Бањалуци пријети еко-катастрофа?!

Велики пожар, који је прије мјесец дана избио у кругу предузећа „Инцел“ у Бањалуци, могао је да проузрокује огромну еколошку катастрофу, јер је исцурило веома опасно и канцерогено уље пирален, ексклузивно сазнаје Српскаинфо.

Република Српска 03.04.2019 | 13:50
Бањалуци пријети еко-катастрофа?!
Према нашим информацијама, од велике топлоте попустио је један од резервоара у којем се налазило пирален и један дио те течности је исцурио. На срећу по становнике Бањалуке, на вријеме је спријечено да исцуре веће количине, јер би то имало незамисливе посљедице.

Начелник одјељења за инспекцијске послове Градске управе Бањалуке Јанко Кецман рекао је за Српскаинфо да су кренули у потпуну контролу свих предузећа који имају своје просторе или послују у кругу „Инцела“.

Како сазнајемо, дуго се већ знало да се у кругу овог предузећа налази неколико резервоара са већом количином овог опасног уља.

– Одбор повјерилаца једне фирме, која је у међувремену продана, још прије неколико година је донио одлуку да се ти спремници униште. Чак су биле прикупљене понуде и донесена одлука која ће то фирма урадити, али до тога није дошло. Уништавање пиралена је јако скупо, па је то вјероватно узрок због којег није ни уништен – појаснио је наш саговорник.

Додаје да је срећа што је тако мања количина исцурила, јер да се у природи нашло то уље, које је у кругу овог предузећа, настала би вјероватно једна од највећих еколошких катастрофа у Бањалуци.

Стручњаци са којима смо разговарали истичу да је са оваквим неодговорним понашањем доведено у питању здравље и животи људи.

– Послије радиоактивног зрачења, уље пирален је нешто најопасније са чим човјек може доћи у контакт. У додиру са људским тијелом без заштите, скоро да увијек заврши изазивањем рака код човјека. Само једна литра овог уља може да затрује цијелу ријеку и побије сав животињски и биљни свијет у њој – појаснио нам је један од стручњака и додао да свако ко је имао било какав додир с њим треба што прије отићи љекарима на контролу.

Начелник Кецман нам је појаснио да у кругу некадашњег „Инцела“ тренутно послују 64 предузећа и да су кренули у строгу контролу свих.

– У наредном периоду све те фирме мораће нам показати да ли имају еколошке дозволе за рад и друге потребне документе, а сви који то не буду имали биће санкционисани. Бањалучани морају знати шта се налази у њиховој близини – појаснио је Кецман. 

Према његовим ријечима, до сада је урађена контрола земљишта само једног предузећа и утврђено је да на том дијелу нема загађења.

– Велики број инвеститора куповао је те објекте с намјером препродаје секундарних сировина. Вадили су из земље каблове због бакра и продавали. Као изолација у тим кабловима кориштена су и разна уља. Сви који се баве тим пословима морали су за то испуњавати услове. Морали су имати све спремно за гашења пожара, мјеста за одлагања уља и слично – истакао је Кецман.

Додао је да ће у наредном периоду бити провјерено и да ли предузеће „Инцел“ посједује хидрантне мреже, противпожарну заштиту и остале потребне ствари.

Бањалучанка која живи у близини „Инцела“ испричала је да чула да је то уље исцурило и да ју је посебно забринуло што се нигдје о томе није причало.

– Никада нисам чула за то уље раније, али сам чула да је јако опасно. Надлежни су нас требали обавијестити шта се ту тачно урадили по том питању – рекла је наша саговорница.

Шта је пирален

Пирален се користио за пуњење трансформатора, јер и при физичким и хемијским контактима није могао да се запали и изазове било какву штету, постојан је и неразградив.

Још седамдестих година прошлог вијека откривена је страховита злоћудна карактеристика пиралена и од тада је забрањено његово кориштење. Када дође у додир са људским тијелом он се депонује у масном ткиву, у бубрезима и јетри, те и након одређеног времена изазива рак.

У количини од само једног литра пирален загађује милијарду кубних литара воде. То је довољан разлог што се у Европи токови тог токсичног уља контролишу као и путеви дроге.
 
(Српскаинфо)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Упсала!

03.04.2019 11:55

Све се код нас одавно налази на граници катастрофе, а то да складистимо отрове је у складу са европским путем на коме они најсиромаснији слузе оним најбогатијима као отпадна зона или једноставно само као трзисте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

04.04.2019 04:46

А шта Топлана ложи? Шта се спаљује у ДИ Врбас?

Name

Дабогда

03.04.2019 11:57

Бањалуку је погодила еколошка катастрофа када су у њу дошли Дрварчани, Гламочаци, Мркоњичани, Петровчани и остали , Бањалука је сада подијељен град само је питање момента кад ће ескалирати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.04.2019 12:21

Брао за коментар, и само гдје се не задре ту је уреду , у свакој пори друштва је пропаст.

Name

КОЈЕ ТАЈ?

03.04.2019 12:25

Све тацно 100% нема их горих и неспособнији и љених!

Name

Борик

03.04.2019 12:30

Заборавио си написати Лијевчане. Прави Бањалучани су постали национална мањина у сопственом граду.

Name

ре

03.04.2019 12:31

По теби,дошли дивљи те истерали питоме.

Name

Игор

03.04.2019 12:35

Ево ти сви дрварцани одреда по списку све .... за ове остале не знам. Сиротињо, уши из кокоши.

Name

Ре дабогда

03.04.2019 14:13

Мени у мом родном граду казе особа која је доселила недавно слабо Сад док ви странци не дојдете. Ја странац у мом родном граду а она из сума доселила у њега

Name

Реган

03.04.2019 17:00

У праву си,не мозе се дисати од њих,све заокуоирали и куну се у свог прецједника и његовог кума ,багра

Name

Ре Игор

03.04.2019 19:42

Ово вам је очит примјер једног сељачине из Дрвара , надам се да ћемо идуће изборе изабрати Бањалучанина који ће вас вратити тамо гдје вам је мјесто а то је Дрвар......

Name

Није вам лако

03.04.2019 21:15

Ста да вам казем драги бањалуцани. На сарајевско романијској регији нас су сарајлије вецином еманциповале. Код вас је обрнут слуцај.

Name

Јбм Вам

03.04.2019 15:34

Свима матер неспособну, све у затвор стоку послати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

03.04.2019 17:19

Код нас је у употреби све сто је у нормалним земљама одавно забрањено...ста казе власт?

ОДГОВОРИТЕ