Срби очекују помоћ у Словенији

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је Срни да су га представници Савеза српских друштава у Словенији данас информисали о проблему са којим се сусрећу јер нису признати као национална мањина, те да очекују да се у рјешавање тог питања укључе власти Српске и Србије.

Република Српска 31.03.2019 | 18:45
Срби очекују помоћ у Словенији
Чубриловић је истакао да им то чини додатни проблем у реализацији неких њихових пројеката, јер нису саставни дио буџета, односно политике која се води на нивоу државе.

"Мислим да су у обавези сви политичари и у Србији и у Републици Српској да стану у заштиту тих људи", рекао је Чубриловић послије састанка са представницима Савеза, који у Словенији окупља 16 друштава.

Он је нагласио да је сигуран да ће Република Српска настојати да анимира оне који о томе одлучују да то питање ријеше на задовољство тих грађана.

Чубриловић је напоменуо да су Срби, послије Словенаца, најбројнији народ у Словенији, али они у тој држави немају оно што су добили Словенци у Србији.

"Они очекују да реципроцитет вриједи и за њих као што то вриједи за Словенце у Србији и Републици Српској", рекао је Чубриловић.

Чубриловић је напоменуо да они нису незадовољни односом локалне заједнице нити државе према њима као према грађанима.



Проблем о којем су га упознали представници Савеза српских друштава у Словенији Чубриловић каже да је поменуо у данашњем разговору са послаником у словеначком парламенту Змагом Јелинчичем.

Он је подсјетио да је став Јелинчича познат овдашњој јавности када је ријеч и о БиХ и о Републици Српској.

"Јелинчич је задовољан сарадњом какву има са институцијама, а поготово нашим медијским простором. Ускоро ће бити у Бањалуци на разним састанцима и сигурно је да ћемо се поново срести", рекао је Чубриловић.

(Срна)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Дијаспора

31.03.2019 17:18

Сто це Срби у Словенији,кад је Додик и Цубриловиц,способни, довољно је видјети пред конзулатом у блуци,редове људи,сваки дан по стотину,и све је јасно,да имају образа,дали би оставке обојица,јер због њих двојице,и снсд, људи морају ици од својих куца, стотине хиљада је отисло

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

31.03.2019 17:59

Ма има и овамо куца земљаце ал има и зивота ја сам своју оставио нек Сиријци и Пакустанци зиве у њој!

Name

Како Вас Није Стид,

31.03.2019 20:25

Ниједном србину, нити другим'ниста Није ускрацено! имају доста више права" него у матицним републикама,,,:или државама , смуците ми се Уффф.

Name

К. Шућур

01.04.2019 21:01

Нормално је да представници државе ( Отаџбине и Матице) приликом боравка у иноземству да контактирају с организацијама и удружења грађана кои су из њихових земаља. Познато је да да су појединци и групе који напусте, обично из економских разлога земљу у новим земљама су стрнци. Ради потребе да очувају свој културни и свеобухватни идентитет, потребно је да и нова домовина њихова побрине за њихов положај колективне и личне заштите. Ти појединци и групе у том смислу постају ранљиве групе. Специфичан положај досељеника у Словенији је у томе што су нова дијаспора, живјели су пре у заједнуичкој држави, а неке заједнице као српска присутна је на просторима Словеније вијековима. Ту се тражи примарна брига за тај културни идентитет где постоји потреба обе земље да се одазову. Ти појединци и групе, њихова дјеца једнога дана када изгубе свој матерњи језик престају припадати свом народу. У том контексту потребно је разумјети све контакте и разговоре, а они су дио веза.

Name

гуз

31.03.2019 17:49

Не могу застити права Срба у Мостару,Дрвару,Грахову...а да застите у Словенији.Није РС дрзава да ријесава дрзавне послове,јок.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дора.

01.04.2019 10:17

Басма је нека држава која неријешава никакве проблеме.

Name

Мирослав

31.03.2019 17:57

Само напред брцо нема хлеба у тајкунској дрзви видете да су сретни сто људи одлазе и ја сам један од тих који у својој републици ни метлу нисам могао добити !Питаце се колико це нас остати тамо и од цега це они да краду

ОДГОВОРИТЕ
Name

ботицели

31.03.2019 18:35

Цубриловицу,знају вас Словенци у нокат сто казу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

31.03.2019 20:09

Јесте ли ви процитали текст.Ови Срби у Словенији тразе од Влада Србије и Српске да им помогну да Срби у Словенији добију нека своја права.Па господо Срби у Словенији вратите се у матицне земље е ту це те имати сва права и нецете бити национална мањина.Ове преставнике треба под хитно протјерати за Србију или Републику Српску одакле су досли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.04.2019 08:50

Обицан цовјек у Словенији ако хоце да ради има солидне услове за зивот и има иста права као и сви остали. Рад се цијени далеко висе него код нас. Овим тзв. представницима је битно само да извуку висе новца из будзета за своје дзепове а остало их не занима наравно...

Name

Ратко

31.03.2019 21:16

Јаооо цубро који си ти кретен! Најпре уцини несто да срба сто мање буде у Словенији, друга ствар ниси ти партнер словенацким институцијама да прицас о овом питању. Знам како функционису удрузења у иностранству и веруј ми да они сами себи највисе могу помоци, и то кроз институције , ако ти несто покусас, мозес само "разбаталити" као и све остало. Циљ је изгледа да ови папци сто се сликаку с тобом хоце да се увале на будзет словенацки од ког би ти несумњиво тразио рекет, знамо те лоповцино.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.04.2019 00:56

Тај се није родио ко је Србину угодио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

01.04.2019 05:40

Оце то словенац урадит Мало морген ста оцекиват од словеније ниста она није боља од други Република пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

01.04.2019 14:52

Хотел продаде

ОДГОВОРИТЕ