Кувајте/пеците на здрав начин

Многи од нас праве грешке када је у питању чување намирница или начин припреме оброка. Месо за печење не треба боцкати, поврће је боље кувати на пари него на води, зачинско биље стављајте при крају кувања.

Здравље 06.04.2019 | 14:28
Кувајте/пеците на здрав начин
КОЛИКО пута сте купили смрзнуто поврће, месо, рибу или неку другу намирницу, а онда са њом "путовали" дуже од пола сата или је, када сте дошли кући, само нехајно спустили, па је тек касније пребацили у замрзивач или почели да је кувате/печете? Е, па, то је једна од нимало безопасних грешака коју правите. Јер, после куповине идеално би било да се придржавате правила 30 минута - то значи да би смрзнуте намирнице у том року морале да се нађу у вашем замрзивачу или лонцу. У противном се смањује квалитет хране, а неретко се и квари, јер постаје подложна најезди бактерија.

Још једна од честих грешака је што се месо за печење боцка, а тако заправо из њега истиче сок и месо остаје суво. Водите рачуна да намирнице термички обрађујете само онолико времена колико је неопходно, даља обрада проузроковаће непотребно стврдњавање меса, а поврће ће променити укус и избледети.

Увек је боље да поврће кувате на пари, а не у води. Ако користите свеже зачинско биље, у јело га стављајте тек при крају кувања, јер ће укус бити интензивнији и сачуваће корисне састојке.

Уколико готово јело не конзумирате одмах након кувања, него га носите са собом на посао, морате га што пре охладити. Када га стављате у фрижидер да би се охладило, не покривајте га поклопцем или фолијом - важно је да хладан ваздух може да кружи око посуде. Порције јела затворите тек кад су се потпуно охладиле.
 
Новости
фото:интернет
 

Коментари / 0

Оставите коментар