Потребна обнова Титове пећине

"Федералне и кантоналне власти оглушиле се на захтјеве за помоћ у санацији Титове пећине, односно бараке на коју се обрушио одрон", изјавила је Сузана Јовић, вршилац дужности директора Центра за културу и спорт.

Босна и Херцеговина 06.04.2019 | 12:50
Потребна обнова Титове пећине
 Титову пећину у Дрвару годишње посјети од 5.000 до 10.000 туриста, рекла је Срни Сузана Јовић, вршилац дужности директора Центра за културу и спорт, у чијој је надлежности Спомен-комплекс "25. мај 1944" у оквиру којег се налази ова пећина.

Она је рекла да Титова пећина представља културни и историјски споменик који посјећују туристи из цијеле Европе, а највише из Словеније.

Јовићева је истакла да је Титова пећина од велике важности за Дрвар, јер је то, како је рекла, лична карта и историја малог крајишког градића за који је чуо цијели свијет.

"У сезони, која почиње средином априла и траје до октобра, многобројни туристи дођу у посјету Титовој пећини. Тим новцем се у сезони и одржава Центар за културу и спорт у чијој је надлежности ова пећина", навела је Јовићева.

Она је рекла да су се федералне и кантоналне власти оглушиле на њихове захтјеве за помоћ у санацији Титове пећине, односно бараке на коју се обрушио одрон, изразивши увјерење да ће овај проблем ускоро бити ријешен.

"Искрено се надам да ће власти на нивоу БиХ имати слуха за наш проблем и помоћи нам да Титова пећина поново буде стављена у функцију како би смо угостили туристе и приказали им историју једног града хероја", рекла је Јовићева.

Јовићева је подсјетила да је Комисија за очување националних споменика на сједници одржаној 21. новембра 2011. године донијела одлуку којом се Културни пејзаж, Спомен-комплекс Музеј "25. мај" проглашава националним спомеником БиХ.

"Према тој одлуци, национални споменик чине главна зграда Музеја `25. мај`, Титова вила, зграда у којој је оформљена ОЗНА /Одјељење заштите народа/ и простор такозване Титове пећине", навела је Јовићева и додала да су у оквиру Спомен-комплекса "25. мај 1944" у функцији два музеја са експонатима, те да се ту налази и реновирана библиотека.

Начелник општине Дрвар Душица Рунић раније је рекла Срни да Титова пећина представља један од главних извора прихода ове општине, али да је морала да буде затворена због безбједности туриста.

Рунићева је појаснила да је до одрона дошло након вишемјесечних падавина, када је на подручју Дрвара крајем јануара проглашено стање елементарне непогоде.

Према њеним ријечима, општина Дрвар је у врло тешкој финансијској ситуацији и нема средстава за санирање оштећења.

"Општина Дрвар слала је захтјеве за помоћ федералним и кантоналним властима, али нико није имао слуха", навела је Рунићева.

До посљедњег рата Титову пећину и Меморијални комплекс "25. мај" годишње је посјећивало и до 200.000 туриста, а ова дестинација некада је представљала незаобилазни дио многих ученичких излета, екскурзија и туристичких тура кроз Југославију.

Титова пећина обновљена је и отворена за туристе 2006. године, а Меморијални комплекс са Музејом "25. мај" 2009. године, када је обиљежено 65 година од неуспјелог њемачког десанта на Дрвар у Другом свјетском рату.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Перо

06.04.2019 12:23

Споменике везане за НОБ не треба препустити пропадању. Потребно је обезбиједити средства за њихово одрзавање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

06.04.2019 13:49

НЕМА ПРЕЦИХ СТВАРИ ОД ОВИХ..НАРОД ГЛАДАН А ОНИ О НЕКОЈ ПЕЋИНИ...

Name

АР

06.04.2019 12:43

Одкад ови поцесе да се брину за ТИТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

07.04.2019 21:19

За рушење дајем прилог и то позамашан,друго не долази у обзир.

ОДГОВОРИТЕ