Тринкијери: Неће ријечи дати кош, живјеће се и у недјељу!

Партизанов шеф струке расположен за причу уочи утакмице сезоне. . .  Тринкијери: Шампањ, физичка борба, а сада - детаљи! "Живот је пролазан. . . И у недељу ће се исто живети", рекао је Партизанов тренер дан пре одлучујуће утакмице против Црвене звезде за пласман у финале плеј-офа АБА лиге.

Кошарка 05.04.2019 | 19:30
Тринкијери: Неће ријечи дати кош, живјеће се и у недјељу!
Саопштења почетком недеље, конфузија на њеном крају. Дан пре мајсторице између Црвене звезде и Партизана у финалној серији АБА лиге није се знало ни кад ће вечити београдски ривали одржати обавезне конференције за новинаре. Из не баш сасвим јасних разлога и једни и други су желели да баш они буду ти који ће се последњи обратити јавности. На крају, Партизан је "попустио", па се шеф струке црно-белих Андреа Тринкијери бавио и темама које нису строго у вези са кошарком.

Конференција за новинаре КК Партизан пред "мајсторицу" против Црвене звезде (субота, 18 часова, ТВ Арена спорт) два пута је била заказивана у другачијем периоду. Први пут су новинари у четвртак обавештени да ће се тренер Андреа Тринкијери обратити у петак у 13.30 часова, потом је у петак стигло обавештење да ће конференција бити у 16.30, а затим је дефинитивно заказана за 14 часова.

У међувремену, Црвена звезда мтс је у четвртак касно увече обавестила новинаре да ћеМилан Томић говорити у петак у 15, за разлику од досадашње праксе, да се црвено-бели обраћају пре црно-белих.

И и у тим детаљима може видети "увод" у суботњи дерби, а Андреа Тринкијери је због тога почео конференцију за новинаре обраћањем о терминима "пресса".

"Хтео сам да се извиним новинарима за овај балет кад је конференција, пре или после, горе или доле... Од синоћ имамо огроман проблем са (клупским портпаролом) Иваном, он је збиља утучен, јако ми га је жао. Тешка ситуација, целог дана покушавам да му објасним да се квалитет рада једног 'прес офисера' не мери тиме колико је кажњен. Ако се тако мери, онда је његов колега председник клуба. Има исту казну као Остоја... Морао сам то да кажем", изјавио је Тринкијери, са алузијом на изречену казну портпаролу Звезде и председнику Партизана због јавног коментарисања суђења и судија.

"Друга ствар, Иван је изузетно професионалан, васпитан и мислио је да је ред да онај ко је први на табели, има част да први прича. Тако смо пробали нешто да му објаснимо, па сам му рекао да ко задњи прича пред 'мајсторице' губи утакмицу. Погледао ме је огромним очима и рекао 'Па хајде онда да црна мачка оде њима, а не нама'. Опет се извињавам за балет".

Причом о тој теми, Тринкијери је започео и формални део конференције о утакмици.

"Видим да некима није важно шта се каже, већ ко задњи каже. Није овде питање о речима, ово је кошаркашки терен и овде су играчи главна ствар. Неће речи дати кош. Мислим да ова утакмица има много фактора, огроман је мозаик, али оно што држи цео мозаик је концентрација. И то врхунска концентрација, 40 минута. Да те ништа не поремети у концентрацији".

"Моје искуство говори да су шампиони увек они који успевају да играју у свакој ситуацији, да држе концентрацију у свакој ситуацији. Пријало вам је да причам о кошарци као боксу и мислим да ту има доста ствари. Даћу све од себе да нас сутра у рингу не затворе на конопце, да увек држимо високи гард, да будемо у стању да узвратимо. И то није доста, морамо чак и да покушамо неки добар ударац, кошаркашки ударац. Неки добар потез".

"Знам и уверен сам 100 одсто, да шта год буде, никад нећемо бацити пешкир. Мушки и фер ћемо се борити, пролићемо зној и крв, а зашто све то - јер бранимо част велике екипе у европској кошарци. Ово је 'нокаут' утакмица. Свака ствар може бити важна. Свака нијанса. Рекао сам играчима да је прва утакмица била шампањ, горе-доле, тројке, закуцавања, да је друга била физичка борба, одбрана, пуно контакта, комплетно другачије. Као да су две другачије екипе. А, трећа утакмица ће бити детаљи. Има пуно детаља".

"Само желим да у оваквом дуелу, са оваквим фантастичним противником као што је Звезда, не буде удараца испод појаса. То је моја највећа жеља. На крају, ако желимо да останемо у боксу, волео бих да будемо као Роки Марћано. Ко зна ко је он, зна зашто сам то рекао. Ко не зна, он је једини који је оставио бокс без пораза, са титулом".

Упитан да ли је реално да се догоди и пети дерби у низу на једну лопту, Тринкијери је рекао...

"Сутра може све да буде. Све. Може бити на једну лопту, може да се развије пре тога. Они ће сигурно покушати да нас одмах нокаутирају. Скочиће на нас. Морамо да се припремимо, да издржимо, да се жртвујемо за екипу, за лопту, блокаду, прави пас..."

О делегираним судијама...

"Чекај да видим колико новца имам у џепу, да погледам. Ова казна коју сам добио ми заиста компликује живот, јер мислим да је ту у питању губљење у преводу са хрватског на српски.Знам које речи користим, некад и ја грешим, али употребио сам реч 'осетити', а не 'утицати'. 'Осетити' је једна ствар, 'утицати' је комплетно друга ствар. Шта да ти кажем? Већ сам све рекао. Ако треба да буде мало компликованије - потрудићемо се. Нема везе. Не могу ту ништа да направим. Говорио сам из срца, јер сам штитио јако тежак посао и осетио баш притисак. Осетио сам притисак. Понављам - 'осетио'".

Да ли је Тринкијери задржао концентрацију за сутра, током вишедневне комуникације међу клубовима?

"Једино ми ветар што дува мало смета. Ово је крајње очекивано. Дошао сам овде и прво што сам урадио је да сам се извинио. Ако то није доста... Моја концентрација је на терену, а о другим стварима сам лепо рекао зашто и шта".

На питање - како против "на папиру" квалитетније Звезде, Италијан је одговорио...

"Има ту различитих ствари. Јако је важно брзо мислити и мораш увек знати где си на терену и шта се дешава. Ноге и глава".

Упитан да ли завиди тренерима који ће се борити на Фајнал-фор Евролиге или они њему завиде због узбудљиве борбе за регионално финале, Тринкијери је рекао да никоме не завиди.

"Кад тако живиш - лоше живиш. Гледам Евролигу, гледам Еврокуп, свакодневно уживам у послу. То ме гура да будем бољи. Не успевам сваки пут, али како сам већ рекао, ово је највећи изазов моје каријере и јако сам поносан на то колико су играчи веровали мојим речима и колико су ме пратили. Сад дођеш у моменат да је све на столу и шта могу више тражити од максимума? Не могу ништа... Имали смо повреде, проблеме и то је све део нашег живота. Сутра се игра мајсторица против врло, врло квалитетног тима и знаш шта - хтео бих да вам кажем Дантеовим речима - у недељу ће се исто живети. Добри пријатељи су ме саветовали да ништа не причам, да ме неко не схвати погрешно. Али, живот је пролазан и у недељу ће се исто живети", додао је Тринкијери.

За крај конференције, Партизанов тренер је на италијанском језику рецитовао Дантеа и опростио се од новинара уз поруку да открију шта је цитирао.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар