Нови Бреxит удара на економију ЕУ?

Ново објављено истраживање ЕБРД-а показује да би значајан дио ланаца вриједности унутар 12 земаља Европске уније у којима Банка послује, као и у Турској као чланици царинске уније ЕУ, могао бити погођен у случају изласка Уједињеног Краљевства из Европска уније без договора.

Свијет 30.03.2019 | 21:48
Нови Бреxит удара на економију ЕУ?
Бреxит без договора могао би имати значајне ефекте, не само на директну трговину између Турске, земаља ЕБРД-а у ЕУ и Уједињеног Краљевства, већ и на индиректни извоз кроз интеграцију ланца вриједности у Европску унију.

Примјер таквог ланца вриједности могли би бити дијелови аутомобила који се извозе из Словачке у Њемачку, гдје би се састављали и затим извозили као коначни производ у Велику Британију.

Анализа економиста ЕБРД-а заснована на 'трговини доданом вриједношћу' (2018) ОЕЦД-ове базе података показује да би у случају да Велика Британија напусти ЕУ према сценарију без договора, 6,8% домаћег извоза додане вриједности ЕБРД земаља могло бити погођено потенцијалним прекидима директних и индиректних трговинских веза са УК.

Удио би био још већи за Кипар, Турску и Пољску, за које на британском тржишту отпада 7,9 – 9,1% укупног извоза.

У апсолутном смислу, и Турска и Пољска би се суочиле с највећом изложеношћу прекидима у трговини са извозом домаће вриједности од око 12 милијарди долара који се директно и индиректно извози у УК.

Поред тога, утицај на обим трговинске размјене у просјеку износи 0,9% укупне производње земаља ЕБРД-а у 2015. години, док је тај удио већи за земље попут Кипра (1,9%), Литве (1,3%), Мађарске ( 1,3%) и Пољске (1,2%).

Дванаест земаља ЕБРД-а које су дио ЕУ, плус Турска, могле би се такође суочити са скромним поремећајима ланца вриједности у одређеном извозу у економском сектору у случају Бреxита без договора, с обзиром на то да ће се развити различите трговинске баријере и пореметити опскрбна веза између индустрија у Великој Британији и ЕУ.

У апсолутном смислу, земље ЕБРД-а имају већу изложеност трговинским поремећајима у повезивању ланца вриједности са УК, него обрнуто. Британски инпути у вриједности од 7,5 милијарди УСД, а који углавном чине пословне услуге, кориштени су као инпути у производном процесу извоза производње земаља ЕБРД-а у 2015. години.

Велика Британија се такође ослања на иностране инпуте за извоз, али је у 2015. години добила само 4,8 милијарди америчких долара страних инпута од земаља ЕБРД-а, од чега је већина за транспортну индустрију у Великој Британији, извјештава Индикатор.ба.

Коментари / 0

Оставите коментар