Италијани и Срби су жртве бомби

"Тражимо од Европе да помогне погођенима посљедицама НАТО бомбардовања, да у европским сједиштима размотре сву документацију и донесу одлуку како помоћи оштећенима и обољелима. Јер трпе и Италијани и Срби", рекао је Доменико Ледеро из италијанске Војне опсерваторије.

Србија 05.04.2019 | 07:55
Италијани и Срби су жртве бомби
У Италији је одржан скуп посвећен посљедицама коришћења осиромашеног уранијума, на којем је учествовала и српска делегација, а са које је поручено да је вријеме да се чује истина и да НАТО никада више не би смио да користи осиромашени уранијум.

"Тражимо од Европе да помогне погођенима посљедицама НАТО бомбардовања, да у европским сједиштима размотре сву документацију и донесу одлуку како помоћи оштећенима и обољелима. Јер трпе и Италијани и Срби", рекао је Доменико Ледеро из италијанске Војне опсерваторије.

Он је поручио и да је час да се чује истина и признају жртве, да се прекине тишина, преносе данас "Новости".

Српску делегацију предводио је предсједник Комисије Скупштине Србије за истрагу последица НАТО бомбардовања по здравље грађана Дарко Лакетић.

Он је изнио податке о бомбардовању и количини бачених пројектила осиромашеног уранијума и до сада сакупљене доказе да је утицај радиоактивних и отровних материја више него евидентан, на примјерима истраживања у више села, као и истраживању о рођенима послије 1999. године.

Лакетић је нагласио да Комисија Скупштине Србије сакупља документацију управо слиједећи методологију из Извештаја италијанске комисије, прикупља се медицинска документација из болница, медицинских центара, а урађена је медицинско-научна студија, гдје је анализирано здравствено стање дјеце и учесталост малигних обољења сваке генерације на групи дјеце од пет до девет година.

Говорници из Италије подсјетили су и на стравични здравствени биланс италијанских војника који су учествовали у мировним мисијама на теренима бомбардованим НАТО пројектилима са осиромашеним уранијумом - 373 преминула и више од 7.500 обољелих. Подсјетили су и да су обољели и породице преминулих добили на стотине пресуда.

Научни скуп "Жртве осиромашеног уранијума - година послије четврте Парламентарне комисије за истрагу, садашњост и будуцност", одржан је у Риму а организовали су га италијанско удружење "Жртве осиромашеног уранијума" и "Војна опсерваторија" у Одјељењу италијанске одбране.

Расправи су присуствовали и Срђан Алексић, адвокат из Ниша, организатор прве Међународне конференције о посљедицама бомбардовања у Србији, као и представници Савеза Срба Италије из више градова.

(Тањуг)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Миле

05.04.2019 07:10

Зао ми Талијана нису они ниста криви...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

05.04.2019 08:09

Осим сто су уцествовали у бомбардовању Србије и сто и дан данас тј вец 20 година уцествују у окупацији 17% територије Србије. Осим тога нису ниста криви.

Name

НИСЛИЈА

05.04.2019 08:47

Дали је НАТО у 4г. бобардовања Сарајева користио осиромасени уранијум питање је сад?

Name

Ре Миле

05.04.2019 09:37

Салис се, надам се. Згодна провокација. Па ето да ипак, одговорим, кратко и јасно: да су се они запитали засто иду над српско небо и ста це ту да уцине невиним људима па одустали, не би им се ни десило то сто им се десило.

Name

007

05.04.2019 07:16

Како рече Нато.Колетарална штета.Нажалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоца_ПД

05.04.2019 07:41

Колатерална стета би била успутна, тренутна стета. Али овдје се ради о стети која це трајати кроз генерације усљед радиоактивности. Зато се не ради о колатералној вец о стети огромних размјера!

Name

разумио

05.04.2019 07:28

Какве су посљдице нато бомбардовања у БиХ? Имамо нагли пораст карционома сто додатно исцрпљује финанцијски систем здрабства. Засто је та тема јос увијек таму-тема у БиХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.04.2019 08:27

Зато сто Бакир хоце у НАТО па да се на замјере.

Name

Др.

05.04.2019 09:36

Одврацање од теме би могло имати велике посљедице, а еxпертиза о реалној опасности отклонила би све дилеме које не смијемо неодговорно остављати властитом нарастају. Ако реална опасност постоји треба да знамо како да се против ње боримо, а не да као слијепци зивимо даље. То би била несагледива неодговорност садасње власти!

Name

рере

05.04.2019 09:37

Зато што хоће барем 60% грађана БиХ у НАТО...