У ЕРС крију број запослених

Иако у "Електропривреди Републике Српске" о броју запослених радника ћуте, званични подаци производних и дистрибутивних предузећа говоре да се та цифра повећала за 300 у изборној 2018. години. Тиме је укупан број запослених у овом предузећу достигао бројку од 9. 500. Предњаче Рудник и Термоелектрана "Угљевик", који су прошли године примили 116 људи, са тренутним укупним бројем од скоро двије хиљаде радника.






Република Српска 02.04.2019 | 19:40
У ЕРС крију број запослених
Слиједе их из РиТЕ "Гацко" са 1.900 радних мјеста. Радници су се у изборној години примали и у "Електрокрајини", "Електробијељини", као и Хидроелектранама на Дрини, Хидроелектранама на Требишњици  и осталим зависним предузећима.

Једини који су чак и смањили број радних мјеста за два су у "Електро-Добоју", са тренутним укупним бројем од 404 радна мјеста.

У Истраживачком развојном центру у Источном Сарајеву ради, како су нам писмено потврдили, 19 радника на неодређено вријеме и три приправника. Матично предузеће "Електропривреде Српске" не жели да да информације о броју радника.

"Пошаљите званичан допис па ћемо одговорити", поручио је директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић.

Писмени допис смо уредно послали, али одговор нисмо добили. Из Конфедерације синдиката нам потврђују да њихове цифре чланова у "Електропривреди" броје 9.500 радних мјеста. Кажу да има вишка радника у овом предузећу, али да откази нису прихватљив начин рјешавања тог проблема.

"У том плану реорганизације потребно је урадити преквалификацију радника, како не би дошло до отпуштања. То није добро рјешење и Синдикат ће у дешавања око евентуалног отпуштања радника и отпремнина бити у потпусности укључен", каже Жељко Тепавчевић, предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске.

Предсједник Републике Српске такође признаје проблем вишка радника у јавним предузећима. Иако отпуштања нису примамљива, нико не потеже питање одговорности директора који су непланирано запошљавали.

 Из опозиције поручују да повећање броја радника није довело до квалитета рада. Напротив, мјешовити холдинг не напредује, управо због страначког запошљавања, гдје се потреба за стручним кадровима стављала по страни, поручују опозиционари.

"2006. године број запослених је био око 7.100. Сада је девет и по хиљада. Такође, "Електропривреда" сада троши 30 одсто прихода на плате, док је то некад било свега 19 одсто", каже посланик СДС-а Давор Шешић. 

Опозиционар Небојша Вукановић тврди да је циљ да се "Електропривреда Републике Српске" уништи како би се њени одређени дијелови приватизовали, као и да је то једини разлог због ког, како каже, странци држе Додика на власти.

Небојша Вукановић напомиње да су стимулативне отпремнине и тај начин отпуштања радника из Хидроелектрана на Требишњици само начин да се владајућа структура обрачуна са неподобним радницима, те да се страначки запослени људи никада неће отпустити ни из једног предузећа "Електропривреде Републике Српске".



БН ТВ

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Нада

02.04.2019 18:31

Вукане ти си мој идол! Једини који има храбрости говорити истину! Свака ти част и да је више таквих као ти у РС би се препородила!

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално стање

02.04.2019 20:11

"Сваки дан ми (власт) кидамо по један комадиц старог реда и устројства, поцев од економије преко науке, литературе, умјетности, архитектуре и филма па све до политике и права. Они (народ) нас морају напасти, да би презивјели, а ми њих морамо унистити, да би испунили насу хисторијску мисију." Мицхаел Ледеен, "Тхе Wар агаинст тхе Террор Мастерс", 2002

Name

разумио

03.04.2019 05:41

Исто као сто говор насе предсједнице нема ни тацке ни зареза, истом том брзином идемо у пропаст. Без знања, патриотизма и карактера немамо о цему даље прицати.

Name

Скорпион

02.04.2019 18:59

Народ зна а ви мозете да блокирате коментаре колико хоцете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брука

02.04.2019 19:00

Казу ерс збрињава социјалне слуцајеве ако су им социјални слуцајеви дјеца директора и нацелника опстина онда је стварно вријеме да се бјези одавде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

03.04.2019 05:58

И министара.

Name

Д

02.04.2019 19:35

Шта се препуцавате које послао допис а ко није одговорио дјелите отказе и ћутите вишак је вишак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чиста лаж!

02.04.2019 21:06

Није тачно да је у ЕРС-у запослено 9.500 радника. Толико има чланова синдиката. Нису сви радници чланови синдиката. Они који су незадовољни радом синдиката, углавом су исчлањени . Чланови синдиката нису директори, извршни директори и руководећи (страначки) кадар, којим је много одвојити 1% од плате. Овдје се не рачунају приправници, као и запослени по уговорима о дјелу. Не зна Вукановић све, јер је број запослених одавно премашио цифру од 10.000. Сада радницима нуде масне стимулативне отпремнине за пријевремени одлазак у пензију. Тако се награђују заслужни чланови странке, а на њихово мјесто се запошљавају њихова дјеца. На тај начин се не повећава број запослених, а страначки војиници бивају збринути. Ни Лука Петровић не може ништа силним директорима. На Колегијуму директора у Угљевику усвоји се закључак да се за 8. март женама исплати по 70 КМ, а директори РиТЕ Угљевика и Електро-Бијељине, иза леђа Луки "Нејаком" исплате по 100 КМ. Тек да народ види ђаконије на радничким спортским играма у Теслићу, пријатно би се изненадио шта све плаћа кроз цијену струје. Садашња цијена струје је недовољна да покрије све трошкове запослених, па ЕРС мора стално да узима кредите за инвестиције. Да би могли враћати ове кредите, мораће поново да дигну цијену струје, овај пут и домаћинствима и привреди. Толико о броју радника и уштедама у ЕРС-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

03.04.2019 07:06

Убјеђен сам да говорите истину и да је стање такво како сте описали. Занима ме , можда Вам је и то познато , да ли има истине у тврдњама да запослени у ЕРС не плаћају потрошњу струје (или одређени проценат)?

Name

Миха

03.04.2019 09:11

Ја сам исто чула да не плаћају. И радници Електропреноса. Имају и некакве бонусе. Имам комшију инжињера тамо. Код куће је редовно прије краја радног времена.Јбг

Name

власеница

02.04.2019 22:58

У ВЛАСЕНИЦИ У ЕЛЕКТРО ЗАПОСЛИЛИ ДАВОРА Т.А ОН ЗА УЗВРАТ ОДЈАВИО И ОПЕТ ПРИЈАВИО РАДНИКЕ КЛАДИОНИЦЕ И ДАО СНСД,у ТИХ 36000 КМ,А РАДНИЦИ ВЕЗЕ НЕМАЈУ СА ТИМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕТЛА

03.04.2019 03:53

Прво их приме као странацку војску а онда не могу им дати отказе због кредита које су подизали итд.итд.Ту се јос надју и синдикати,медији.јавност да их подрзе.Како досао тако и отисао.Просто да не мозе бити простије.И ја сам имао 21 годину стаза у јавној установи и не радим вец 18 година.Нигдје нисам могао ни прици само зато сто нисам странацки опредељен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

03.04.2019 05:10

Најбоље је да све раднике отпусте да неби имали о цему да трацамо. Па ваљда треба тај свијет негдје да ради, јели стално слусамо кукање како нема посла а кад се људи негдје запосле опет кукање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

03.04.2019 07:04

Па и јесте најбоље да их све отпусте па да се направи нова "систематизација" и након тога , у радни однос , приме они који заслужују а не подобни чланови секте. Ово би био добар рецепт за читаве "државне јасле". Моје размишљање иде чак толико далеко да би сви који су се запослили "преко везе" требали и одговарати исто као и они који су их запошљавали али и они који су дали налог да се подобни запосле.

Name

Q

03.04.2019 05:15

Е сад све то пута. 3/4 њихове фамилије и јос пута 6/7 ујака кумова итд и ето ти гласова на избору па МуП па Министри исто тако и ето зато се они неотпустају.Зна Додо ста ради дрзе их а у сустини ниста нераде

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре q

03.04.2019 16:06

Браво Q, све је тако!