Дневник уздрмао "Коза ностру"

Дневник младе Сицилијанке Рите Атрије у другој половини 80-их година први пут открио је структуру изворне “Коза ностре” те се и даље користи у бројним судском поступцима против мафијаша у Италији.

Свијет 03.04.2019 | 15:25
Дневник уздрмао "Коза ностру"
Живјела је у градићу Партана и одгајана је у строгој мафијашкој породици. Према наводима италијанских невладиних организација, Рита је прва особа која је постала заштићени свједок и прва која је након ликвидације њеног оца прекинула “омерту” – мафијашки закон ћутње.

 Када је Ритин брат Николо убијен при покушају да освети оца, Рита је побјегла са Сицилије и потражила некога за кога су је читав живот учили да је смртни непријатељ њене породице, а чију ликвидацију су годинама припремали, био је то тужилац Паоло Борселино, пише Аваз.

Борселино је, према неким верзијама које преносе италијански медији, Риту склонио у Милано и дао јој лажне документе те инспектора који ју је штитио. Испрва јој није вјеровао јер је била јако млада, али њена казивања су се убрзо показала као тачна и поклапала су се с материјалним доказима којим је у том моменту располагао.

Даноноћно је узиман исказ од Рите, која је освету за оца и брата видјела једино у хапшењу вођа осталих мафијашких породица.

Господар живота и смрти на овом италијанском отоку до хапшења 1993. био је Салваторе Тото Рина, човјек који је, премда једва писмен, организирао криминалне породице које и дан-данас функционирају по том принципу, чак и након његове смрти 2017. године. Према том рецепту, владао је и његов насљедник Бернардо Провенцано, који је ухапшен тек 2006. године.

Рина и његова “купола”, што је вијеће мафијашких главешина, упорно су тражили Риту чија глава је уцијењена на неколико милиона тадашњих лира.

Сви војници мафије тражили су Борселинову свједокињу, али је нису могли лоцирати иако су неколико пута били близу, али им је она успијевала умаћи.На крају су убили Борселина 19. јула 1992. године, а Рита, схрвана смрћу свог заштитника, скочила је кроз прозор седам дана касније.

Прије смрти написала је:

– Умро си за оно у шта си вјеровао, али без тебе и ја сам умрла… Разорена сам због убиства тужиоца Борселинија. Немам никога ко би ме могао заштитити, уплашена сам и не могу ово да поднесем.

 Риту је породица одбацила јер је прекршила “омерту”, на сахрану јој нико није дошао изузев неколико жена активисткиња и бораца против мафије. Послије сахране њена мајка је дошла на гроб те је чекићем разбила њену слику јер није могла поднијети да се у породичној гробници сахрани издајник.

Њен непотпуни исказ није био довољан за наставак озбиљније истраге, али када су карабињери пронашли њен дневник, то је довело до многих хапшења, што је до темеља уздрмало хоботницу. Приведени су многи чланови “куполе” као и кум “Коза ностре” Тото Рина.

Поразите мафију унутар себе

У част Рите Атрије, основана је организација која се бави борбом против мафије, а која носи њено име.

– Прије него што кренете у борбу против мафије, морате прво преиспитати властиту савјест и онда, након што сте поразили мафију унутар себе, можете се борити против мафије у свом кругу пријатеља. Јер мафија смо ми сами и наш погрешан начин понашања – написала је у свом дневнику Рита.

(Српскаинфо)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Питање?

03.04.2019 13:39

Како функционисе наша Коза ностра?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.04.2019 14:34

Значе се за 50год.

Name

Ре

03.04.2019 15:21

исто као у Италији. Сви знају ко су главни мафијаси али нико не смије да прица. Инаце це проци као Вукелиц и Давид.

Name

Коментар

03.04.2019 17:15

И код нас су главни мафијаси неписмени...с купљеним дипломама...имају своје политицке партије и варају народ.

Name

Ре

03.04.2019 15:55

Много је невиних праведних и поштених људи на Сицилији изгубило животе да би се стало у крај мафији

ОДГОВОРИТЕ