Прича: Кап у мору лажних фудбалских љубави...

Избављена из руку хулигана и исмејана од стране лажног милионера, Висла је започела тиху ренесансу са Кубом Блашчиковским на челу. Ово је њихова лепа прича. . .

Фудбал 05.04.2019 | 23:08
Прича: Кап у мору лажних фудбалских љубави...
Тмуран и нераван терен у тренинг центру Висле из Кракова, смештеном у једном селу удаљеном 40 минута од другог по величини града на југу Пољске, подрхтавао је почетком јануара док су стотине навијача по највећем снегу и цичи зими дошли да поздраве Јакуба Блашчиковског.

Куба, 33-годишњи пољски везиста, играо је неке од највећих утакмица на свету, укључујући и финале Лиге шампиона из 2013. године као члан Борусије из Дортмунда, али и на два Европска првенства и једном Светском с Пољацима.

Али овог пролећа Блашчиковски је миљама далеко од тих славних дана. Он је током зиме потписао уговор са једним од најпопуларнијих пољских клубова Вислом из Кракова, у којој се афирмисао као клинац и којој је обећао да ће се вратити да заврши каријеру приликом промоције у Дортмунду 2007. године.

Међутим, сигурно да тада Куба није замишљао да ће му одлазак у фудбалску пензију с вољеним тимом бити оволико буран.

Блашчиковски је током зиме стигао из Волфзбурга у једном од најчуднијих трансфера икада, пошто плату у Кракову прима само виртуелно, јер је са још двојицом пољских инвеститора позајмио клубу 1.330.000 злота (око 300.000 евра), како би покрио неисплаћене зараде саиграча.

Знао је када је долазио да је Висла у озбиљном каналу и да јој је поносна историја нарушена бројним скандалима попут преузимања клуба од стране хулигана, недостатком новца и мистериозним страним инвеститором који се нудио као спасилац, а који је напрасно нестао.

У РАЉАМА ХУЛИГАНА

Вислини проблеми датирају годинама уназад, али су почели да се нагомилавају 2016. године када је дугогодишњи власник Богуслав Купијал одлучио да прода клуб.

Купијал је био један од најуспешнијих пољских посткомунистичких бизнисмена, који се обогатио на кабловској компанији Телефоника. Давне 1997. године уложио је део свог богатства у Вислу и трансформисао клуб у осмоструког шампиона Пољске под његовим вођством. Али Купијал је доживео и велики ударац када је почела светска финансијска криза 2008, па је 2016. Вислу губиташа продао једном локалном бизнисмену.

Купац је клуб припојио ТС Висли, навијачкој фондацији која је већ контролисала остале спортске клубове Висле. Испоставило се касније да бизнисмен није имао новац, па су после месец дана навијачи купили Вислу за један злот - око 25 центи.

У ери супербогатих власника клубова, најчешће странаца, тајкуна или шеика, продаја клуба која је навијачима дала право управљања, требало је да буде освежење. Међутим, ова продаја дала је поптуну контролу локалној хулиганској групи под називом Шаркс (ајкуле).

“Скоро сваки фудбалски клуб у пољској има проблеме с Хулиганима, али у Висли су хулигани били клуб”, изјавио је тада Шимон Јачак, пољски ТВ новинар који је истраживао овај случај.

Шаркси имају бурну прошлост и забрињавајућу репутацију, а у жижу јавности доспели су 2015. године када су се фотографисали с нацистичким поздравима заједно с Лацијалима током дербија у Риму. Под вођством озлоглашеног хулигана Павела Михалског, који је одслужио шест година у затвору због гађања ножем италијанског фудбалера током утакмице УЕФА купа, Шаркси су преузели клуб. Кроз ТС Вислу Михалски је убацио још двојицу хулигана у Управни одбор Висле и омогућио им управљачке функције, а читав клупски маркетинг стављен је у службу хулиганске групе. Висла је одједном постала банкомат за људе који су били у дилу с хулиганима.

Када се јавност побунила и отворила питања руковођења клубом, председница Висле коју су поставили Шаркси Маржена Сарапата, одржала је конференцију за медије како би одбацила наводе да хулигани управљају клубом. Али само неколико сати касније издат је налог за хапшење Михалског, којег је полиција теретила за руковођење хулиганском групом и трговину наркотицима. Убрзо затим и пољске специјалне полицијске јединице су похапсиле неколико десетина хулигана, док је Михалски побегао из Пољске.

Узбуна за реакцију власти била је и специјална емисија коју је припремио Шимон Јачак и емитовао је у септембру прошле године. После ње, клупски челници су поднели оставку, а град Краков убедио је Фудбалски савез Пољске да сав новац који следује Висли настави да уплаћује граду како би се покрили трошкови стадиона који је град финансирао. Михалски је потом ухапшен у Италији, а током 2019. очекује се да буде осуђен.

Видео-клипови хапшења хулигана и истраге полиције унутар седишта ТС Висла отежали су проналажење инвеститора за овај клуб. А после повериоца који су тражили наплату својих потраживања и неисплаћени грачи првог тима су стали у ред.

Висли је требао спасилац.

ПРЕВАРАНТ ИЗ КАМБОЏЕ

У децембру се чинило да су га пронашли. Француски бизнисмен камбоџанског порекла под именом Вана Ли, тврдио је да жели да озбиљно инвестира у фудбалске кубове широм света и објавио да је спреман да купи 60% власништва над Вислом из Кракова. Остатак би био у власништву компаније Нобл Капитал Партнерс, британског инвестиционог фонда који је представљао шведски бизнисмен Матс Хартлинг. Читав посао требало је да кошта око 12.000.000 пољских злота (2.700.000 евра).

Ли је допутовао у Краков да гледа утакмицу Висле, почео да састанчи са људима блиским клубу, али нико у овом граду није знао ништа о њему, осим имена и обећања да ће инвестирати у клуб.

“Упознао сам Вану Лија, он је стваран и постоји. Има документа, личну карту, држављанин је Француске. Видео сам својим очима”, рекао је Рафал Вислоцки, један од ретких клупских функционера који није имао везе са Шарксима.

Ли, Вислоски и остали клупски функционери посматрали су уживо утакмицу с Лехом 21. децембра и пораз од 1:0. Била је то последња утакмица јесењег дела првенства, а упркос организационим проблемима и дуговима Висла је завршила први део сезоне на респектабилном осмом месту. Ли им је том приликом ставио до знања да није задовољан начином игре, прича Вислоцки, али му је деловало да француски бизнисмен зна како се води фудбалски клуб.

“Када сам му поставио тешка питања, знао је да ми одговори”, каже Рафал.

Уговор о куповини је потписан, све је било готово, али је функционерима Висле једна ствар била сумњива. Упркос тврдњама да има на рачуну милионе долара, Ли је у Краков дошао редовном авионском линијом, а када је завршена цермонија потписивања уговора у Градској скупштини сакрио се од фоторепортера уз помоћ црног кишобрана.

Већина новца обећана за хитно решавања дугова која је требало да стигне за неколико дана, никада није дошла. Ли је, најпре, челницима града рекао да му је телефон украден па није могао да изда налог да новац буде уплаћен. Касније, им је речено да је бизнисмен имао и срчани удар приликом лета својим приватним авионом ка Њујорку.

Никада после тога нису чули ништа о њему, а шведски бизнисмен Матс Хартлинг који му је био партнер рекао је да је Вана Ли “криминалац којег треба привести правди”.

У тим тренуцима Висла из Кракова је имала много озбиљнијих проблема од потраге за инвеститором.

Трансфер пијаца се отварала 1. јануара, а због чињенице да је клуб изгубио лиценцу за такмичење у елити услед нагомиланих дугова и са гомилом неплаћених играча који су претили одласком, клубу је остало само неколико недеља да се стабилизује.

Вислоцки, који се исказао раније у вођењу омладинске школе, именован је за председника клуба.

Блашчиковски, који је постао вишак у немачком Волфзбургу, наговестио је да размишља о повратку у клуб. У јануару, Куба и још два бизнисмена удружили су снаге и обезбедили Висли виталну новчану ињекцију како би се најпре исплатили играчи. Такође, Блашчиковски се обавезао да ће играти за Вислу све док се клуб не стабилизује и док лиценца за играње у првој лиги не изгуби префикс привремена који тренутно носи.

На крају, Висла је продала осморицу провимаца у јануару, али је долазак Блашчиковског умањио губитке у играчклом кадру.

“Куба нам је вратио веру да можемо поново да учинимо овај клуб великим”, каже Вислоцки.

БУЂЕЊЕ ВИСЛЕ

Неколико дана после почетка припрема које је обележио повратак Кубе, стигле су и прве лепе вести за Вислу. Клубу је од стране Фудбалског савеза Пољске издата трајна лиценца за такмичење, што је био знак да могу да почну да продају карте за утакмице пролећног дела шампионата. Вислоцки је том приликом обелоданио да је клуб породао пет одсто власништва навијачима за мање од 24 сата чиме је прикупљено 4.000.000 злота, односно нешто мање од 1.000.000 евра.

Блашчиковски је потом потписао уговор, али му правила пољске лиге нису дозволила да игра за џабе. Зато је одлучио да 500 злота (око 100 евра) донира локалном дому за незбринуту децу у Кракову. Ипак, нови власник се и даље тражи, јер би без њега било немогуће да клуб добије лиценцу за такмичење следеће сезоне.

Вислин тренер Мачеј Столарчук који је прошлог лета преузео клуб, до сада је радио само у ситуацији хаоса и беспарице. И он је, упознао Лија, чија су празна обећања пољски медији надували.

“Говорили су да ћемо бити пољски Манчестер Сити. Али могу да кажем да ни тим ни ја нисмо поверовали ниједног трнутка у његове лажи”, рекао је тренер.

Његова једина бирга је како ће тим играти у наставку сезоне. Куба Блашчиковски јесте бонус за Вислу, што је показао и синоћ у свеличанственој победи над Легијом из Варшаве од 4:0 у великом дербију пољског првенства.

“Сви само у њега гледају, само о њему причају. А и сви ривали се жестоко труде да га зауставе. Зато је наш циљ да га заштитимо”, подвлачи Столарчук.

Ипак, после синоћне утакмице није му требала заштита од противника, него од раздраганих навијача свог тима. Због Јакуба Блашчиковског су после много година родитељи почели опет да доводе децу на стадион Висле из Кракова.

Куба је трачак наде за овај клуб и чиста кап у мору лажних фудбалских љубави.



Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар