Потребан резервни састав полиције

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач нагласио је да је неопходно да Министарство унутрашњих послова (МУП) уведе резервни састав полиције да би успјешно одговорило на низ безбједносних изазова са којима може Српска да се суочи попут мигрантске кризе, елементарних непогода и других ванредних ситуација у којима треба пружити помоћ становништву.

Република Српска 31.03.2019 | 11:59
Потребан резервни састав полиције
"Ми морамо да имамо додатне снаге уз помоћ којих можемо да одговоримо безбједносним изазовима који нас очекују, а који нису мали. Из тог разлога планирамо да уведемо нове снаге које би могле да одговоре задатку заштите нашег становништва", рекао је Лукач у интервјуу за Срну.

Он је најавио да ће се у приједлогу измјена Закона о полицији и унутрашњим пословима наћи и приједлог о увођењу резервног састава полиције.

"То је нова организована снага са одређеним бројем младих људи који ће бити уведени у МУП и појавиће се само на позив када је то потребно. Они ће имати овлашћења као активни састав полиције када су ангажовани да раде на полицијским пословима. Најприје морамо у закону увести могућност да имамо резервни састав полиције, а онда ћемо сукцесивно радити на увођењу људи", појаснио је Лукач.

Припадници резервног састава полиције, каже министар унутрашњих послова, мораће да прођу конкурсну процедуру и испуне психо-физичке и друге услове да би могли да раде те послове.

"То значи да нећемо одједном ићи са пуним саставом, али план је да максималан број тих људи буде 20 одсто од активног састава МУП-а Српске који тренутно имамо", истакао је Лукач.

"Мигрантска криза - један од највећих изазова"

Према његовим ријечима, мигрантска криза је један од највећих изазова у предстојећем периоду јер константно расте број миграната који су се појавили на територији Српске и БиХ.

"У овој години очекујемо много већи прилив него што је био прошле године с обзиром на то да се на територији Грчке налази око 80.000 миграната који имају намјеру да иду према Европи. Знамо да више не могу да прођу преко Мађарске која је своју границу са Србијом заградила жицом и нове руте које се отварају према Европи сада иду преко територије БиХ", каже Лукач.

Он је упозорио да ће прилив миграната вјероватно ескалирати на граници БиХ и да ће бити веома тешко изборити се с тим са тренутно расположивим средствима и људством. 

Лукач је истакао да су заједнички органи БиХ морали да ураде много више када је ријеч о контроли уласка миграната и да нису смјели дозволити да мигранти раде оно што данас раде у БиХ.

"То је потпуно нелегалан улазак, јер људи немају код себе документе и за њих не знамо ни ко су, ни шта су, да ли су били припадници терористичких организација, да ли можемо од њих да очекујемо одређене видове опасности попут терористичких дјела", упозорио је Лукач у интервјуу за Срну.

Он је подсјетио да на територији ФБиХ мигранти свакодневно чине кривична дјела, почевши од међусобних туча, обрачуна, па чак и убиства до пљачки, силовања и других ствари. 

"То немамо у Српској, ми смо на својој територији успјешно рјешавали тај проблем, јер је Влада на вријеме заузела став да на подручју Републике не можемо да правимо кампове и задржавамо мигранте с обзиром да за то немамо ни ресурсе, ни могућности. Ако мигранти на територији БиХ буду задржавани дужи период, сигурно ћемо имати нову проблематику због извршења кривичних дјела и других дешавања која ће бити врло тешко контролисати јер та лица нигдје нису евидентирана", истакао је Лукач.

Он је рекао да је Република Српска безбједна и да из године у годину опада број кривичних дјела, а нарочито тешких попут разбојништава, пљачки или убистава.

"То је резултат доброг рада полиције на терену. Успијевамо у континуитету да рјешавамо те ствари. Никада ниједна полиција не може у потпуности да ријеши сва кривична дјела. Нема такве полиције у свијету и то не могу чак ни оне које су много боље плаћене и организоване и имају много више средстава на располагању", каже Лукач.

Он је оцијенио да се полиција Српске веома добро носи у борби против организованог криминала, корупције, привредног и других врста криминалитета и из године у годину постиже веома добре резултате.

"Упоредни статистички подаци показују да сваке године напредујемо у погледу рјешавања кривичних дјела и смањења укупног број кривичних дјела, а нарочито када је ријеч о организованом криминалу, дрогама и корупцији", нагласио је Лукач.

Говорећи о материјалном статусу припадника МУП-а, министар унутрашњих послова Српске је рекао да се до недавног повећања плата он дуги низ година није значајно мијењао.

"Ово је једно од значајнијих повећања плата, нарочито за припаднике МУП-а са средњом и вишом стручном спремом. Влада је препознала да је полиција Републике Српске међу најлошије плаћеном у региону и да је било потребно да материјални статус наших припадника буде побољшан. Надам се да ће у мандату ове владе доћи до значајнијег повећања плата свих припадника МУП-а јер је то потребно", нагласио је Лукач.

Он је оцијенио да је у посљедњих четири-пет година много уложено у јачање МУП-а.

"Поред набавке нових униформи уложили смо много и у возни парк који нам је свакодневно потребан, јер наши полицајци 24 сата користе та возила. Имамо континуитет у замјени тих средстава и остале опреме. Много смо радили на набавци кратког и дугог наоружања за редовну полицију, а нарочито за јединице за подршку и специјалну јединицу које су опремљене најсавременијим наоружањем", подсјетио је Лукач.

Према његовим ријечима, за све што припадници МУП-а Српске носе имају законско упориште, иако је било много напада и питања зашто се полиција наоружава.

"Радимо само у складу са законом да бисмо могли да чувамо животе наших полицајаца, грађана и њихове имовине и да спријечимо нападе на њих, а знате да смо имали и терористичких напада у којима су наши полицајци убијани и рањавани", напоменуо је Лукач.

Он је рекао да морају да се искористе све законске могућности да МУП Српске у погледу опремљености и обучености буде доведен на висок ниво, те се због тога дужи период ради и на опремању Центра за обуку у Залужанима гдје ће на Дан полиције бити одржана централна манифестација.

"Много је урађено у погледу објеката за физичку, тактичку и ватрену обуку. То је веома комплексан центар у којем ћемо моћи да радимо све врсте обуке на једном мјесту. То ће допринијети томе да реодвна полиција, јединице за подршку и специјална јединица буду много боље обучени и да имају много више могућности за квалитетну обуку", нагласио је Лукач.

Осврнувши се на положај полицајаца у друштву, министар унутрашњих послова истакао је да су законске могућности које Република Српска има на располагању солидна али да ће се ићи ка томе да се унаприједи законска регулатива да се полиција заштити и да јој се омогући да ради свој посао још ефикасније.

Лукач је истакао да је полиција гарант безбједности у Републици Српској и да је спремна да у свакој прилици заштити грађане и њихову имовину, те да спријечи нападе на њих као и на припаднике МУП-а.

"Дан полиције један од значајнијих датума у календару МУП-а"

Говорећи о обиљежавању предстојећег Дана полиције, 4. априла, Лукач је рекао да је то један од најзначајнијих датума у календару МУП-а који се сваке године обиљежава скромно, али свечано.

Честитајући свим припадницима МУП-а Дан полиције, Лукач је нагласио да је обавеза свих нас да се сваки дан, а посебно 4. априла сјетимо и погинулих полицајаца који су своје животе уградили у темеље Републике Српске.

"Прошле године смо у нашем Центру за обуку започели спомен-цркву, која ће бити споменик нашим погинулим колегама. На овај начин покушавамо да им се бар дијелом одужимо за оно што су урадили за наш народ и за Републику Српску. Ријеч је о 782 полицајца који су дали своје животе у одбрани Српске и ми то никада нећемо заборавити", истакао је Лукач.

Он је додао да активности у оквиру обиљежавања Дана полиције почињу и прије 4. априла у свим полицијским управама, а једна од њих су и дани отворених врата за малишане из основних школа и вртића с циљем њиховог упознавања о раду полиције и опреми којом располаже.

Према његовим ријечима, традиционално се одржава и "Полицијада", која ће ове године окупити око 700 припадника МУП-а који ће се такмичити у више спортских дисциплина.

Извор: Срна

Коментари / 62

Оставите коментар
Name

САЛЕ СЛОВЕНАЦ

31.03.2019 10:03

РЕЗЕРВНИ САСТАВ ПОПУНИТИ НЕЗАПОСЛЕНИМ ЦЛАНОВИМА СНСДЕЈА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пзд

31.03.2019 10:18

Зар ово ве¢ није полицијска држава

Name

Само СНСД

31.03.2019 10:23

Само СНСД.То је састав за цување власти.А ко мисли ратовати луд је.Без мене.Доста је било арцења људи и 1992.Не би пуску узео ни за пјетла у двористу.Кус багро пљацкаска.

Name

Горан Градиска,РС

31.03.2019 10:47

Лукац умјесто мозга има оквир пун метака.У Градисци се мозе видјети висе полицајаца него у Дамаску.Народ није у стању ходати,возити се бајком,аутом од њих.У свакој улицици стоје и сви дрзе неке блокице.Одес из Бањалуке у Барцелону.Будес у Италији,Француској,Спанији и велико је питање дали цес видјети иједног полицајца на улици.И ако га видис он стоји мирно,достојанствено,руке на ледјима.Аови наси индијанци??99% тих полицајаца никад није отисао у цивилизацију да види како изгледа нормална дрзава.Први Лукац у зивоту није сетао,узивао у зивоту.Њему се јос рат води у глави само о некој сили мисли.Он мислис да це са полицијом заститити себе,власт,РС?!Мој Лукацу.Станисиц и Раде Марковиц су направили силу од полиције.И ста би?Остали смо без Косова јер нисмо имали мозак.Силом се ниста не ресава.Сутра да Трам и Меркел казу нема висе РС,нема тог бога који би је сацувао.Од који пара цете плацати те људе?Немате горива да сипате у те ауте.Отимате од народа на све стране.Ви сте срамота за РС сто сте јос увјек ту.Министар треба бити нека нормална образована особа а не неки мрацњак који само црнило и рат види.

Name

Браво

31.03.2019 10:48

Нека сто висе полиције народ се опустио.Све је то супер

Name

Ловци

31.03.2019 11:03

Људи полиција на сваком кораку чека у засједи да ти узме 20км...лове по путу као ловци...треба нам још ловаца по путу??? Ово нема краја..продјеш цијелу Европу и нико те не устави а овдје у сваком селу засједа и пљачкаши. Турци су имали више милости од ових наших пљачкаша по друмовима...

Name

Цорлеоне

31.03.2019 11:49

Милокрад се превише игра ватром. Све његове активности су усмјерене на противуставно дјеловање. Резервни састав СНСД планира да буде војска у малом. Питање је само тренутка када ће међународној заједници кап прелити часу а онда нит ће бити МУП-а РС а нит резервног састава.

Name

БЛ

31.03.2019 12:22

Е мој лукацу теби криминалци постављају руководеће кадрове, прво ти очисти своје редове

Name

РЕ

31.03.2019 12:23

Лукацу криминалци ће ти доћи главе превише си се уплео са њима, осим ако ниси исти као и они

Name

Милун

31.03.2019 12:35

Зови тату свог у резервни сатав.Мислио сам да си мало паметнији а ти глуп ко топ.

Name

Нострадамус

31.03.2019 12:37

Тако је Ловац то и ја стално прицам.Али ето видис има и оних који казе треба висе полиције народ се опустио.Али зар треба народ да плаца све да би се криминалци и олос богатијо.То је висе тетористицка организација него полиција.Прво треба похапсити пар њих са врха прво Лукаца па јос пар и увести ред у полицији тек онда се мозе реци то је наса полиција.

Name

Ре

31.03.2019 12:56

Прозирно, какви мигранти ти немас са тим ниста надлежност је то државних институција. Ти спремас полицију за терор

Name

ре

31.03.2019 14:51

Неко спомиње ратовање, какво насе ратовање. Ми смо толико слаби да би били прегазени за пар дана. Јад и цемер смо ми.

Name

тртмрт

01.04.2019 13:42

будала једноставно...

Name

Логика

01.04.2019 15:06

За заститу резимског клана је доказано да су ефикаснији резервни батинаси јер им се ријетко указе прилика да навале на народ који це их предходно добро нахранити и опремити

Name

КОЛЕКТИВ ДУБИОЗА

01.04.2019 21:32

МОЗДА РЕЗЕРВИСТИ ОТКРИЈУ КО ЈЕ УБИО ДАВИДА

Name

Ре

02.04.2019 12:08

Ко о чему, он о повећању буђжета на полицију. Треба нам више разума, а мање насиља. Нису мигранти никаква пријетња. Постоји војска, сипа, полиција. Ни цент више за униформу и да се ова полуписмена силеђжија замјени са разумном главом.

Name

куку нама са нама

31.03.2019 10:09

Који си ти лик..а и сви око тебе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

31.03.2019 10:13

Е,мој Лукацу,народу је доста дзабалебароса и намета,резите на војску БиХ,а правите другу која це Вама слузити,а не народу за оцување власти,а то се показало за Давида.

ОДГОВОРИТЕ
Name

полицајац

31.03.2019 10:14

Овај Лукац је луд

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОРМАЛНО

31.03.2019 10:27

ТРЕБА РЕЗЕРВНИ САСТАВ, АЛИ КАКО СТЕ СЕ ВЕСЕЛИЛИ КАДА СТЕ НАС ОТПУШТАЛИ НЕ РАЧУ НАЈ ТЕ НА НАС. НИЈЕ БИТНО ЗНАЊЕ ВЕЋ ПОЛИТИЧКО ОПРЕДЕЉЕЊЕ. СНСД СА ЛУКАЧОМ И ПЕТРОМ ЂОКОЋЕМ ОБУЧРНИМ ПОЛИЦИЈСКИМ КАДРОМ НЕКА БРАНИ. ТУ ВАМ ЈЕ ЋЕРАНИЋ И ГАЛИЈАШЕВИЋ, ВРХОВНА КОМАНДА НОВИЋ, ШПИРИЋ, ПРОДАНОВИЋ И КРЕДЕНАЦ. СТВАРОЦИМА ТО ПОВЈЕРИТЕ. НИКО ТИ ЛУКАЧУ НЕ ВЈЕРУЈЕ.

Name

РЕ Полицајац

31.03.2019 10:27

Кратко, јасно и нажалост тачно.

Name

Зоран

31.03.2019 11:22

ПОЛИЦАЈАЦ Оци су огледало дусе а његове су цемерне и црне, зло из њих кипи

Name

Радован ИИИ

31.03.2019 13:08

Слабо ћеш добити ког резервисту од полицајаца који су пензионисани.Тражи нове младе па их обучи и плати.Извадите мало из својих џепова па платите а не из државне оглођане касе.

Name

Аууу

31.03.2019 18:08

Па треба смањити јер и ови немају ста радити народ одлазиии пуста села и градови !!!и остају дрзавни партијаси да узивају у изобиљуууу сваке врсте !!!!е лукацууу па то је суманута идеја која народу не слузи ни за сто !!!дно дна

Name

ОКО

31.03.2019 10:24

Ово се Милорад спрема или за рат или за револуцију или за Босанско прољеце. Е будала мајко моја мила

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

31.03.2019 14:53

Милорад се спрема за Унитарну Босну. Он је вазан играц у том пројекту.

Name

Снеки

31.03.2019 10:24

Свијет вам се смије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

31.03.2019 10:36

Свијет не зна да они постоје . То зна само народ који их трпи .

Name

Ре

01.04.2019 08:17

Дјеца нам се смију, мој(а) Снеки.

Name

гуз

31.03.2019 10:45

Парамилицијске снаге,танко је то ,врло танко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ској

31.03.2019 10:52

Ко би рекао, опсте народна одбрана и друствена самозастита, а знамо како је то заврсило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

31.03.2019 11:05

Док год је Драган Лукач министар полиције, никада народ неће имати ништа од њих, каква луда помоћ народу, нису народу потребне батине а богами ни убиства ✊✊✊✊✊✊✊✊✊

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добровољац

31.03.2019 12:42

Браво за пуковника! Јављам се добровољно без паре и динара, поздрав свим патриотама.

Name

Гацо Пелинковац

01.04.2019 05:47

Само зови папак, ту су твоји соколови.

Name

брецало

31.03.2019 11:24

Знаци опет запосљавање родбине и пријатеља и то сад у мупу браво Лукацу гдје одговор које убијо давида драгицевица и кога муп републике српске крије сеам те било фукаро једна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ц

31.03.2019 14:57

Добровољац седи бере гдеси цувај своје овце.

Name

Крими роман

31.03.2019 11:30

А ста це се сада правих криминалаца прикљуцити резервном саставу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

31.03.2019 12:49

Само да добију знацку и слузбену ту це бити од зла оца од горе матере.Сад це тек јаваслук настати

Name

Ре

01.04.2019 08:19

Као '92. Само на кога сад?

Name

израелац

31.03.2019 11:45

исто ко у израелу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре израелац

31.03.2019 12:08

Зато Израелу, нико перке не може одбити, одличан приједлог, то свака држава има, то је имала и Југа...

Name

@паметњаковиц

31.03.2019 12:47

Израелу не мозе нико ниста зато сто су власници највецих свјетских команија а не војске која се исто финансира из профита у тим компанијама. Све највеце брендове дрзе Јевреји и зато су јаки а не зато сто имају неку јаку јединицу. Новац контролисе свијет а не војска или полиција.

Name

Ре

31.03.2019 12:49

Сад це онда и ФБиХ ангазовати дупло висе полицајаца .Ста год да РС уради ФБиХ це имати дупло висе.

Name

сарајлија

31.03.2019 12:51

Јесте али Југа је имала паре да резервисте опреми,обучи и плати једино ако Лукач не мисли да им даје истрошене униформе,старе тетејце и фртаљ хљеба са саламом.А за плату ће им обећавати да се стрпе и да ће их превести у активни састав ако буду довољно чекали...

Name

ре.сарајлија

31.03.2019 14:58

С тим да је и југа кренула да се енормно задузује и пуца економски. Да није било рата, било би социјалних немира стотина хиљада отпустених радника, у том се правцу југа кретала.

Name

сарајлија

31.03.2019 17:29

Аха...чуј то? Нисам знао.А како се задужује једна РС? Један Енергоинвест у оној држави је био већи гигант него комплет РС,веће је приходе имао.У којем се правцу креће РС? Економском процвату или нестанку?

Name

Трт

31.03.2019 12:15

Па да наравно. Треба ових што "чувају" изборни материјал. Наравно, ваља појачати сад кад сте проваљени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кале

31.03.2019 12:31

Лукацу ко је убио Давида Драгицевица???????

ОДГОВОРИТЕ
Name

посавски гоница

31.03.2019 12:41

Алија је 92 имао исто резервну Милицију да бих поцео рат а ста ти хоцес са овим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

01.04.2019 08:25

Ал' ова неписмена србадија има проблема са помоцним глаголом бити у првом и трецем лицу презента.

Name

ре

31.03.2019 12:45

Треба на све начине сачувати вишегодишње богаство власти од сиромашног и опљачканог народа РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бандитос

31.03.2019 14:05

Хунта хоће нови обруч око себе. А за њих је онај обруч у деветом кругу пакла . Хоће да се заштити од народа. Хоце да настави пљачкати и урушавати оно што је остало од РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сецуритy

31.03.2019 17:27

Наравно да треба јер све веци број полицајаца напуса и одлази у Њемацку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања лука

31.03.2019 17:32

Ајде сељацино из Петровца мани се висе полиције о цему ти народ нема ста да једе а ви само у полицију улазете дабогда вас укинули као сто и планирају послије оконцања слуцаја Давида Драгицевица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реални Зандар

31.03.2019 20:17

Хај ти прво ову полицију сто имас исфилтрирај од багре и криминалаца, реорганизуј и плати како треба па ти неце требати додатна полиција, вец це они прави полицајци који остану и буду плацени радити како треба и колико треба. Овако ти је полиција пуна криминалаца, а оно сто ваља у њој је сваким даном напуста и одлази за својом срецом јер не могу да гледају ста ти се ради у овом МУПу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дх

31.03.2019 22:35

Које.убијо.ДАВИДА.ДРАГИЦЕВИЦА..БАНДО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рибар

01.04.2019 10:04

Бојим се да ће будућа мигрантска криза у БиХ окренути све наопачке. Све ове приче око ЕУ, Савјета министара, изградње нових односа на основу максималне толеранције свих према свима, што је за мене кључ почетка озбиљног рада на стратешком развоју привреде и заустављању одласка младих и младих парова пашће у воду. Ако рецимо ове године у БиХ уђе 50.000 миграната, они сигурно неће моћи прећи у Хрватску, осим пар хиљада њих пацовским каналима. Посљедица ће бити психошошки притисак на младе. Значи, долазак 50.000 миграната, по мени, до краја 2020 године доноси одлазак око 100.000 наше младости. Не дај Боже да сам у праву, Њемачка отвара границе догодине за "бијеле", бојим се да ћемо ми испод Саве и Дунава бити дестинација за повратак десетина и стотина хиљада "нестручних" исламских миграната који западу не требају. Зато, у сваком случају подржавам формирање резервног састава полиције Српске, не би ми сметало да то ураде и у Федерацији, неко мора стати на границу и херметички је затворити. Што би се неко из сусједних земаља богатио шврецујући мигранте преко наше границе, поготово кад ће у будућности за њих 90% крајња дестинација бити БиХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

01.04.2019 12:18

Покраду дрзаву,задузе си кредитима и то онда покраду,народ враца и јос мора плацати им додатну заститу како би они заститили свој капитал.Ее,о томе се овде ради,ниста друго !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

одговор

01.04.2019 14:04

Министру боље би било да заиста сагледаш стварно стање у МУП РС и да не иступаш у јавност са таквим причама, јер је очигледно да не можете завести ред, рад и дисциплину у МУП и да успоставите индивидуалну одговорност сваког појединца. Ни редовни састав полицијских службеника нисте оспособили, јер их није имао ко да оспособи, а касније када су требали да у пракси уче нису имали од кога да науче, а ти би сад гомилао и резервни састав. По доласку на функцију Министра си без размишљања и процјене многе пензионисао, а шта данас имаш, гомилу нерадника и незналица и имаш преко 700 полицијских службеника који су поднијели захтјев за споразумни прекид радног односа. Дај саберите се једном и заведите основну ствар да плату треба зарадити и да нигдје нема да је у опису радних послова испијање кафа током цијелог дана и завршавање личних послова и обавеза и да се у исто вријеме зарађује и на другом мјесту.

Name

Не!

02.04.2019 12:13

Треба јацати одбрану Додиг-овог (ненародног) резима,а на терет сиромасног народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предраг Благојевиц

02.04.2019 23:14

Срби моји,нема зивота у овом полицијско-резимском резервату,бјезите сто даље одавде,гдје мозете зарадити,формирати породице,зивјети у сигурном окрузењу,и гдје вас нико неце пунити мрзњом!

ОДГОВОРИТЕ