Како заштити БиХ од миграната?

- Европска служба за границе Фронтеx могла би добити нова овлаштења на територији земаља западног Балкана, укључујући Србију и БиХ.

Босна и Херцеговина 30.03.2019 | 10:56
Како заштити БиХ од миграната?
Како пишу европски медији који су добили на увид материјале о којима се тренутно води расправа у европским институцијама у Стразбуру, а према овим приједлозима, који још нису попримили званичну форму, тако да је нико од европских званичника није могао коментарисати, Фронтеx би у земљама попут Србије и БиХ добио овлаштење да протјерује подносиоце захтјева за азил.

"Ова прилично контроверзна одлука била је тема разговора европских званичника иза затворених врата на састанку 28. марта у Стразбуру. Ови разговори дио су много шире реформе Фронтеxа", пише "ЕУ Обсервер", један од медија који је добио ове документе на увид. Европски званичници у Европском савјету, Европском парламенту и Европској комисији, како наводе ови медији, желе да постигну коначан договор прије одржавања европских избора у мају.

Како је истакнуто, Дмитрис Аврамопулос, комесар за миграције Европске комисије, врши притисак на социјалисте и либерале у Европском парламенту да пристану на ове мјере, с обзиром на то да постоје страхови да би треће земље могле злоупотријебити овај механизам и користити Фронтеx да протјера и оне мигранте који би повратком у матичну земљу били изложени животној опасности.

Наиме, у радном документу је предложено да треће земље могу тражити од Фронтеxа да спроведе овакву мјеру, а да би заштитни механизам против евентуалних злоупотреба могао бити да те земље морају имати потписану и верификовану Европску конвенцију о људским правима, као и Избјегличку конвенцију из 1951. године.

Медији подсјећају да је и прије двије године била разматрана слична мјера да у њу буду укључене земље западног Балкана, али да је тада одбачена, међутим сада је она поново на дневном реду.

"То значи да би људи који никад ногом нису ступили на тло ЕУ своје случајеве дали на разматрање земљама које нису везане европским законом, а након тога, када им захтјев буде одбијен, Фронтеx би у њихово име те људе депортовао у матичне земље", наведено је у документу, како преноси "ЕУ Обсервер".

Такође је предвиђено да до 2027. године број припадника Фронтеxа буде повећан на десет хиљада, а на располагању би имали и знатно већи буџет од постојећег.

У Фронтеxу кажу за "Независне" да би садашњи текст у наредним мјесецима прије коначног усвајања могао претрпјети значајне измјене, а да према садашњим уговорима са БиХ, Фронтеx нема мандат да координира операције на територији БиХ.

"Наша агенција је тренутно присутна у Грчкој и Бугарској већ неколико година и наставиће операције и током 2019. године", рекла је за "Независне" Изабела Вивиор, службеник за односе с јавношћу Фронтеxа.

Драган Мектић, министар безбједности БиХ, каже да не зна детаље о причи коју преносе европски медији, али да су у току разговори између БиХ и Фронтеxа о закључењу уговора о сарадњи.

"Када закључимо споразум с њима, онда ћемо јавност обавијестити о свим детаљима које тај споразум садржи. Зависно од тога шта ћемо договорити с њима, видјећемо какве ћемо ефекте постићи. Битно је нагласити да ће све бити базирано на договору у који ће бити укључене све заинтересоване стране", рекао је Мектић за "Независне".

Он је истакао да БиХ, прије свега, од Фронтеxа очекује помоћ у заштити спољне границе БиХ у вези с уласком миграната.

(Независне)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Јаца

30.03.2019 10:15

Како ћете решит мигрантну кризу лако пуститеји нека иду кудсу пошли недајтеим ништа као прво запад је њија звао они знају кусу пошли брига запад за Балканом Балкан није никој ништа самоје други проблем на Балкану поштоје велики криминал поједини оћесе да обогате на мигрантима а што они сметају мештаним боли њија ку..ц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.03.2019 10:53

Јасно,и просто!

Name

ре Јаца

30.03.2019 11:57

Јацо, што се нас тиче, нека иду гдје год хоће. Али не да Хрватска и враћа их нама. Е пошто ми не знамо шта ћемо са њима, онда морамо да штитимо границу да уопште не улазе у БиХ. Још простије.

Name

Бј

30.03.2019 16:23

У БиХ мигранти улазе из Србије и Црне Горе. Мада они не тразе БиХ као дрзаву из снова, вец би прошли кроз њу и ишли даље. Ех сад се Хрватска поставља као застинтник европских вредности и Крсцанства. Једноставно када ухвате мигранте, оплацкају их до задње кинте и премлате их, тако да и без новца остану,,,, онда је нормално да је БиХ алтернатива. Пусти их нек иду даље, све це бити ок,,,,,

Name

Заста слузи нато???

30.03.2019 10:16

Сви мигранти прелазе преко Нато земаља и Нико ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

30.03.2019 11:24

теско ономе које мигрант и крено са свога идес незнас куд идес гдјегод станес неком сметас јадни он и онису кренули на толико далек пут са намјером само њима знаном некису кренули стосу морали а неки одобести они стосу кренули стосу морали требаим помоц а они такозвани мигранти који нису морали бјезат од рата у својој земљи треба вратит у матицну земљу а којису бјезали од рата у својој земљи њима треба помоц свакако и ако затразе азил датим

ОДГОВОРИТЕ