Документарни филм о највећем успјеху Босне...

Редакција документарног програма ФТВ-а емитоваће у четвртак премијерно документарни филм "БОСНА“, у поводу 40. годишњице највећег успјеха у историји бх. клупске кошарке. Ауторка пројекта је новинарка, Аријана Сарачевић Хелаћ.

Кошарка 04.04.2019 | 11:45
Документарни филм о највећем успјеху Босне...
Филм ће премијерно бити приказан у четвртак у 19.30, у Дому младих, а ТВ премијера је исти дан на ФТВ-у у 20,30.

5. априла је пуних 40 година откако је КК Босна постала првак Европе. Било је то 1979. године у француском граду Греноблу. Пред 12 хиљада навијача КК Босна је побиједила италијанског шампиона Емерсон резултатом 96:93. Био је то највећи успјех босанскохерцеговачке, али и југословенске клупске кошарке.

Тог дана милиони Југословена били су "приковани" уз ТВ екране и уживали у тријумфу првог европског шампиона бивше државе, који је у Палати спотова у Греноблу играо чудесно. За државу која је била свјетска кошаркашка сила, ово је било херојство - прва титула клупског европског шампиона.

Сарајевски "студенти "су постали синоним успјешне БиХ. С данашњег аспекта, 40 година послије, остао је ово највећи босанскохерцеговачки успјех.

Филм је прича која је друштвени феномен једног временског контекста. Но, он није такав случајно.

"Управо, овим филмом желимо објаснити зашто је то феномен. Шта је све то довело до изванредних вриједности? Подсјећам: КК "Босна" је тек 1972. године ушла у Прву југословенску лигу. За непуних седам година, постала је европски првак. Било је то 5. априла 1979. године у француском граду Греноблу. Југославија је и до Гренобла била доминантна у Европи и сви су знали да се у Југославији игра најбоља кошарка и да је југословенска лига без премца на Старом континенту: Југопластика два пута и Партизан такође два пута освојили су четири Купа "Радивоја Кораћа" у низу. Но, без европске шампионске титуле", рекла је Сарачевић-Хелаћ.

Тако је Босна из знатно мање развијене југословенске републике, прва стигла на врх Олимпа и исписала историју која је касније прокрчила пут осталим југословенским клубовима да наставе тамо гдје су Тањевићеви момци стали.

"Реконструишући тај, наоко, неочекиван тријумф сарајевских кошаркаша против вишеструко надмоћнијих Италијана, Шпанаца, Руса, доказујемо да ту, у заузимању европског трона, ништа случајно и спонтано није било. Да би се уопште помислило, да би се усудило играти против, рецимо, Макабија у Тел Авиву, требало је имати озбиљну логистичку подршку која је иза клуба, стајала и у моралном и у материјалном смислу. Конкретно, предњачио је Енергоинвест и његов визионар и економски маг Емерик Блум. Када се Босна приближавала четвртфиналу Купа, анимиране су и све друге велике привредне организације из цијеле БиХ да се укључе у овај "пут успјеха". Два дана прије Гренобла, директори успјешних фирми и банкари били су на ногама. Телефони нису престајали радити. Тадашњи градоначелник Сарајева, покојни Анте Сучић, био је задужен за стамбено и материјално обезбјеђење сарајевских 'студената'", додала је Сарачевић-Хелаћ.

Тако је КК Босна била и остала симбол Југославије и југословенске кошарке и због тога је некако са судбином бивше земље, исту судбину доживио клуб који је био један од носилаца свих великих резултатских остварења репрезентације која је играла уједно и најљепшу и најбољу кошарку на свијету.

Састав шампионске генерације: Делибашић, Варајић, Вучевић, Беначек, Ђогић, Босиочић, Изић, Радовановић, Хаџић, Пешић, Крвавац... Тренер ове брилијантне генерације био је Богдан Тањевић.

Ауторка пројекта је Аријана Сарачевић Хелаћ, сниматељ Вања Ћатовић, тон Борис Крагуљ, монтажа Јасмин Нало.



Извор: мондо.ба/Фена

Коментари / 0

Оставите коментар