Директори правили дуг у здравству

Представници радника запослених у болницама и домовима здравља огорчени су ставом ресорног министра да нема повећања плата. Кажу да милијарду марака дугова у здравственим установама нису направили љекари и медицинске сестре, него директори са лошим менаџерским способностима.

Република Српска 02.04.2019 | 19:20
Директори правили дуг у здравству
Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да тренутно није у могућности да испуни захтјеве да дође до повећања плата у здравству. Приоритет Министарства је рјешавање дугова здравствених установа. Представници синдиката огорчени су оваквим ставом ресорног министра, најављују скоро одржавање састанка свих репрезентативних синдиката, на којем би размотрили све начине синдикалне борбе.

Од повећања зарада здравствних радника нема ништа, категоричан је ресорни министар. Ален Шеранић каже да је свјестан да медицински кадар напушта Републику Српску, али да за већа издвајања за сада нема новца.

"Мислим да треба да дефинишемо одређену динамику, на који начин да обезбиједимо побољшање економско-социјалног статуса здравствених радника, али мислим да у овом тренутку то није могуће", рекао је Шеранић.

Представници радника запослених у болницама и домовима здравља огорчени су оваквим ставом ресорног министра. Кажу да милијарду марака дугова у здравственим установама нису направили љекари и медицинске сестре, него директори са лошим менаџерским способностима.

"Знамо ко је направио ова дуговања у здравственом систему и ми ћемо почети то јавно да износимо, с обзиром на то да изјаве премијера и ресорног министра схватамо као игнорисање даљег социјалног дијалога са репрезентативним синдикатима", рекао је Миодраг Фемић, предсједник Уније синдиката радника запослених у здравству Републике Српске.

Добро упућени у проблеме овог сектора кажу да једноставно нема времена да се Република Српска прво бави стабилизацијом здравствених установа, па тек онда за три до четири године да повећава зараде здравствених радника.

"За три до четири године неће имати коме повећати плате осим административним радницима у здравству, јер ће најквалитетнији здравствени радници бити већ далеко одавде. Потребно је одмах, унутар садашњег фонда новца направити нови и иновативан начин плаћања који ће стимулисати рад и одвојити рад од нерада, рекао је бивши министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Слободан Станић.

Из Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске је такође поручено да плате радницима у здравству нису повећаване 11 година. Предсједник овог синдиката Миленко Гранулић рекао је да није праведно да сав терет неповољног стања у здравству пада на медицинске раднике који савјесно и поштено обављају свој посао.