1. април - Дан шале и лудости

Данас је 1. април, дан када се у свијету обиљежава Међународни дан шале или Дан лудости.

Свијет 01.04.2019 | 09:54
1. април - Дан шале и лудости
Збијање првоаприлских шала има дугу традицију и сеже далеко у историју, али његово тачно поријекло није познато.

Постоје разне претпоставке када и како је подстакнуто првоаприлско збијање шала.

Једна од њих је претпоставка да првоаприлско збијање шала вуче коријене из 1564. године, кад се почетком априла одржавао фестивал лудости зван "Qуириналиа".

Те је године француски краљ Карло ИX увео нови календар по којем је почетак нове године с 1. априла помакнут на 1. јануар. Они који нису слиједили ново правило те су Нову годину славили по старом, били су исмијавани и називали су их априлским будалама, што је с временом прерасло у традицију.

Традиционално 1. априла, уназад неколико деценија, па и вијекова, причају се првоаприлске шале, али се у неким земљама, као, напримјер, у Великој Британији, Аустралији и Сјеверној Африци, шале збијају само до поднева, аонај ко настави са шалама након поднева, назива се "априлска будала".

У Канади, Француској, Ирској, Јапану, Русији, Сјеверној Кореји, Норвешкој и Америци шале се збијају цијели дан.

У Великој Британији обичај је да тога дана људи једни другима шаљу глупа и збуњујућа писма, а у Италији се људи забављају лијепећи једни другима на леђа рибе направљене од папира, које се називају априлске рибе.

У Америци су првоаприлске шале посебно раширене по колеџима, у којима је једна од најомиљенијих подвала свом цимеру вратити будилник неколико сати уназад или унапријед.

Извор: Аваз

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

21-век-васкрсење

01.04.2019 08:03

хвала госпођо Предсједнице што си родитељима болесне дјеце из свог буџета исплатила по хиљаду марака, хвала госпођо предсједнице што си захтјевала од министра здравља и социјалне заштите да новчану накнаду за туђу његу са биједних 80,00КМ повећа на 200,00КМ, а ону од 160,00КМ на 400,00КМ, хвала госпођо предсједнице што си укинула дискриминаторку подјелу дјечијег додатка по реду рођења дјетета и што си дјечији додатак повећала бар на 100,00КМ, хвала госпођо предсједнице што си схватила да је боље имати унутрашњу љепоту , кад те Бог није обдарио љепотом. Ал знам је госпођо предсједнице да је данас 1.Април.

ОДГОВОРИТЕ