Гусари на Дунаву кријумчаре нафту

Цариници су током прошле године одузели више од 250 тона нафте и нафтних деривата, што је готово осам пута више него 2017. када је заплењено око 30 тона горива.

Србија 30.03.2019 | 18:25
Гусари на Дунаву кријумчаре нафту
"Кријумчари на рекама раде у мањим групама, али су изузетно организовани, имају брзе чамце и специјалне барже за превоз дизела, па чак и специјалне цевоводе постављене на дну корита реке којим гориво пребацују са бродова на обалу. Они користе радио и мобилну везу и уз помоћ те опреме лако могу да шпијунирају комуникацију Управе царина и МУП-а", рекао је за Тањуг саветник директора Управе царина Милован Рубежић.  

У Удружењу нафтних компанија Србије наводе да је сиво тржиште 2011. и 2012. узело највише маха када је, како се процењује, државни буџет оштећен између 70 и 100 милиона евра.

Без обзбира на смањење сивог тржишта последњих година, кажу у Удружењу, држава никада не сме да престане да води рачуна о томе да ли је можда пронађен неки нови канал злоупотребе.

Додаје да на Дунаву има више таквих група чије се деловање сада већ може упоредити са гусарењем, а то потврђује податак да са бродова поред горива све чешће нестају угаљ, челик, кукуруз и друга роба. 

"Чини се да су сада такви напади учесталији, а и агресивнији. Дешава се да буквално упадну на брод и посаду такорећи заробе. Вежу их и закључају у кабину брода, а онда истачу гориво и пребацују га на барже које су претходно привезали уз брод", истакао је Рубежић. 

Наводи да је једнако заступљен и другачији модел – и то онај када посада свесно учествује у шверцу горива. 

"Ово може бити погубно за компаније које се баве превозом нафтних деривата, јер долазе у ситуацију да могу да изгубе вредне и дугорочне уговоре због пенала који су предвиђени ако долазе на место истовара са мањком горива које је требало да испоруче", нагласио је Рубежић и навео да кријумчарење прави директну штету државном буџету. 

Спречавање кријумчарења, навео је, није нимало лак задатак, јер су групе које се баве овим видом кријумчарења перфидне и опасне. 

Испричао је да су цариници и полицајци често изложени опасностима приликом праћења, контроле и откривања речних кријумчара нафте. 

"Трговачки бродови су огромни, пуни разних шупљина, чак и опасних материјала, што може да угрози живот онога ко их контролише, а кријумчари не презају ни од чега, наоружани су и спремни да иду до краја", навео је Рубежић.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Уча

30.03.2019 20:34

Од срећне и сигурне Југе добили смо нови светски, дириговани начин живота. Па нека смо сада срећнији за шта се Америка иначе залаже и за украс свега ево и гусара. Дјеца више не читају бајке већ изађу на Дунав и посматрају уживо.

ОДГОВОРИТЕ