Клизиште руши куће у Заовинама

Пре седам дана почело је лагано да клизи тло у Доњим Мандићима, на обали Заовинског језера на Тари. Претходна три дана клизиште је показало сву своју разорну снагу – захватило је површину од око тридесет хектара, урушило шуме, готово читаво викенд насеље, инфраструктуру, и овај део села учинило готово недоступним.

Србија 06.04.2019 | 14:55
Клизиште руши куће у Заовинама
Од јуче, тло се померило и за неколико метара – тамо где се са прекинутог пута спуштало преко камења и бусења сада су мердевине, и то је једини прилаз и излаз из овог насеља. Тако се и преноси покућство, не би ли се нешто спасило.

"Много је горе данас него јуче – јер оно горе није било пукло јуче. Радници тамо кажу да се синоћ одвалило од брда, један део, изнад кућа. Не смеш тамо ни да прођеш пешке, а нема говора ни са чим другим, као што видите", каже Радисав Мандић из села Доњи Мандићи, Заовине.

Срушене, или измештене из темеља, ове куће жалосно сведоче о путу клизишта на коме су се нашле, а које је прорадило после вишемесечног спуштања нивоа језера реверзибилне хидроелектране. Неке су тек саграђене, а сада се разграђују.

"То је стара плоча, преко сто година темељи ове куће. Са породичне куће што сам могао да поскидам, поскидао сам, да не пропадне", каже Милан Мандић из Заовине.

Милинко Мандић сада спасава оно што може да се склони, али не зна где да стави.

"Не може ни да се изнесе. Ставио сам мердевине тамо, да може да се сиђе", каже Милинко.

Клизиште у Доњим Мандићима није ново – активно је било и 1995. године. Тада је реверзибилна хидроелектрана Бајина Башта, за чије потребе је и изграђена акумулација, исплатила штете, а власници су били дужни да уклоне објекте.

Обећавају и овога пута да ће штете бити надокнађене где год за то постоји правни основ. И за Национални парк Тара, у чијем саставу су Заовине и акумулација, време санације тек предстоји – када се тло умири.

"Чињеница је да имамо оштећења на шумским еко-системима, ливадским, пашњачким еко-системима, али то је нешто што се може санирати. Овде је у суштини највећи проблем клизиште, и оно што нас брине, када ће се завршити са овим", истиче директор Националног парка Тара Драгић Караклић.

Прве процене говоре о дубини овог клизишта од 30 до 50 метара, а једина олакшавајућа околност је у томе што покретање тла није било тако нагло. Ипак, сада је највећа бојазан и непознаница колико ће ове земље завршити у језеру.

Мерења и анализе тек предстоје, али се већ говори о три милиона кубних метара земље која се устремила ка језеру. Стручњаци ће наредних дана утврдити и да ли се у међувремену клизиште проширило, али свакако, ово више неће бити оно дивно место за одмор на обали језера.

РТС

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ДА ДА

06.04.2019 13:45

ЈА САМ НА ТАРИ И ЗАОВИНАМА БИО ПРЕ 20 ГОД.ТО ЈЕ БИЛО АУТЕНТИЦНО..НЕТАКНУТО..У ЈЕЗЕРУ ПЛИВАО...ОДЕМ У СКОРИЈЕ ВРИЈЕМЕ И НЕ ВЈЕРУЈЕМ ОЦИМА..ТОЛИКО ДИВЉЕ ГРАДЊЕ..ФЕКАЛИЈЕ У ЈЕЗЕРО..ТО ВЛАСТ НИЈЕ СМЈЕЛА ДОЗВОЛИТИ И ТАРУ ДА ЉУДИ УНИСТЕ..ПОБЈЕГЛО ИМ ЈЕЗЕРО...СВИ ТИ ДОМАЦИНИ СУ ТО ПО НАПЛАТИЛИ ДОБРО..И ПОНОВО ПРОДАВАЛИ И ЗЕМЉУ И САМИ ПРАВИЛИ ВИКЕНДИЦЕ ЗА ИЗНАЈМЉИВАЊЕ...ТАКО СА НИЈЕ СВЕ КАО СТО КАЗУ..ТАРАБИЦИ СУ ИМ ТО И ПРЕДВИДЈЕЛИ..

ОДГОВОРИТЕ