И пси одлазе у Њемачку...

Херцеговачки пси попут многих грађана БиХ, уз помоћ њемачке амбасаде, бољи живот проналазе у Њемачкој.  

Република Српска 04.04.2019 | 10:05
И пси одлазе у Њемачку...
У насељу Козице код Мостара, почетком године отворено је склониште за напуштене животиње односно псе под називом „Страy Виллаге“. Ријеч је о пројекту који реализује Удружење за заштиту животиња Мостар „Анимал Царе Центар“ и њемачка организација „Стреунерглüцк.“ Циљ Центра је како тврде љубитељи животиња, максимално смањити број напуштених паса, који би да се не проводе овакве акције, били суочени с окрутним уличним животом.  Бољи живот нуди им се у Њемачкој, пише Н1.

Први херцеговачки азил је нови дом за мостарске псе без власничке бриге. Изграђен је захваљујући иницијативи чланица Удружења Анимал Царе Центра, које су прије двије године властитим ангажманом одлучиле поправити стање у свом граду када је у питању заштита паса.

– Ми смо прво помагали напуштеним животињама на улици, ишли смо па их хранили навече, ујутро, бринули се о штенади, покушавали их удомити о властитом трошку, па смо имали неке кућице напуштене у којима би их склањали, и онда смо схватили да би остварили нешто више да морамо регистровати друштво и да тако покренемо нешто на дуже стазе – рекла је Емица Ћорић, предсједница Удружења “Анимал Царе Центра”.

И тако се идеја полако претворила у стварност. Недалеко од града, за 2 године никло је склониште за псе, прво овакве врсте у Херцеговини – модеран центар, са објектом који осим боксова, обухвата амбуланту, пријемну просторију за псе, кухињу за припрему хране, те просторију за оперативне ветеринарске захвате и опоравак животиња.

– Људи нам се најчешће јављају преко наше Фејсбук странице, често у жељи да помогну псима луталицама и мацама чак, ми им за сада можемо понудити само савјете јер нема довољно капацитета да се пси доведу у Страy Виллаге –  казала је Анамарија Јелоњић Задро, чланица Анимал Царе Центра. 

Драго Матијевић, дипломат и конзул савјетник у Генералном Конзулату Републике Хрватске у Мостару те амбасадор Анимал Царе Центра додаје:

– Може се рећи да је ово склониште европског стандарда, по европским стандардима направљено, и мислим да може бити референтни центар за БиХ која сигурно има проблем с напуштеним животињама – каже он.

Међутим, сваког мјесеца неколико паса из овог склоништа одлази у Њемачку. Наиме, организација Анимал Царе Центар до сада је у Њемачкој удомила више стотина паса који су склоњени с мостарских улица.

– То је тренд међу младим људима, па зашто не би био и међу псима? С обзиром на то да сарађујемо са њемачком организацијом наши сви пси иду у Њемачку – нагласила је Емица Ћорић, предсједница овог Удружења.

Иако се свијест грађана према животињама, како тврде, подигла на већи ниво него што је то било раније, проблем је и даље ту. Али оптимизам улијева успостављање државног регистра паса којим се налаже да сваки пас, мачка и било која друга животиња морају бити чиповани и вакцинисани, јер у супротном ветеринар неће моћи пружати ветеринарске услуге. Самим тим, поручују из Центра, требао би се смањити проблем избацивања и напуштања животиња за што су законом прописане велике казне.

(Н1)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

АЛО БИЈЕЉИНА

04.04.2019 08:27

УГЛЕДАЈТЕ СЕ НА ЊИХ.АЛ ПРЕ АЗИЛА ЗА ПСЕ И АГЕНЦИЈЕ ЗА ОДЛАЗАК .ОФОРМИТЕ ЈАВНУ АГЕНЕНЦИЈУ И ПОСРЕДУЈ ТЕ ЗА ОДЛАЗАК У ЊЕМАЦКУ И ДРУГЕ ЗЕМЉЕ.ЕТО ЈЕДНА КАНЦЕЛАРИЈА У ОПСТИНИ ИЛИ ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ.ПОСТАВИТИ ЉУДЕ ОБРАЗОВАНЕ КОЈИ ЦЕ СЕ СВАКОДНЕВНО БОРИТИ ДА НАС ПОВЕЗУ СА ФИРМАМА КОЈЕ ТРАЗЕ РАДНИКЕ И ДА НА ЈЕДНОМ МЈЕСТУ ДОБИЈЕМО СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ...ЕТО КО ХОЦЕ ДА БУДЕ ЛОКАЛНА ВЛАСТ ИДУЦЕ ГОДИНЕ НЕКА ПОЦНЕ САД.ДАНАС....НИКАКВИ ПУТЕВИ И КАНАЛИЗАЦИЈА НЕЦЕ ВАМ ПОМОЦИ..САМО БУДУЦА ДИЈАСПОРА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

04.04.2019 09:27

Хе, хе..у Додик-ленд прцији це остати само пензионери и бот-дупеувлакаци разних партија...па нек њих и даље вара, лазе и краде...

Name

ре. коментар

04.04.2019 11:06

То је та моцна и јака Додиковина, економски тигар рекосе неки,..гдје се зиви 4 године дузе 113% фактицки..

Name

Игор

04.04.2019 08:41

Хахаххахаххахахха "уз помоц њемацке амбасаде " хаххахаххахахх е народе овцо, трпи , паси траву .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дана

04.04.2019 10:56

Ававав... хоцу и ја у Њемацку :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

04.04.2019 11:26

Овдје висе ни пси не могу нормално да зиве, а камоли људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре коментар

04.04.2019 13:31

Теби очито смета РС, не видиш јадан-а даље од свог носа, ако ти се не допада нема разлога да било шта коментаришеш, разгули народски речено, не знам шта те задржава овдје, ако ти ништа не ваља, бит ће да само не ваљаш ти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ре коментар

04.04.2019 14:21

УХЉЕБУ КОЛКА ТИ ЈЕ ПЛАТА ЗА ТВОЈ НЕРАД..КОГА ТИ ХАНДРИС ПА ТИ ВАЉА..ИЛ СИ УВЛАКАЦ НЕВИДЈЕНИ ИЛ СИ МОРОН..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комсија

04.04.2019 15:54

То је проблем цјеле РС јер Господа набави зивотиње а без икакве контроле? По моме би требало дасе сваки пас мора пријавити регистровати и ко му је власник- па се неби пустали по селима и сто куда.Али код нас ко це то да ради?

ОДГОВОРИТЕ