.

СТРАНЦИ НИСУ ДОШЛИ НА УТАКМИЦУ - РЕНФРО И ЛЕНДЕЈЛ 0 ПОЕНА

Учинак странаца Партизана је био изузетно лош. Ако не рачунамо два поена Алексеја Николића који је "домаћи странац", пуне три четвртине, дакле у првој, другој и трећој, странци нису дали НИЈЕДАН кош!

Два понајбоља играча Партизана, Алекс Ренфро и Џок Лендејл утакмицу су завршили са нула поена! Бонџа Си је утакмицу завршио са нула поена. Маркус Пејџ је извукао Партизан у последњој деоници са 11 поена, али је његов целокупан шут на утакмици био 5/13. Шут за три поена - 1/4.

Бонџа Си је пробао три пута из игре и није био прецизан. Алекс Ренфро је шутнуо пет пута на кош и ниједном није погодио. Лендејл је брзо ушао у проблеме са личним грешкама, а за 12 минута је шутнуо четири пута и ниједном није погодио! Чак је и Алексеј Николић дао само та поменута два поена. Поред поменутих играча сличан, лош, учинак, је имао и Стефан Јанковић - 1/6 из игре. Иначе, сви странци Партизана заједно - 13 поена.

Дакле, играчи као што су Ренфро, Лендејл, Си и Пејџ су доведени и плаћени да направе разлику, а тројица од њих четворице нису ни кош дали, па зато и не треба да чуди Партизан што је прошао тако како јесте.

Поређења ради, странци Црвене звезде су дали  51 поен од укупно 84 - Перпероглу 18, Фаје шест, Берон осам, Риверс шест, Цирбес четири и Оџо девет!

Једноставно су ротације Звезде биле много веће, таман када мислите да су се сви играчи “изређали” Томић подигне Риверса са клупе, или Перпероглуа. А Ренфро и Лендејл на нула поена. Разлика у квалитету је била очигледна.

ОД ЗАДРА, АРЕНЕ И 26. ОКТОБРА ДО ДАНАС - ВЕЛИКИ ПОМАК УНАПРЕД

Није било нимало пријатно навијачима Партизана после утакмице против Задра у Београдској Арени 26. октобра. Перспектива у том моменту није чак изгледала ни сиво. Више је то вукло на црно.

Мало ко је у том моменту могао да претпостави да ће црно-бели бити на утакмицу далеко од финала АБА лиге, да ће освојити Куп Радивоја Кораћа победом над Црвеном звездом, да ће проћи у ТОП 16 Еврокупа и бити врло близу четвртфинала тог такмичења! Све је то заслуга Андрее Тринкијерија који је довео тројицу играча и са тимом који није он бирао успео да учини све наведено. Чак и да добије Звезду у једној од полуфиналних утакмица, али у мајсторици пред гостујућим навијачима у одличној атмосфери није могао много тога да уради.

Црно-бели су се консолидовали после тог "црног" дана и пораза од Задра у новембру, довели појачања (Алекс Ренфро, Никола Јанковић, Огњен Јарамаз), променили тренера (још тада смо похвалили одлуку Ненада Чанка да понуди оставку, пре свега с моралне тачке гледишта). Јасно је да је Партизан подигао значајно ниво и квалитет игре, па са Тринкијеријем на клупи поново заличио на озбиљну екипу.

Падали су пред Партизаном и Звезда два пута и Будућност једном, и Монако у гостима, и Алба код куће и Асвел у гостима... Мирисало је то опет на онај "стари" Партизан.

Црно-бели су после тог пораза у Арени од Задра деловали као разбијена банда која ће морати мучки да се потруди барем у плеј-оф АБА лиге, па би са тог становишта било мало и лицемерно када би навијачи гледали на ово испадање у полуфиналу као на неуспех.

Партизан већ сада може да назове ову сезону, па - успешном, јер је направио базу играча, има тренера на дуже стазе, има освојен трофеј и имао је шансу за финале. То би за "онај" Партиза било мало, али време се променило. У овим околностима - све поменуто се подводи као померање с мртве тачке.

Темељ је “изливен”. Корен је ту. Сада се чека да биљка процвета.

РЕЧ КАПИТЕНА И РЕЧ ХВАЛЕ ЗА НАВИЈАЧЕ

Шта о мајсторици и сезони мисли капитен Партизана Новица Величковић?

"Претешко... Немам шта да кажем... Честитао бих Звезди на одиграној утакмици, мушки су одиграли, од старта до краја су контролисали. Ништа, пружиш руку и да им честиташ на добијеној утакмици. Ми се окрећемо оном што следи. И саиграчима сам рекао да је сутра нови дан. Оно што имамо треба да гајимо и да се вратимо у салу, да тренирамо, напредујемо. Али да боли - боли", рекао је Величковић.

И он види напредак свог тима од летос до сада…

"Ово је жив спорт, толико је динамично. Задња четири дербија била су на једну лопту. Момци су сјајни, вредно раде, доста су напредовали од летос... Идемо даље, враћамо се у салу и гледамо напред", рекао је Величковић.

Било је наравно и претходних пар година утакмица у којој је дворана била пуна, Партизан је традиционално најгледанији тим у АБА лиги, али је ове сезоне то посебно било изражено. За то је кривац Тринкијери који је донео велику енергију, навијачи су почели да верују све што се догађа, да верују у напредак и то се и догодило. На утакмицама Еврокупа је владала права евролигашка атмосфера, а још врелије је било против Цедевите и Будућност. О вечитом дербију не треба причати, то се подразумева.

И зато су навијачи добили похвалу од свог капитена.

"Дугујемо велику захвалност нашим навијачима, јер ове сезоне нам је хала била распродана на свакој утакмици АБА лиге. Из 'дауна' смо дошли у ситуацију да се подигнемо. И хвала им стварно на томе. Нико у Европи не игра сваку утакмицу пред 5.000 или 6.000 људи".

Једини минус је убацивање предмета на терен, прекид против Цедевите и паљење бакљи, што је више пута истицао и сам клуб, али и играчи. То Партизану није потребно.

ФИНАНСИЈЕ - СТАБИЛИЗАЦИЈА У ТОКУ

Навијачи могу да мисле овако или онако о актуелној Управи Партизана и председнику ОстојиМијаиловићу, али ми ћемо изнети само неке од главних финансијских података. И нећемо превише дужити.

Укратко, плате у Партизану не касне, многи од бивших играча и дуговања су намирени, многи су попут Саше Павловића опростили дуг црно-белима, а са некима је направљен начин и динамика исплате.

Укупан дуг када је ова Управа дошла у клуб био је преко 7.186.000 евра, а данас је мањи од 3.000.000 евра. То су подаци са којима је председник Мијаиловић излазио у јавност. И тешко да има навијача Партизана који то неће подржати. Дуг клуба је преполовљен.

То су подржале и бројне легенде Партизана па смо поново у близини клуба, али и на утакмицама, могли да видимо Жељка Обрадовића, Жарка Паспаља, Александра Ђорђевића, Дејана Бодирогу, Дражена Далипагића, Драгана Кићановића…

Мада, не можемо а да се не препустимо утиску да је Партизан синоћ подлегао притиску, за који је делом крива “игранка” пред мајсторицу.

СУШТИНСКО ПИТАЊЕ  - ШТА ДАЉЕ?

Сада када је јасно да Партизан неће у финале АБА лиге, да је освојио Куп и да има и Суперлигу до краја да одигра. Али, већ мисли, без потцењивања домаћег шампионата, полако почињу да лете ка следећој сезони. И зато је суштинско питање - шта даље?

Па, најбоље је да кренемо са анализом играчког кадра, у смислу уговора свих појединаца. Покушали смо да дођемо до информација око тога колико је ком играчу Партизана остало времена у Партизану по уговору.

Андреа Тринкијери - још две године
Никола Јанковић - још једну сезону
Огњен Јарамаз - истиче му уговор овог лета (позајмица из Сан Пабло Бургоса)
Маркус Пејџ - још годину дана
Урош Трифуновић - вишегодишњи уговор
Бонџа Си - још једна сезона
Александар Аранитовић - још једна година
Вања Маринковић - још годину дана
Амар Гегић - још две године
Новица Величковић - истиче му уговор овог лета
Марко Пецарски - до 2022. године
Душан Танасковић - до 2022. године
Раде Загорац - још једна година
Алекс Ренфро - истиче му уговор овог лета
Стефан Јанковић - још једну сезону
Џок Лендејл - још годину дана
Ђорђе Гагић - истиче му уговор овог лета
Алексеј Николић - још две године

Суштински је Партизану најважније што има Тринкијерија осигураног уговором и базу домаћих играча (Вања и Загорац имају још годину дана уговора) на које може да рачуна и следеће сезоне. Како ће се даље развијати прича, то ћемо најбоље видети на лето јер ће Тринкијери добити шансу да сам планира тим и да га селектује.

Ђорђу Гагићу истиче уговор, као и Новици Величковићу и Алексу Ренфроу, док Јарамазу истиче позајмица из Сан Пабло Бургоса. Лендејл, Си и Пејџ су од странаца везани на још годину дана, АлиНиколић и Амар Гегић на још две.

Биће ово лето време када ће Тринкијери бирати, али уз сагласност са клупском касом и мишљење спортског сектора (Николе Лончара) и Управе клуба.

И ЗВЕЗДА ЈЕ “УПОЗНАЛА” ДАНТЕА

Ако је Партизану потребан доказ да "најлепше цвеће може да изникне из корена бола" као што каже Данте, онда црно-бели не морају да гледају превише далеко. Заправо, пред очима му је одговор.

Црвена звезда се дуго патила и мучила, била у сенци Партизана, да би мало по мало успевала да смањује разлику. Стигла је до прво финала против Партизана у Лакташима, изгубила, потом јој се догодила Цибона, па и срећна околност да заигра у Евролиги, и онда је следеће сезоне, 2014/2015 добила црно-беле у напетој серији, завладала и постала редован учесник Евролиге у наредним годинама.

Мучила се Звезда дуго, није јој успех стигао преко ноћи, али је процветала.

Сада је Партизан у ситуацији да се мучи, а ова сезона делује као почетак правог оздрављења. Следећа сезона би могла да буде можда и преломна у том смислу, а Тринкијери ће после прављења тима и проласка припрема са екипом добити пуну одговорност. Сада је добио готов тим и доведен је пред свршен чин (снашао се одлично), али већ следеће сезоне ће му одговорност бити много већа и у то нема сумње.

Уместо закључка, цитат од синоћ, а није Дантеов…

"Парни ваљак је кренуо и неће се зауставити док се Партизан не врати тамо где припада".

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар