Невакцинисани не могу у школу

Сва потребна документа за упис будућих првака у Србији, који почиње од данас, 1. априла и трајаће до 31. маја, школе ће набављати електронски, осим љекарског увјерења, што су родитељи обавезни да донесу. Међутим, дјеца која нису вакцинисана неће моћи да буду уписана, а родитељима су, ако им дијете не крене у школу, запријећене казне до 100. 000 динара.

Србија 01.04.2019 | 10:10
Невакцинисани не могу у школу
Родитељима је остало да на упис првака донесу само љекарско увјерење, јер то не може нико други да обезбиједи, рекао је министар просвјете Србије Младен Шарчевић.

– Све друго, документа: извод из матичне књиге рођених, пребивалиште, електронски се набавља. За то је обучено доста људи, директори имају упутства, имају и кол-центрар гдје ће се јавити ако им нешто буде нејасно – рекао је Шарчевић за ТВ Прва.

У први разред основне школе биће уписана генерација рођена од 1. марта 2012. до краја фебруара 2013. године, што значи да ће до поласка у школу, 1. септембра, напунити најмање шест и по година, а највише седам и по. У Министарству просвете процјењују да у Србији има између 68.000 и 70.000 малишана тог узраста. Накнадни рок за упис правака је од 20. августа 2019. Да би се уписала млађа дјеца, годину раније, потребна је додатна провјера њихових способности код психолога.

За упис првака потребни су извод из матичне књиге за дијете, увјерење о похађању предшколског програма и увјерење о пребивалишту (све то набавља школа, електронски), а родитељи су дужни да доставе и потврду да је дијете прошло љекарски преглед.

Љекарки прегледи обављају се у домовима здравља, гдје прво педијатар прегледа дијете, а потом она пролазе прегледе код очног љекара, оториноларинголога, физијатра, логопеда и стоматолога. На овим прегледима потребно је и да се дјеци ураде анализе крви и урина.

Пошто су неки родитељи одбијали да вакцинишу дјецу, или из неког другог разлога то нису урадили, љекари напомињу да дјеца неће моћи да пођу у школу ако нису примили ДТ, ОПВ и ММР вакцине. Сваке године јединица локалне самоуправе води евиденцију о броју дјеце која су у узрасту за упис у основну школу и на основу тога обавјештава родитеље, односно старатеље и школу.

За родитеље који без оправдања не упишу дјецу на вријеме, што се односи и на оне који нису вакцинисали дјецу, слиједи казна од 50.000 до 100.000 динара.

Родитељи у Београду пожалили су се претходних дана да нису могли у апотекама да нађу обавезне вакцине, јер и редовно вакцинисана деца треба да их приме пред полазак у школу. До проблема је дошло због несташице двије вакцине француског произвођача, дултавакса и тетраксилина, али је прва већ стигла у апотеке, а друга ће стићи до средине априла.

Дјеца би прије уписа требало да прођу разговоре са психологом и педагогом, гдје препознају предмете са слике, разврставају предмете по величини и провјерава се како се оријентишу у простору. Психолог и педагог провјеравају и то колико је дијете емотивно зрело за полазак у школу, у шта се убраја и самосталност и спремност да се одвоји од родитеља, његова социјална зрелост (да ли може мирно да седи на часу, да ли се дружи са другом дјецом…), као и интелектуалну зрелост, односно да ли може да учи.

Извор: Блиц

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ЗНАЊЕ

01.04.2019 09:20

Како то да све документе може обезбиједити школа, а љекарско увјерење не може. Може школа организовати у сарадњи са здравственим установама љекарски преглед. Да ли су у питању друге игре?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фармацеутско политичка мафија

01.04.2019 09:40

Чисти луђаци, једно од основних права је право на школовање/образовање, осим тога основношколско образовање је законо обавезно, и ево контрадикторности, држава онемогућава упис дјетета у основну школу, дакле осујећује установљено и право и обавезу, е па ово нема нигдје. Овакав потез власти свугдје у свијету би моментално пао. И да се разумијемо, увозне вакцине сакривено у себи штошта садрже, за живу замо, јер било је таквих афера, а шта све још у садржају вацине има прикривено да ти се крв следи. Одакел толики пораст дјеце са аутизмом итд. да не набрајам. Како то да се за Ангелу Меркел и друге висококотирајуће великих земаља справљају специјално посебне вакцине које ми обични смртници неможемо добити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милун

02.04.2019 07:31

Разноразне болести које се свакодневно дешавају све више и више су последеца од бомбардовања.Вакцинисали су се људи и прије па ништа није било.Не вакцинишемо дјецу па нам поново почеше оспице и умирати дјеца.Када се то почело дешавати родитељи почеше водити на вакцинацију.

Name

Несо

01.04.2019 10:34

Тако и треба са невакцинасима(мудрацима).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заре

01.04.2019 12:25

То је само похлепа фармацеутског лобија за парама... само трују народ којекаквим лијецима... Одеш доктору због високог притиска а вратиш се са кесом пуном ,,лијекова" и празног новчаника. На страну што сваки Др шаље свог пацијента у одређену апотеку да не ,,лута" тражећи лијеке...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цорлеоне

01.04.2019 14:33

А скола обавезна....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сети се 1:16

01.04.2019 20:30

Шта све србин може смислити и урадити против себе то му ни један душманин не може урадити. Жалосно и бедно.

ОДГОВОРИТЕ