Становништво РС убрзано стари

У периоду од 2013. године на подручју Републике Српске (РС) постоји стални негативни природни прираштај, који указује на све већи проблем старења становништва у будућности.
 

Република Српска 06.04.2019 | 16:09
Становништво РС убрзано стари
Пад наталитета се перципира и као главни узрок старења популације.

-Анализирајући податке о структури лица старијих од 65 година из пописа 2013.годину и процјене становништва за 2017., види се да становништво РС убрзано стари, било да се посматра пораст броја старијих од 65 година или њихов удио у укупној популацији. Подаци показују да је, за четири године, учешће старијих лица од 65 и више година порасло за више од један проценат, што указује на убрзано демографско старење -  упозорава се у нацрту Стратегије за унапређење положаја старијих лица у РС за период од 2019. до 2028. године.

Удио лица старијих од 65 година у укупној популацији РС, на основу резултата пописа становништва из 2013. године, био је 17,12 посто, док је према процјенама за 2017. већ повећан на 18,94 посто.

Константан пораст броја особа треће доби у укупној и у популацији радно способног становништва има знатне импликације по већину земаља, а посебно у одрживости постојећих формалних и неформалних моделитета пружања подршке старијим.

У предложеној стратегији се наглашава да су основни проблеми с којима се сусрећу особе те старосне доби мала мјесечна примања или недостатак било каквих примања, повећани трошкови живота, високи морбидитети кардиоваскуларних и малигних обољења и с њима повезани морталитети, висока учесталост сензорних и физичких инвалидитета, те неуролошких и менталних поремећаја.

Такође, на старије се, углавном, гледа као на кориснике пензионог система, као и здравствене и социјалне заштите, чиме се истичу њихови трошкови, умјесто да се посматрају као ресурс за унапређење капацитета у заједници.

Спадају у категорију лица која су најрањивија на социјалну искљученост, а посебно када се ради о онима који нису остварили право на пензију, као и о лицима са минималним укупним примањима и њиховој ограниченој могућности учествовања на тржишту рада, што их чини изложенима ризику од сиромаштва.

У РС има и 17,4 посто лица старијих од 65 година, која су без прихода и око шест процената оних чији је извор прихода пољопривреда.

-С обзиром на висину просјечне пензије, евидентно је да немају довољне приходе да покрију основне животне трошкове. Ситуација се усложњава када се ради о самачким домаћинствима код којих већина прихода одлази на режијске трошкове, често остављајући старија лица без адекватних средстава за набавку прехрамбених производа или лијекова – указује се у стратегији, коју ће разматрати посланици Народне скупштине РС 16.априла.

Основни циљ тог документа је унапређење квалитете живота старијих лица.

Међу стратешким циљевима је смањење сиромаштва код старијих, унапређење њихове социјалне и здравствене заштите, као и превенција насиља над тим лицима.

(Фена)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

посавски гониц

06.04.2019 14:15

нема бриге набавит це Додик.Бакир и Цовиц ел8ксир младости .не сам9 сто народ стари вец је и тотално луд када гласа за 50км

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

06.04.2019 14:34

Не стари народ, додусе и то, вец млади одлазе, као и уопсте младја категорија становниства гледано са аспекта зивотног вијека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Девијант

06.04.2019 14:38

Хахаххахах само полако, само полако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ

06.04.2019 14:45

Процјене о удјелу особа старијих од 65 година нису тачне. Оној ко је првио процјену методом тренда није од броја млађе популације одузе огроман број младих који су напустили Републику Српску и који живе на западу, а још увјек се административно воде као грађани Републике Српске. Колико само таквих има у Србији. Данас реални удио становништва старијег од 65 година сигурно није мањи од 25%. Овдје још треба узете у обзир чињеницу да посљедњих неколико година интензивно умиру грађани старосне доби између 50 и 60 година. Онима који су вршили процјену у стратегији стојим на располагању да им докажем да нису у праву. Вјероватно су за израду те стратегије узели добре новце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

06.04.2019 19:12

Скоро сви видови статистике, слузе искљуциво као подупирац власти, по правилу је увијек лазна и слузи за обману јавности.

Name

Ре

06.04.2019 14:54

За десет година нико неће моћи добит пензију јер нема ко да ради . Омладина одлази а нема привреде . А дотле ће се РС задужит да немам појма како ће камату врацат а камо ли главницу ? Сад је на тапету резервни састав полиције који ће бити гурнут у сукобе кад и ако додје до сукоба а без сукоба МД и његови не могу продужити владање. Припремите се да будете живо месо тајкуна и оних који већ 30 година соле памет како треба ? Просјек резервног састава ће бити 50 година !!! Једино ако ће се омладина вратит из ЕУ да брани РС за тајкуне и ратне профитере

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

06.04.2019 16:09

па код нас ће за коју годину ићи у пензију општинари поште разна администрација радници у многобројним кладионицама кадар који би требао да пуни буџет је отишао вани . Остали су улизице страначке тзв. администрација стручњаци са купљеним дипломама њима недају због тога да им не загађују околину и остало је нешто нормалног становништва пензионери а и међу пензионерима има оних који су купили пензију бар тридесет посто ето то је слика.

Name

Са

06.04.2019 16:40

У слуцају сукоба, сигурно је да це јос једно мил. људи да напусти ове просторе. Нико висе неце да саље дјецу за лопове

Name

Мигранти

06.04.2019 15:33

Имају мигранти нека им дају дрзављанство! Свакако су неспособни да било ста ураде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

06.04.2019 16:50

Мигранти су у БиХ само у транзиту...не занима их сиромасна земља...из тога су побјегли!

Name

Лахевами

07.04.2019 10:35

Ста да радимо кад незнамо радјати дјецу има и сиромасњи Земаља али људи радјају дјецу јер у томе и јесте среца овога свијета. а једно дијете мозе свако одгојити да се нема пара је сами изговор српског народа и прије нису људи имали па добијали по петоро али постали смо модеран народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

07.04.2019 16:23

То није тацно,пуно је горе! Не треба мени никаква статистика кад додјем у своје насеље мјестани дјете кад виде као да су видјели младунце тигра,сви трце,играју се са њим и ако се сагну не могу се исправити висе.За кога год питам гдје је,није ту отисао у СЛО,ДЕ,АУ и слицно.Проблем је сто се јос воде овдје па ствара лазну слику !

ОДГОВОРИТЕ