Домаће снаге за велике пројекте

Република Српска планира да у енергетски сектор до 2030. године буде инвестирано око 11,5 милијарди марака кроз изградњу нових енергетских објеката.

Република Српска 05.04.2019 | 07:47
Домаће снаге за велике пројекте
Према мишљењу економиста, то је идеална прилика за домаће компаније које су у посљедњих неколико година стекле бројне референце, како овдје, тако и на страним тржиштима.

Подсјећамо, Радован Вишковић, предсједник Владе РС, прије неколико дана најавио је почетак изградње три хидроелектране на ријеци Дрини у које ће Република Српска и Србија уложити више од 450 милиона евра.

Према његовим ријечима, изградња ових постројења, чија је укупна инсталисана снага између 180 и 200 мегавата, донијеће велике бенефите, прије свега људима који живе на том простору, али и РС, јер ће доћи у позицију да има знатно већу производњу електричне енергије из сфере чисте енергије, коју захтијева Европа.

Додао је и да ће прије поменуте три хидроелектране почети изградња хидроелектране Дабар, и то по систему "кључ у руке".

О овој теми ће се дискутовати и на "Јахорина економском форуму 2019", који ће бити одржан 23. и 24. априла у организацији Удружења економиста РС СWОТ, а под покровитељством предсједника РС.

Саша Грабовац, извршни директор Удружења економиста РС СWОТ, каже за "Независне" како су најаве о реализацији великих енергетских пројеката позитивна ствар за економију, не само РС, већ и БиХ.

"Препознајући значај ове теме, ми ћемо ове године на 'Јахорина економском форуму' имати посебан панел посвећен актуелним трендовима у енергетском сектору. Желимо да истакнемо да у нашој земљи постоје компаније које у енергетском сектору изводе веома комплексне радове на изградњи енергетских потенцијала на најзахтјевнијим тржиштима Европске уније", казао је Грабовац.

Према његовим ријечима, невезано на који начин ће бити финансирани ти енергетски пројекти, извјесно је да се отвара велики простор за домаће фирме да упосле своје значајне капацитете на домаћем тржишту.

"Надам се да ће се, за разлику од неких прошлих времена, заобићи све административне препреке, које су често биле највећа кочница реализацији тих пројеката", закључио је Грабовац.

Једна од домаћих компанија која би могла да се укључи у реализацију великих пројеката сигурно је "Елнос група" из Бањалуке.

Само у претходној години реализовали су низ захтјевних и атрактивних пројеката у земљама сјеверне Европе попут хидроелектране "Бурфелл 2" на Исланду, инсталисане снаге 100 МW, у оквиру које су успјешно окончали електромонтажне радове 100 метара испод површине земље.

Импозантан је и пројекат монтаже 100 и 87 метара високих стубова у оквиру изградње 400 кВ далековода Хамра  Åкер у Шведској, а посебно захтјевне радове извели су на изградњи ХВДЦ конверторске трафостанице "Ертсмyра" и расклопног постројења "Воллесфјорд" у Норвешкој. У питању је дио пројекта изградње 623 километра дуге енергетска везе између Њемачке и Норвешке, најдужег ХВДЦ система у Европи, под називом "НордЛинк".

Када је регионални и домаћи терен у питању, успјешно су завршили радове на пројекту изградње највећег вјетропарка западног Балкана Чибук 1 у Србији, предводили су комплетну електромашинску и хидромеханичку фазу радова изградње мале хидроелектране Бочац 2, а четврту годину заредом учествују и у пројекту ревитализације хидроелектране Зворник.

"Најава нових и великих улагања у електроенергетски сектор РС је веома охрабрујућа и носи велики значај за будућност привреде РС, а нас, као компанију која је интернационални концерн са домаћом адресом, посебно радује чињеница да у перспективи можемо дати велики допринос у извођењу капиталних пројеката у нашој земљи. Једно је сасвим сигурно, 'Елнос група' је у потпуности кадровски и технички спремна за нове искораке и подухвате на електроенергетском тржишту Републике Српске", каже Бранко Торбица, директор "Елноса БЛ".

(Независне новине)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Република Папака

05.04.2019 07:12

11,5 милијарди улозити, хаха хаха од цега?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

05.04.2019 07:47

Од нових кредита... ако их ко буде дао.

Name

ре

05.04.2019 08:54

Из ваших црних штекова.

Name

Народе глупи!

05.04.2019 07:50

Ових сад 11,5 и оних прије 16,5, то је укупно 28, БРАВО. Народе ми се шалимо, мислили смо то украсти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

05.04.2019 08:03

Нема од тога ниста све док Сарајево не одобри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

05.04.2019 09:13

Ко ће Сарајево да пита? Па има Република Српска своју владу, свој устав, свој парламент-скупштину, своје министре, извршно тело, законе... БиХ није БиХ. БиХ су Република Српска и Федерација. Бањалука је једна администрација. Сарајево је тотално друга администрација.

Name

Директ

05.04.2019 13:29

Од будуцности, коју нецемо имати овдје, ако овако наставимо. Милион КМ по радном мјесту обезбједјују електране. То је сулудо бацање новаца! Било би боље да дају 20 хиљада КМ по сваком радном мјесту и да повецају садасњи будзет за запосљавање и самозапосљавање и то бар за неколико пута. Кад би дали 100 хиљада КМ по новом рандом мјесту, 10 пута висе људи би било запослено него преко изградње електрана којих ионако имамо превисе.

ОДГОВОРИТЕ