Минско поље: БиХ гора и од Африке

Данас је 4, април, Свјетски дан борбе против мина, а на данашњи дан прије десетак година је народу обећавано да ће баш на данашњи дан БиХ бити потпуно очишћена од мина, али то се није десило. Сада се то обећање помјера до 2025. године. Живи били па видјели!

Босна и Херцеговина 04.04.2019 | 07:17
Минско поље: БиХ гора и од Африке
Данас се, како процјењује Центар за уклањање мина МАК БиХ, у земљи има још око 79.000 комада разних врста експлозивних средстава.

А јуче су званичници признали да је два одсто територије БиХ још увијек загађено минама, заосталим из прошлог рата.

– Нова стратегија деминирања предвиђа да би тај посао требало да заврше до 2025. године – саопштили су јуче представници Оружаних снага БиХ, на презентацији противминских акција, коај је одржана на траси Коридора “Пет Ц”. 

Није само градња аутопута успорена због мина; под минама је заробљено и на хиљаде хектара обрадивог земљишта и шума, а у сјенци опасности живи, како се процјењује, људи у више од 1.300 насеља и заједница.

БиХ је један од лоших примјера у свијету по спорости деминирања територије. Поређења ради, сиромашна афричка земља Мозамбик је за 20 година након окончања грађанског рата цјелокупну своју територију потпуно очистила од мина, док је БиХ и 23 године након потписивања мира још миљама далеко од тог циља.

У послијератном периоду од мина и других неексплодираних убојних средстава страдале су 1.758 особе, од чега 614 особа смртно. Приликом обављања послова хуманитарног деминирања у БиХ је страдао 121 деминер, од чега је 51 деминер погинуо. У 2018. су у БиХ регистрована три минска инцидента, у којима је једна особа погинула, а три повријеђене.

(Српскаинфо)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Н.Н.

04.04.2019 06:56

Зато сто узму паре себи у џеп, а означе поља да су чиста од мина, јадни људи настрадају због таквих. Колико су пара до сад добили, а ништа није урадјено. Не знам само како се Бога не бојите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

код Шамца

04.04.2019 07:40

До краја 2013.године иза мене је очишћена велика површина од мина али није све. Идуће 2014.године је била велика поплава па је онда приоритет био улагања и донације у оно што је страдало у поплави. У љето 2016.године ипак је неко био започео чистити мине преко пута мене. Али на локалним изборима у јесен те године је у Шамцу слетио СНСД због кредитне презадужености општине и побиједили НДП и СДС који су опрезнији због наслијеђених дугова. Опет долазе сваке године деминери у Шамац али има неочишћених минских поља у десетак мјесних заједница па кад се то сабере ко зна кад ће све то доћи на ред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

04.04.2019 11:54

Давно је требало да се заврси процес деминирања, а по свему судеци, проци це јос неколико деценија до тог дана.

ОДГОВОРИТЕ