Научни рад на конгресу у Москви

Студент пете године Медицинског факултета у Бањалуци Игор Лепир, који је и стипендиста Фонда "ДР Милан Јелић", представиће научни рад "Прогностичка значајност БРАФ мутација код пацијената обољелих од меланома" на Међународном конгресу студената медицине у Москви, који ће бити одржан у априлу.

Република Српска 31.03.2019 | 13:15
Научни рад на конгресу у Москви
Лепир, који већ има три објављена рада из области анатомије, патологије и неурологије, рекао је Срни да му је одлазак на конгрес у Москву велики изазов, те да су овакве прилике идеалне да се представи потенцијал младих научника из Републике Српске.

Он је нагласио да његов одлазак у Москву финансирају декан и Медицински факултет, те да му све то пружа могућност да представи своје истраживање и установу у којој се школује.

Лепир је напоменуо да је бављење научним истраживањем доступно студентима, уколико они то желе и имају афинитете.

"Имао сам лично прилику да сарађујем са изузетним менторима, који су ме много научили, били велика подршка и помогли ми у реализацији мојих идеја", прича овај студент медицине, који је са просјеком оцјена 9,97 ове године први на ранг листи стипендиста Фонда.

Осим научног рада који ће представити у Москви, Лепир је истакао да је поносан и на три научна рада која су објављена у цјелости, те два рада која чекају објаву, а већ су представљена на конгресима у Холандији, Бугарској и Републици Српској.

Тренутно учествује у организацији првог конгреса студената медицине у Бањалуци, а у августу га чека одлазак у Тунис гдје ће у оквиру студентске размјене обављати праксу у једној од болница у овом граду.

Лепир је напоменуо да је током досадашњег студирања највише пажње посветио проучавању одређених карактеристика тумора, које су му као студенту доступне, те да је радио и истраживања о амиотрофичној латералној латералној склерози (АЛС) - ријеткој неуролошкој болести којој је тренутно етиологија непозната, а самим тим и адекватна терапија.

"Студенти Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци имају добру прилику да током бављења научно-истраживачким радом више изуче област која их интересује, те тако искажу свој потенцијал и дају допринос развоју медицине", рекао је Лепир.

Он је додао да му је жеља да упише докторске студије, настави научно-истраживачки рад, те заврши специјализацију која га буде највише интересовала.

"Медицина је веома широка област. Још сам без коначне одлуке о специјализацији, али ме тренутно интересује неколико области, првенствено хируршких“, рекао је Лепир.

Он је навео да је већ четврту годину стипендиста Фонда "Др Милан Јелић" што му много значи, јер је то једна од најбољих награда и добар начин да се мотивишу млади људи да раде и више и боље. 

Извор: Срна

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Градјани

31.03.2019 12:27

Браво Игоре!!!! Момак је за сваку похвалу,такви нама требају. Зло нам је висе од оних који купују дипломе .Са таквим знањем и образовање се иде у свијет. Не моземо да не подсјетимо ови дана пису у расподјели фотеља у јавним предузецима. Достигли смо дно,лазирање знања,исмијавање академске цеститости ,али и закона. Са таквим руководиоцима смо сви остецени,а знање,образовање,васпитање одбацени и понизени.То сто први људи предузеца се лазно престављају и немају диплому ,сокира цињеница, цеститите,образоване и васпитане инзењере везано за стратеску област за коју су се сколовали. У питању је јавни интерес ,а не интерес појединца.Изразавање велике огорцености због необразованих и неструцних..Све се своди на онај сколиски птимјер уценика нерадника,да ми неко несто сапне,али поставља се питање да ли исправно или погресно ?То ме је познато све сто је безскоње,бахатост,хаос и нетранпарентно тросење народног новца. Интектуални домет му је нула,табула раза,гдје престаје свака прица о одговорности. Порука је улазимо у ове младе људе као сто је Игор то је наса свијетла будуцност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гаро

31.03.2019 13:01

Хахаха, ко болан да улазе?? па секти не одговара знање и памет...

Name

гоод

31.03.2019 13:00

Синак, да ти старији колега казе...само уци језике и дана не ради у РС. Да се не лаземо, ако цес специјализацију онда би сјајно било да су ти тата или стриц је тузилац...инаце, цес морати да се уцланис у секту црвену..дзаба ти просјек сјајан ,ако ниси цлан...закљуцак, да се не би кајао ко бројне старије колеге које нису отисле вани...уци њемацки..нпр

ОДГОВОРИТЕ
Name

дисидент

31.03.2019 13:18

Свака част момчино!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Декан финансира

31.03.2019 14:07

Студенту свака част и нека га здравље и срећа прате

Name

БЛ

31.03.2019 14:10

Познајем Игора, одличан студент и још бољи човјек! Напријед људино!

ОДГОВОРИТЕ