Аито направио ремек дјело у 73. години!

Шпанац на клупи Албе проглашен је најбољим тренером Еврокупа за сезону 2018/19. Више него заслужено!

Кошарка 06.04.2019 | 16:30
Аито направио ремек дјело у 73. години!
Зове се Аито Гарсија Ренесес, али довољно је рећи само Аито.

Легендарни шпански стручњак, рођен у Мадриду далеке 1946. године, проглашен је Тренером године у Еврокупу, након што је берлинску Албу довео до финала, у коме ће се од 9. априла борити са Валенсијом за трофеј и место у Евролиги.

ИДЕАЛНИХ ПЕТ

Гласовима навијача и експерата, селектирана је идеална петорка Еврокупа, у којој су заступљена сва четири учесника полуфинала, а Алба једина има двојицу играча. По позицијама: Ендру Албиси (Андора), Ерик Меколум (Уникс), Рокас Гидраитис (Алба), Лук Сикма (Алба), Бојан Дубљевић (Валенсија).

Аито је ово признање заслужио не само резултатом Албе, који је изнад очекивања у односу на "папирнати" квалитет тима, већ и стилом игре због кога су "албатроси" читаве сезоне били један од највећих магнета за гледаоце.

Алба је са 22,5 асистенције по утакмици у овом тренутку трећа екипа у историји Еврокупа, а са просеком од 88,5 постигнутих поена заузима осмо место, с тим да су сви тимови изнад ње на овој табели одиграли мање утакмица у једној сезони, па им је самим тим било лакше да одрже високу ефикасност.

Берлински тим током сезоне је имао много проблема са повредама, посебно на бековским позицијама, али успео је да постигне 212 тројки уз 42 одсто прецизности, што је довољно за друго место у историји Еврокупа, у конкуренцији тимова са најмање 18 одиграних мечева у сезони.

Под Аитовим вођством остварили су укупан скор 16-5, освојивши прво место у Топ 16 фази, а потом су елиминисали шпанске представнике, Уникаху и Андору. Против Уникахе у четвртфиналу, изгубили су први меч код куће кошем у последњем секунду, а онда у Малаги добили реванш са 20 поена разлике!



Берлинска чета је на чак шест утакмица постигла 100 или више поена, играјући чврсту одбрану, из које су следиле контре и брза транзиција, са пуном слободом да се шутне ван линије од 6,75 метара.

Треба истаћи да је Аито све то постигао са тимом чији најискуснији играч Лук Сикма има 29 година.

Када се подвуче црта, Партизан је једна од ретких екипа која је успела не само да победи, него и да надигра Албу, у мечу другог кола Топ 16 фазе - 78:66 у дворани "Александар Николић".

Аито је озбиљну тренерску каријеру почео 1983. у Хувентуду, а водио је још Барселону (чак 17 година), Уникаху, Севиљу, Гран Канарију и репрезентацију Шпаније, са којом је на Олимпијским играма у Пекингу освојио сребрну медаљу, намучивши у финалу "Дрим тим" САД.

Има девет титула првака Шпаније, пет Купова краља, освајао је европски Куп победника купова и Куп Радивоја Кораћа, затим и Еврокуп 2008. године, док у Купу шампиона и Евролиги из шест одлазака на Фајнал фор и четири финалне утакмице (1989, 1990, 1996, 1997) није успео да извуче ниједан трофеј.

Посебан куриозитет је да су његову Барселону сва четири пута савладали тимови предвођени српским тренерима - два пута сплитска Југопластика, са Божом Маљковићем, затим Маљковићев Панатинаикос и коначно Олимпијакос под диригентском палицом Душана Ивковића!

Без обзира на то, Аито се увек свежим погледом на кошарку и развијањем на десетине младих играча, показао једним од најзначајнијих стручњака у историји игре под обручима у Европи.



Он је први који је два пута у каријери проглашен Тренером године Еврокупа. По једном су ту награду добили Саша Обрадовић, Педро Мартинез, Маурицио Бускаља, Андреа Тринкијери, Фотис Кацикарис, Јуре Здовц, Александар Петровић, Илијас Зурос и Октај Махмути.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар