Коме припада новац из фонтане?

Легенда каже да ћете, ако баците преко рамена новчић у Фонтану ди Треви, сигурно опет доћи у Рим. Сваке године се сакупи око 1,5 милион евра захваљујући новчићима које заљубљеници у вјечити град баце у фонтану.  Куда иду кованице сакупљене на овај начин?

Занимљивости 30.03.2019 | 21:35
Коме припада новац из фонтане?
Фонтану ди Треви наручио је папа Клемент XИИ 1732. године. Са висином од 26,3м и ширином од 49,15м представља највећу фонтану барокног стила у Риму. Ди Треви фонтана је најпознатија фонтана на свету коју су овјековечили бројни филмови од којих су најпознатији Фелинијев Ла Долце Вита, Празник у Риму (класик са Одри Хепберн у главној улози) и Тхрее Цоинс ин тхе Фоунтаин – филм из 1954. године захваљујући коме се развила традиција бацања новчића у фонтану.

Око 4.000 евра дневно, односно око 1,5 милион евра годишње, сакупи се захваљујући овој традицији. Почев од 2001. године, ова средства се донирају организацији Царитас. Царитас је добротворна органзација римокатоличке цркве, основана 1971. године, која опстаје захваљујући донацијама, а средствима које сакупи помаже бескућницима и породицама које се суочавају са финансијским потешкоћама.

Градска Влада је 2017. године изнијела приједлог да се средства из Фонтане ди Треви преусмјере и, умјесто Царитасу, дају градској управи која би та средства искористила за санирање путева, као и за социјална давања. Како је приједлог наишао на бројне критике, доношење одлуке о томе ко полаже права на новац из фонтане, одложено је за наредну годину.

Градоначелница Рима је прошле године успјела да издејствује преусмјеравање средстава у буџет градске власти. Донијета је одлука да се почев од априла 2019. године новац користи за потребе града. Најновије вијести ипак извештавају о обустави ове одлуке.

(Агенције) 

Коментари / 0

Оставите коментар