Треба договор Српске и ФБиХ

Управа за индиректно опорезивање БиХ /УИО/ очекује да се Република Српска и Федерација БиХ договоре о свим поравнањима и коефицијентима расподјеле прихода, које треба да усвоје, изјавио је начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу УИО БиХ Ратко Ковачевић.  

Босна и Херцеговина 06.04.2019 | 15:14
Треба договор Српске и ФБиХ
Коментаришући пресуду Суда БиХ према којој УИО мора да Српској исплати 15 милиона КМ плус затезне камате, те обустављање принудног извршења те пресуде до 11. септембра, Ковачевић је навео да је то учињено на захтјев Управе јер је имала огромне проблеме у функционисању.

– Дошли смо у ситуацију да је то кренуло принудним путем што значи да се скидао новац и са уплатних рачуна и са рачуна резерви одакле се враћа новац пореским обвезницима за поврат ПДВ, а и са рачуна депозита гдје се практично налази новац грађана – рекао је Ковачевић.

Ковачевић је напоменуо да Управни одбор УИО БиХ није прихватио приједлог Управе да се новац, који је требало да припадне ФБиХ, дужи период распоређује Српској и да тако буде завршено провођење судске пресуде чије је извршење због тога кренуло принудним путем.

Он је додао да УИО у овом тренутку има више од 400 рјешења која су извршна, а за то нема новца, јер је скинут принудним путем и тај новац не може вратити, те да је из тог разлога тражено заустављање оваквог принудног рјешења судске пресуде.

– Суд је то препознао и зауставио извршење до 11. септембра. Очекујемо да се Република Српска и ФБиХ договоре о свим поравнањима која до сада нису урадили и о коефицијенатима које треба да усвоје и извршења ове судске пресуде – поручио је Ковачевић.

Коментаришући изјаву премијера Републике Српске Радована Вишковића да би Српска ускоро могла тужити УИО је не примјењује нови коефицијент расподјеле средстава због чега је Српска у прва три мјесеца изгубила 22 милиона КМ, Ковачевић је навео да Управни одбор такве одлуке треба да доноси на кварталном нивоу и да се по њиховом усвајању само доставе УИО на извршење. 

Ковачевић је рекао да је УИО искључиво надлежна за расподјелу прихода, а да Управни одбор доноси коефицијенте за расподјелу прихода.

Према његовим ријечима, УИО је за три мјесеца ове године прикупила милијарду и 823 милиона КМ прихода од индиректних пореза, што је за 122 милиона КМ или 7,2 одсто више у односу на исти период прошле године.

Суд БиХ наложио је да Република Српска обустави извршни поступак док се не нађе нови модел наплате, јер се УИО жалила да, због новца који Српска скида са њених рачуна, не може нормално да функционише.

Република Српска крајем маја прошле године блокирала је рачуне УИО, јер је, на основу судске пресуде, Управа дужна да јој исплати укупно 28 милиона КМ.

Суд БиХ је донио пресуду 2015. године према којој УИО мора да Српској исплати 15 милиона КМ плус затезне камате због незаконите расподјеле прихода од ПДВ-а у 2010. и 2011. години.

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

симпле

06.04.2019 13:40

Ствар је врло једноставна , и Бисерка је признала да "тамо кад се стекну услови да се о томе разговара", само кантон сарајево уплати у заједницку касу много висе од РС-а цца 200 м КМ се годисње прелије у РС из ФБиХ и тренутни омјер је само захваљујуци ХДЗу инаце сви знају стварно стање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хало

06.04.2019 14:06

лако је то средити, тамо гдје се троси тамо и припада али данас РС свакако добија висе него јој припада, али рс хоце и јаре и паре е па тако не мозе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

еxит

06.04.2019 14:49

Нови коифицијент договорити за пдв и за акцизе од горива. Математика је јасна,незваницно РС добија пуно висе него јој приапада,.

Name

007

06.04.2019 16:06

Колико се зна Српска не тражи ништа више,али ни мање од договореног износа.Ништа се њој не поклања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре 007

06.04.2019 16:30

Незнаш ти ништа.

Name

Ре

06.04.2019 16:44

Нажалост ти о томе појма немаш. Распитај се мало па онда коментариси.

Name

хало

06.04.2019 17:03

постовани јамес хајде дај који аргумент, а по твом коментару види се да си био лос из математике :) оно сто се зна да РС годинама добија висе него сто би требала и сто не пристаје да се тацно дијели онако колико коме припада а то је врло лако установити и онда би бар 200 милиона КМ рс имала мање годисње! види само колико народа одлази а они би да задрзе исте коефицијенте !? мало цудно зар не