Шта се дешава са вашим тијелом ако свакодневно једете банане?

Иако пуне калијума, влакана, витамина Ц и Б6, ипак се не препоручују свима.

Здравље 06.04.2019 | 14:18
Шта се дешава са вашим тијелом ако свакодневно једете банане?
Узгој ове биљке веома је исплатив - она је у топ четири по исплативости производње, а узгаја се у чак 107 земаља света.

Каже се да ни са чиме на треба претеривати - ово правило се посебно односи на конзумацију ове воћке. Сазнајте колико банана је просто - превише.

Шта свакодневни унос банане ради вашем организму?

Потпомаже одржање крвног притиска на оптималном нивоу

Кад желимо да спустимо крвни притисак, прво на шта помислимо је натријум. Посреди је заправо баланс количине натријума и калијума. Сматра се да мање од два одсто одраслих одоба уноси на дневној бази довољу количину калијума, тако да овај баланс ретко ко постиже.

Смањује ризик од оболевања од малигних болести

Унос довољне количине свежег воћа и поврћа умногоме смањује вероватноћу да оболите од малигних болести, јер су ове намирнице богате нутријентима без додатих соли, рафинисаног шећера, конзерванса и вештачких боја.

Конкретно банане су добар извор витамина Ц, који помаже у борби против формирања слободних радикала, а који се сматра узрочником рака. Такође, садрже високе количине влакана, чијим се уносом превентивно делује против рака дебелог црева.

Благотворно делује на срце

Присуство превеликих количина содијума у организму негативно утиче на рад срца. Подизање нивоа потасијума, а смањење содијума је вероватно најважнија промена коју можете да начините како бисте смањили ризик од кардиоваскуларних болести.

Једна студија је показала да људи који уносе најмање 4,069 милиграма калијума дневно смањују ризик од срчаних болести за чак 49 одсто, у односу на оне који уносе мање од једног милиграма дневно. Банане и на други начин повољно утичу на очување срца: влакна, витамин Ц и Б6 којима обилују су веома битни за одржање оптималне средине у организму.

Решава проблеме с пробавом

Људима који паде од проблемима с варењем често се препоручује дијета која укључује и ову намирницу. Не само да су мекане и лагано "падну на стомак", већ се њихов додатни значај огледа у томе што замењују виталне електролите као што је калијум који се у великој мери губе услед дијареје, а присуство влакана доводи варење у равнотежу.

Унесите потасијум кроз укусну намирницу

Калијум је нутријент који се налази у свакој ћелији нашег тела и служи да генерише енергизацију које омогућава да ћеилије правилно фукционишу. Такође, помаже да срце ради уједначено, подстиче ослобађање инсулина како би се контролисао ниво шећера у крви и учествује у регулацији крвог притиска.

За здраве одрасле особе препоручује се унос између 3.500 и 4.700 милиграма калијума дневно, у зависности од животних навика и других фактора. Једна банана у просеку садржи око 450 милиграма ове есенцијалне супстанце.

Ко их не сме јести свакодневно?

Људи који користе бета блокаторе због проблема са срцем не би требало да претерују с конзумирањем банана, јер се њима не препоручује превелик унос калијума исто се односи и на људе чији бубрези не функционишу најбоље.

Такође, сматра се да конзумирање банана може да подстакне мигренозни напад код особа које су склоне мигренама, па ако спадате у неку од ових категорија, а велики сте љубитељ ове воћке, задржите се на половини банане дневно - више од тога може бити опасно.

Постоје, такође, и они који су алергични на банане, па их избегавајте ако приметите да се након конзумације јављају симптоми као што је свраб, оток, копривњача или отежано дисање.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар