ИТА: Преокрет Јувентуса, Милан на кољенима!

Јувентус губио против Милана у Торину, а онда у посљедњих пола сата стигао до великог преокрета и осме узастопне побједе над „росонерима“.  Милану премало то што је био само добар, овај Јувентус је баш суров! Росонери се равноправно носили са противником, али су поклекли у самој завршници, када је одлучио погодак Мојзеа Кена - 2:1.

Фудбал 06.04.2019 | 22:50
ИТА: Преокрет Јувентуса, Милан на кољенима!
Милан је био добар, већим делом утакмице и више него равноправан учесник великог дербија, али овај Јувентус је превише квалитетан и суров да би себи дозволио непланиран пораз. Стара дама је после преокрета срушила Росонере и додатно им закомпликовала борбу за пласман у Лигу шампиона ове сезоне - 2:1 (0:1).

Екипа Ђенара Гатуза разлога за задовољство највише има због издања у првих 45 минута, које је крунисала голом Кшиштофа Пјонтека у 39. минуту, али је само два минута раније судија Фабри пропустио прилику да досуди једанаестерац за госте, јер је после консултације са ВАР технологијом процењењено да положај руке Алекса Сандра није био неприродан.

У сваком случају, Росонери су практично већ у наредном нападу искористили велику грешку Кристијана Бонучија и преко хладкрвног Пјонтека стигли до заслуженог вођства.

Јувентус је жестоко напао у другом полувремену, Милан је покушао да се одбрани, али се кључни тренутак догодио на истеку часа игре када је Мусакио несмотрено срушио Дибалу с леђа, а овај био сигуран егезкутор најстроже казне.

Пред Старом дамом је тада било више него довољно времена да додатним притиском натера противника на капитулацију. Додатну енергију екипи Масима Алегрија донео је Мојзе Кен, који је након неколико пропуштених шанси успео да искористи ону из 84. минута и постави коначан резултат утакмице. Ипак, мора се напоменути и да је само четири минута раније судија Фабри пропустио да санкционише обарање Кастиљеха у казненом простору Јувентуса, иако се стиче утисак да је могао да се огласи.

Гатузов тим је успео да се уздигне, дође до даха и умало стигне и до изједначења и заслуженог бода. Ипак, тада је понестало среће гостима, који су вечерас ипак показали да нису у превеликој играчкој кризи.

Звучи невероватно, али ово је био осми узастопни пораз Милана на гостовању Јувентусу. Росонери су последњу победу у Торину остварили у марту 2011. године, када је једини погодак за тадашњи састав Максимилијана Алегрија постигао Ђенаро Гатузо.

Јувентус је дошао на праг осмог узастопног Скудета, који би могао да освоји већ сутра уколико Наполи изгуби од Ђенове.

Упркос чињеници да је тренер "Старе даме“ Макс Алегри чувао кључне играче за четвртфинални дуел са Ајаксом и да се првих сат времена није "видио" на терену, Јувентус је савладао Милан 2:1 у великом дербију 31. кола Серије А.

Голом Дибале из пенала, послије прве праве шансе домаћих на утакмици, Јувентус је стигао до изједначења против до тада одличног Милана, а онда га у финишу „дотукао“ голом резервисте Мојзеа Кена.

Екипа Ђенара Гатуза одиграла је одлично 60 минута, али се прописно испромашивала и тренутак деконцентрације када је Матео Мусакио направио пенал вратио је Јувентус у живот, а Милан одвео у трећи пораз у посљедње четири утакмице.

Јувентус – Милан 2:1 (0:1)
/Дибала 60 пенал, Кен 84 – Пјонтек 39/

Навијачи Милана "вадиће" се можда на недосуђени једанаестерац послије играња руком Алекса Сандра у свом шеснаестерцу у првом полувремену, али чињеница је да су њихови љубимци стали у тренуцима када су требали да докрајче противника.

Управо послије тог недосуђеног пенала Милан је повео голом најбољег стријелца Серија А Кшиштофа Пјонтека и чинило се да ће коначно изаћи из кризе која би га могла коштати Лиге шампиона.

Јувентус без повријеђеног Роналда, са Пјанићем, Матуидијем  и Кјелинијем на клупи био је на прагу тек другог пораза ове сезоне, али му је један контранапад био довољан за изједначење, а потом је утакмица отишла у потпуно другом смјеру.

Масилилијано Алегри осјетио је тренутак и гурнуо у ватру Миралема Пјанића и Мојзеа Кена, а двојац му је шест минута прије краја донио осми узастопни тријумф над Миланом у свим такмичењима.

Пјанић је послао одличан пас у шеснаестерац, а тинејџер Јувентуса из два додира послао лопту иза леђа Реине за свој пети гол сезоне и велики преокрет „Старе даме“.

Послије овог пораза Милан је са 52 освојена остао на четвртом мјесту и додатно угрозио шансе за пласман у Лигу шампиона, док је Јувентус стигао надомак Скудета седам кола прије краја сезоне.

"Стара дама" могла би да одбрани шампионску титулу већ у овом колу, уколико Ђенова сутра на Сан Паолу савлада Наполи.

Овај 168. дерби између Јувентуса и Милана стигао је у прилично незгодно вријеме и за једне и за друге.

На једној страни, "Старој дами" пред четвртфинални дуел Лиге шампионе против Ајакса у Амстердаму у сриједу, са повријеђеним Кристијаном Роналдом, а на другој страни Милан је морао против актуелног шампиона да тражи излаз из црне серије у којој је уписао само бод из посљедња три меча.

Са залихом од чак 18 бодова предности над Наполијем и мислима у Амстердаму чини се да су "бјанконери" много опуштеније ушли у овај меч, док је Милан пружио једну од најбољих партија, бар у првом полувремену.

Од самог почетка редале су се прилике пред голом Шћешног, а мало је недостајало да Пољак вади мрежу већ послије само 120 секунди игре.

Послије добре акције госију Пјонтек је мало искоса са петерца главом шутирао, међутим, лопта је завршила поред гола.

Милан је доминирао, а у 25. минуту Манџукић је умјесто у противничком морао да се потруди у свом шеснаестерцу и послије корнера готово је на гол-линији изблокирао покушај противника.

Само пет минута касније Кеси је шутирао поред гола, а у 35. минуту виђена је спорна ситуација због које је утакмица накратко прекинута.

Алекс Сандро уклизао је послије центаршута са десне стране, лопта га је погодила у руку, али су судије у ВАР соби и на крају сам Фабри закључили да није било намјере и да нема пенала.

Ни то није омело фудбалере Милана који су четири минуте касније стигли до вођства. Бакајоко је украо лопту испред шеснаетсреца Јувентуса и прослиједио је Пјонтеку који постиже свој 21. гол ове сезоне.

Јувентус се тргнуо из летаргије тек у судијској надокнади када је Реина сјајном интервенцијом спасио свој гол послије прелијепих "маказица" Манџукића.

Ситуација се није промијенила ни послије повратка из свлачионица, Милан је нападао, али Шћешни је био на висини задатка, за разлику од Пјонтека, Боринија и Бакајока.

И онда тренутак преокрета.

Дибала је побјегао Мусакију, а онда се намјестио и дефанзивац Милана покупио је Аргентинца за једанаестерац.

Нападач Јувентуса сам је извео пенал и погодио за изједначење и увод у преокрет.

Имао је Милан још двије одличне прилике, у оба наврата публика је већ видјела лопту у голу, међутим, Борини у 64. и Чалханоглу минут касније погодили су спољни дио мреже.

У међувремену је Јувентус кренуо офанзивније, а трагичар "росонера" Мусакио два пута је спашавао свој гол, прво је изблокирао покушај Бентанкура са седам метара, да би у 71. минуту клизавањем у посљедњи час спријечио додавање Манџукића у петерац и вјероватно погодак.

Алегри је у међувремену убацио Мојзеа Кена и Миралема Пјанића и игра Јувентуса са бх. репрезентативцем у средини значајно је добила на оштрини.

Мало је недостајало да Алекс Сандро погоди мрежу у 79. минуту послије брзо изведеног корнера на непостављену одбрану Милана, али ће она затрести двије минуте касније.

Пјанић је послао одличан пас у шеснаестерац, Кен је примио лопту, а онда ју одмах послао у гол за велики преокрет Јувентуса.

Серија А, 31. коло:

Парма – Торино 0:0

Јувентус – Милан 2:1 (0:1)
/Дибала 60 пенал, Кен 84 – Пјонтек 39/

Сампдорија – Рома 20.30

Недјеља

Фиорентина – Фрозиноне 12.30
Каљари – СПАЛ 15.00
Удинезе – Емполи
Интер - Аталанта 18.00
Лацио - Сасуоло
Наполи – Ђенова 20.30
Болоња – Кјево

ТАБЕЛА: Јувентус (+1) 84, Наполи 63, Интер 56, Милан (+1) 52, Аталанта 51, Торино 49, Лацио (-1) 48, Рома 48, Сампдорија 45, Фиорентина 39, Сасуоло 35, Парма (+1) 34, Ђенова 33, Каљари 33, СПАЛ 32, Удинезе (-1) 29, Емполи 28, Болоња 27, Фрозиноне 20, Кјево 11*

*Напомена: Италијанска фудбалска федерација казнила је Кјево одузимањем три бода

Извор: мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар