Стипендија ни за пола кирије

За 250 марака изнајмљујем собу у стану у Бањалуци, наводи у огласу један станодавац који се нада да ће се код њега доселити неки студент, али се студенти питају - како то извести са два и по пута мањом стипендијом.

Република Српска 02.04.2019 | 08:10
Стипендија ни за пола кирије
Пут до дипломе доноси бројне трошкове попут школарине, исхране, путовања, куповине уџбеника и слично, а када се на то дода и станарина за оне који нису у студентским домовима, новца и те како недостаје.

Свјесни су и општински начелници да износ којим помажу младим нараштајима није довољан, те истичу да у наредним академским годинама треба размишљати о повећању износа који уплаћују студентима.

Студентима из Источног Новог Сарајева уплаћена је трећа стипендија за ову академску годину. Мјесечно добијају по 100 марака. Из општинског руководства признају да то није завидна цифра, али и увјеравају да студентима изађу у сусрет кад год им се обрате за помоћ.

"Имамо 83 стипендиста који добијају по 100 КМ. Међутим, поред тих редовних стипендија, кад год нам се студенти обрате за неку врсту додатне помоћи, ми им пружимо подршку", каже за "Независне" Љубиша Ћосић, начелник Источног Новог Сарајева.

Ћосић, који је и предсједник Савеза општина и градова у РС, потврђује да је вишегодишња пракса да се студентима мјесечно даје по око 100 КМ за стипендије.

"То је дефинитивно мало и сигурно би требало размишљати о већим износима, јер данас 100 марака није исто што и 2010. године, када се такође давао толики износ. Мислим да општине треба да уложе напор да покушају та средства удуплати. Зашто да не? Наша општина ће за идућу годину размотрити могућност да повећамо износ стипендија", напомиње Ћосић.

Студентима у Шипову, по ријечима општинског начелника Милана Ковача, умјесто 100 марака на текуће рачуне би требало да пристиже већи износ.

"Мислим да ћемо ове године повећати стипендије јер сада имамо мање студената него лани, а општински буџет за ту сврху је непромијењен", рекао је Ковач.

Саван Вујин, потпредсједник Уније студената РС, каже да студентима 100 марака није довољно.

"Мислим да би развијеније општине требало да издвајају веће износе за стипендије", поручује Вујин. Међутим, упозорава и на још једну праксу која је, такође, дугогодишњи проблем.

"Дешава се да исплате стипендија касне по неколико мјесеци, па у неким случајевима и по пола године. То је такође лоша пракса коју би требало мијењати, тако да исплата треба да почне чим се објави листа студената који су добили стипендију", наглашава Вујин.

(Независне новине)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

дробилој

02.04.2019 08:13

Па ста це им факултет неки дан сте писали да нема пола осим са занатом и то у Њемацкој . То знаци да су њихови родитељи слијепи кад их саљу д студирају у БЛ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нек иду

02.04.2019 11:29

Нек иду у Београд плате ко људи сколовање 1500 евра и смјестај 300 евра. Све паметњаковици. Ем много јефтиније а квалитет подједнак код нас, ем добију дзепарац и опет не ваља. Не уписујете факултет ваљда да би вам дрзава покрила све троскове. Ионако сте на Будзету. Гдје има бесплатан факултет? Него баталите цорава посла јос за вас има баба у Њемацкој. Само напријед

Name

Борик

02.04.2019 08:25

Пут до дипломе изискује и примарне трошкове за попијени алкохол по бањалучким кафићима а након тога лупање флаша и узнемиравања грађана до раних јутарњих сати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.04.2019 08:39

Само за собу , поготово у Бањалуци је цијена од 250 КМ пренадувана, собоиздавачи нек мало стишају страсти, баш сте га претјерали

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

02.04.2019 09:40

А ста је.поента тог заврсеног факса...онако реално...дје су занати,или ти није цооол

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

02.04.2019 09:44

А сто мораш ићи на фаx ако немаш могућности сви се навикавате од ране младости да живите на тудји рачун

ОДГОВОРИТЕ
Name

децко

02.04.2019 10:06

Нека се сколују у Њемацкој!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Собиц

02.04.2019 10:09

За Цецу имају паре ,за сруденте милистиња.

ОДГОВОРИТЕ