Отворена изложба Светом Сави

У Музеју Херцеговине у Требињу вечерас је, поводом обиљежавања 800 година од успостављања самосталности Српске православне цркве (СПЦ), отворена изложба “Свети Сава Српски” Музеја историје Србије, посвећена великом српском светитељу Светом Сави.  

Република Српска 06.04.2019 | 22:48
Отворена изложба Светом Сави
Директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић рекао је да Епархија захумско-херцеговачка и приморска има посебну улогу у пројекту Владе Републике Српске који се тиче обиљежавања 800 година од самосталности Српске православне цркве.

Он је истакао да ова епархија међу првима које је успоставио Свети Сава.

– Немојмо заборавити да је ово његова причавска територија тако да смо претендовали да ова изложба посвећена Светом Сави започне свој ход по Републици Српској управо из Требиња – рекао је Давидовић.



Он је подсјетио да је Влада прошле године усвојила државни пројекат обиљежавања 800 година од самосталности СПЦ, који подразумијева одржавање низа научних скупова о историји, култури, српској и православној баштини, те објављивање капиталних дјела, почетак велике бриге о иконопису, отварање музеја. 

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић, који је отворио изложбу, изразио је задовољство што је ова изложба уприличена баш у очевини Светог Саве – Херцеговини.

Он каже како вјерује да ће један овакав приступ духовном и свјетовном дјелу Светог Саве изазвати посебну пажњу.

Аутор изложбе Андреј Вујиновић објаснио је да је ова изложба музеолошки захтјевна јер се са предметима који нису музеолошке грађе, а са којима је Свети Сава био у контакту, покушао направити амбијент у коме је живио и стварао.

– Нема пуно личних предмета, има амбијената кроз које се он кретао, има његових списа и ми смо то употријебили да бисмо направили изложбу која у малој мјери одговара личности о којој је изложба. Нажалост, у пуном капацитету то нисмо могли постићи – рекао је Вујиновић.

Изложба посвећена Светом Сави одржава се у склопу обиљежавања културне манифестације “Дучићев дан”.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Преврце се

06.04.2019 21:16

Кад види с неба ову данасњу културу оце се Сава преврнути.

ОДГОВОРИТЕ