Прича - видео: Свети Јаго...!

Пре 10 година спасио је клуб од испадања у Сегунду Б. Пре шест је то поновио у Примери. И ево га сада опет. . .

Фудбал 03.04.2019 | 22:35
Прича - видео: Свети Јаго...!
Енглески фудбалски фанатици – не увек посебно блиски са фудбалом као таквим – подсмевали су се целој тој интернет лавини. Како уопште неко сме да Примеру назове најјачом лигом на свету кад је тамо идол и један Јаго Аспас, у Енглеској упамћен по оној чувеној утакмици против Челсија када је, након већ култног клизања Стивена Џерарда, Ливерпул морао да појури заостатак, а Шпанац залутао у Енглеску корнер послао право у Вилијанове ноге и отворио контру Плаваца?!

Оно што енглески фудбалски фанатици неће разумети јесте да Аспас није залутао у Премијер лигу зато што он нема квалитет за тај фудбал. Напротив. Проблем је у том што Јаго Аспас залута чим изађе из Галиције. Ендемска је то цвећка. Рођен у ваздушном  линијом пет километара удаљеној Моањи, цео живот је преко залива гледао ка Вигу и сањао место на Балаидосу. Не само да га је дочекао, дочекао је да угледни Ел Паис о Селти у наслову текста после епског преокрета против Виљареала пише овако:

Фудбалски клуб Јаго Аспас!

Шта још пишу Шпанци?
“Аспас се вратио да извуче Селту из пакла“, вриштао је Ас.
“Аспасове сузе живот за Селту“, описивао је Мундо.
“Аспас шести из Вига“, уделила му је Марка племићку улогу.

Локални Ел Фаро де Виго врло јасан: “Јаго Аспас је најбољи фудбалер у историји Селте и никад неће отићи. У будућности, људи ће унуцима причати какав је играч био Јаго Аспас“.

Било је наравно и бољих играча, мада вероватно не у Вигу, али Јаго Аспас је више од самог фудбалера. Он је персонификација Селте. Аномалија каквих је у модерном фудбалу све мање. Он је момак који је лагао да му је девет година да би као осмодогодишњак могао да дође на пробу у Селту. Отерали су га наравно, али он се вратио кад је испунио тај старосни услов и од тада је ту, изузимајући оне две сезоне под уговором са Ливерпулом (једну је провео на позајмици у Севиљи), а и тамо је ишао не зато што је хтео, већ зато што је Селта била у толиким дуговима да би се те 2013. можда и угасила да Аспас није био спреман на ултимативну жртву. Можда одлазак на Енфилд већини не изгледа тако страшно, али док је био у ЕнглескојАспас је у Шпанији отворено говорио да се осећа као емигрант. Није то за њега. Сид Лов, извештач острвског Гардијана са Пиринеја, често посегне за старом изјавом Хавијера Матеа, човека који је Аспасаоткрио као клинца: “Он зна и где галебови серу на Балаидосу“.

Није ни чудо што је онда тако везан за тај клуб. Није ни чудо онда што ју је баш он спасио. Не једном...

Година је 2009, Селта је у другој лиги, на ивици испадања у Сегунду Б, а велико је питање да ли би се одатле вратила с обзиром да су већ тада дуговир вишеструко премашивали приходе. Тада 21-годишњи Аспас дебитује са клупе, постиже два гола против Алавеса и Селта је преживела. Јаго Аспас плаче...



Година је 2013. Четири тима висе, Селти уочи последњег кола Примере дају око 22 одсто шанси да опстане у Примери. Нешто раније проценат је био свега четири одсто. Годину раније Аспас је Селту и довео до елите, пошто је у Сегунду постигао 23 гола. Не мили му се назад. Одличан дриблинг и асистенција за Нача Инсу. Селта против Еспањола слави са 1:0 и опстаје у лиги. Аспас опет плаче...



И онда субота, 30. март 2019. Селта је у последњих 11 утакмица освојила само четири бода. У ранијих 18 је узела 24. Откуд тај пад? Аспас није био ту. Повредио се против Барселоне. Пробао је да се врати против Хетафеа – могао је да издржи само 24 минута. Загревао се пред меч са Левантеом – није вредело. После пораза од 1:4 нико од медија није тражио изјаву тренера. Звали су доктора Гарсију Коту да питају кад сеЈаго враћа.

Вратио се против Виљареала. Његово присуство осећало се у ваздуху. Неком је пало на памет да испред клупских просторија остави картонску фотографију Аспаса у природној величини. Навијачи су спонтано прилазили, палили свеће, оставили један шал, неколико џепних икона, чак и бели лук против урока?! У Вигу, Аспас је божанство. Чак и кад није сасвим спреман. Два гола за преокрет, Селта је победила са 3:2, Аспас на клупи пред крај меча, поново у сузама. Сви Селтини играчи, један по један, прилазе да му се поклоне. Кад су га питали због чега плаче, рекао је само: “Због свега“.

Због повреде, због тога што је морао да гледа како Селта пати, због тога што су навијачи морали то исто да трпе. У Вигу немају дилему: Јаго јесте Селта. Свим срцем. Чак и кад у дербију Галиције против Депортива у својој првој сезони у Примери – а дебитовао је у Примери тек са 25 година - главом удари Карлоса Марћену и бива суспендован на четири утакмице. Јаго зна ко је и шта је. Прво и основно: селтиста до смрти.

“Неки људи избегавају да кажу истину. Ја не“, одговара.

Летос је одбио 8.000.000 евра од Кинеза. Потврђено је и да се Реал распитивао пре но што је као замену за Карима Бензему изабрао Маријана Дијаза. Само делом и због тога, у Моањи је одмах после меча са Виљареалом расписана петиција да се локални стадион назове по Јагу Аспасу. У Вигу траже споменик. Селтин капитен Уго Мало дичи се чланском картом у навијачком клубу Јаго Аспас. Заиста постоји. И Мало је заиста члан.

У главној улози Јаго Аспас. Већ је срастао са питањем бити или не бити. У Вигу, фудбал без њега не бива.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар