Путинова војна база на Арктику

Војна база "Сјеверна дјетелина" на острву Котелниј једна је од најновијих руских војних база, у једној од најнегостољубивијих средина на планети.

Свијет 06.04.2019 | 12:18
Путинова војна база на Арктику
Комплекс у облику дјетелине - у бојама руске тробојке - прима 250 војника и има довољно залиха да преживе више од годину дана, без икакве помоћи спољног свијета.

Ван простора Сибира, шест временских зона источно од главног града, ближе је Аљасци него Москви.

А база на Котелнију једна је од три нове руске базе изнад 75. паралеле и дио Путинове демонстрације силе на Арктику. Руска војска саопштила је како је у посљедњих шест година изградила 475 војних објеката, од западне границе са земљама НАТО-а до Беринговог мореуза на истоку.

Руска Сјеверна флота уселила се у базу 2016. године. Војно особље не мора се суочити с оштрим арктичким временским условима, осим ако није на дужности ван објекта.

База има стамбене и пословне блокове који су међусобно повезани, а једина самостојећа зграда јест православна црква удаљена 20-ак метара од центра базе.

"База контролише ваздушни простор, спроводи радарску контролу и штити сјеверни морски пут", изјавио је мајор Владимир Пасечник.

База је већ опремљена обалским одбрамбеним ракетним системом и ракетним системом средњег домета Пантсир који је прилагођен арктичким условима те који може функционисати и на температурама до -50 степени Целзијевих.

Функција базе јест заштита руских интереса на подручју које брзо постаје геополитичко жаришке међу земљама које имају право на арктичка подручја. Русија је у посједу око 50 одсто укупне арктичке обале.

И Вашингтон је недавно истакао потребу да унаприједи властиту стратегију за Арктик, а обалска стража САД-а такође је својим новим приоритетом навела изградњу новог тешког ледоломца.

“Мислим да смо напокон почели обраћати пажњу”, рекао је адмирал морнарице Дејвид Титли ЦНН-у.

“Арктик је прво био игнорисан у посљедњих неколико година. Али наши супарници имају озбиљне планове у које су уложили озбиљне ресурсе како би научили радити на сјеверу.

Зато тек сада видимо, рекао бих прекасно, да се и у САД-у јавља интерес за та подручја”.

Коментари / 0

Оставите коментар