Слиједи фаза подјеле ресора

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је данас у Мостару да је све спремно за формирање Савјета министара, будући да су недоумице и евентуална условљавања отклоњени изјавом која је усаглашена између ХДЗ-а, СНСД-а и СДА, а која говори и о европским интеграцијама и изборном законодавству.

Босна и Херцеговина 01.04.2019 | 14:40
Слиједи фаза подјеле ресора
"Сада смо дошли у фазу да требамо разговарати о расподјели ресора. (Бакир) Изетбеговић је тражио додатно вријеме, односно да разговорима присуствује тим СДА. Ја ових дана очекујем иницијативу да што прије сједнемо, да не би дошло до других проблема", рекао је Човић.

Човић, који је и предсједник Хрватског народног сабора (ХНС) БиХ, након сједнице Предсједништва ХНС-а рекао да је за предсједника Главног вијећа овог сабора поново изабран Божо Љубић.

Он је, када је ријеч о формирању Владе ФБиХ, рекао да су у току преговори са партнерима, како би направили агенду за наредне четири године, истичући да прва тачка те агенде треба да буде изборно законодавство.

"Без тога нема смисла улазити у било какву активност. Видјећемо колико ће то брзо ићи", рекао је Човић.

Човић је, коментаришући евентуални улазак ДФ-а у власт, рекао да СДА предводи бошњачки блок странака и да је њихова ствар кога ће имати у том блоку.

"Сигуран сам да за преговарачким столом неће бити ДФ-а, нити неких других. Имамо три предводника. Даље је све пакет - бошњачки, хрватски, српски и ја не желим никога условљавати кога ће као особу неко ставити за министра", рекао је Човић.

Он је, коментаришући недавни сабор Удружења грађана "Хрватска заједница Херцег-Босна" на којем се обратио, навео да је то био редовни сабор.

"Врло прецизно сам казао да тамо гдје није била организована Хрватска заједница Херцег-Босна, хрватског народа тамо нема. То нека буде одговор шта је то значило за позицију БиХ. То је институција која је дјеловала као и друге двије институције, она је као таква уграђена у Вашингтонски и Дејтонски споразум", рекао је Човић.

Човић је изразио наду да ће се вриједности Хрватске заједнице Херцег-Босне трајно баштинити.

"Надам се да ћемо ми вриједности Хрватске заједнице Херцег-Босне трајно баштинити без жеље да било кога повриједим од оних који су имали проблема у том времену. То је став који ћу хиљаду пута поновити, без жеље да било кога повриједим", навео је Човић.

Он је, говорећи о мигрантској кризи, рекао да ће Хрватски народни сабор тражити да институције БиХ затворе границе, како би се знало ко улази у БиХ.

"Ми нагађамо ко је ушао и гдје се налази - чиме управљамо? Морамо пружити безбједност грађанима. Ми ћемо тражити да се до краја затворе границе", навео је Човић и додао да мигрантска криза није проблем једне регије или једног народа, већ цијеле БиХ.

Коментаришући другостепену пресуду некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, Човић је рекао:

"Сваки злочинац је злочинац ако је томе пресудио суд, ја нисам тај који суди. Друга ствар је како ко доживљава пресуду. Свако онај ко је чинио злодјела, мораће одговарати. Много још људи хода земљом, а жртве су под земљом. Једном сам још рекао да свака мајка исто плаче".

Извор: Срна/Н1

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Лицемјери Профитерски Срам Вас Било

01.04.2019 12:47

Једина ствар која вас интересује је подјела ресора.И ста би ти дјелио,кандидовао си се испушио и сад би неку миностарски функцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ујко

01.04.2019 17:45

Би само фотеље, и то финансије, промет и комуникације, мин.вањ.послова, а као народ фактицки национална мањина.

Name

Ре

01.04.2019 18:58

Цовиц лицемер трази фотеље. Са 12% цроата дрзи 30 % власти на државном и 50% на федералном нивоу. Испада да сви цроатиа раде у институцијама гледајући бројност.

Name

075

02.04.2019 09:57

И ХДЗ је прихватљив као дио српског блока, јер то доиста и јесте!

Name

модрицанин

01.04.2019 15:03

Млатис празну сламу и завлацис коалиционог партнера и брата Милорада, азнас да од тога нема ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мафијаска посла

01.04.2019 16:06

Зесци кримос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

03.04.2019 07:08

Ресори су најбитнији. Какав народ и његови интереси. Задњи вамресори били!!!

ОДГОВОРИТЕ