Тренери почетници у Партизану: Нико као Јокан!

Партизан је кроз историју имао пуно тренера који су почели на клупи клуба из Хумске улице. Многи су се црно-белима захвалили освојеним титулама и клуповима.

Фудбал 01.04.2019 | 23:00
Тренери почетници у Партизану: Нико као Јокан!
Нови шеф стручног штаба "парног ваљка" Саво Милошевић, један је у низу тренера којима је "врућа клупа" трофејног клуба прва станица у каријери. Пре прослављеног голгетера и бившег рекордера по броју наступа за национални тим, многи су тренерски занат пекли у Партизану. Са више или мање успеха…

Најтрофејнији почетник је без дилеме Славиша Јокановић. За посао који га је касније одвео и од Премијер лиге одлучио се сасвим случајно. Партизан је после јесење сезоне 2007/2008 остао без тренера, јер је Мирослав Ђукић прихватио позив Звездана Терзића да постане селектор Србије. Томислав Караџић, тадашњи председник црно-белих, морао је брзо да реагује, јер клуб већ две године био без иједног трофеја и међу навијачима је владало велико незадовољство.

Добре партије током јесени уливале су наду да Партизан под Ђукићем може да поврати трон. Гордан Петрић је у то време обављао функцију генералног секретара, а чест "гост" на стадиону и на утакмицама био је управо Јокановић. Некадашњи саиграчи и пријатељи успели су да наговоре Новосађанина да се прихвати посла у Партизану.

Јокановић је одвео тим на припреме и од пролећа започео успешну једноипогодишњу мисију са црно-белима. Иако је у првом мечу убедљиво поражен од Црвене звезде пред празним трибинама стадиона "Рајко Митић", Јокановић је освојио две титуле и два купа (2007/2008 и 2008/2009). 

Међутим, и он је смењен. Бивши челник Драган Ђурић није имао разумевања после елиминације од кипарског АПОЕЛ-а и тешког пролаза у Лигу Европе преко словачке Жилине.

Занимљиво, Јокановић је наследио Ђукића, који је такође био почетник, јер је неколико месеци пре него што је у 9. јануара 2007. заузео место Миодрага Јешића, прва искуства стекао водећи младу репрезентацију Србије.

Почевши од оснивања Фудбалски клуб Партизан доводио је тренере почетнике. Први је био Фрањо Глазер, који је две године и бранио и водио екипу. Чувар мреже познат као "мајстор за пенале" (наводно је од 94 одбранио 73) освојио је и прву титулу за клуб из Хумске у сезони 1946/1947.

Шампион државе као тренер почетник у Партизану био је и Ненад Бјековић. Пре него што је постао "шеф", Бјековић је две године био помоћник у стручном штабу Милоша Милутиновића (узео титулу 1983). Освојио је две узастопне титуле у периоду од 1984. до 1987, Партизан је био најбољи у Југославији 1986. и 1987. године.

Трофејни почетак имао је и Вук Рашовић. 

Партизан важи за његову прву озбиљну станицу у каријери, иако је почетне кораке у тренерском послу начинио у црно-белој филијали Телеоптику. Пошто је Владимир Вермезовић "просуо" велику бодовну разлику и Црвена звезда пришла на само два бода заостатка, Рашовић је прекомандован из Телеоптика да "вади кестење из ватре". Успео је у сезони 2012/2013 да добије дерби и да освоји титулу. Управа му је током лета скроз окренула леђа, оставивши га са слабашним тимом без правих појачања. И поред тога Рашовић је до зимске паузе стекао бод предности у односу на Звезду. Тадашњи председник Ђурић га је сменио и довео Марка Николића, а највећи Партизанов ривал је после шест година прекинуо црно-белу доминацију.

Флоријан Матекало је такође тренерску каријеру почео у београдском клубу. Кратко је 1957. водио црно-беле, али је успео да освоји Куп, последњи пре великог поста у најмасовнијем домаћем такмичењу. 

И Партизанова легенда Момчило Вукотић је кренуо из Хумске. Прво као играч, па спортски директор, а онда и као тренер. Популарни "Моца" седео је на клупи "ваљка" у сезони 1988/1989, исте оне у којој је Партизан после више од три деценије освојио Куп.

Александар Станојевић је освојио два шампионата и увео Партизан у Лигу шампиона. Међутим, пре него што је постао први тренер црно-белих, водио је Срем и радио у ОФК Београду, где је био задужен за млађе категорије, а био је и асистент у првом тиму. Искуство је стекао и у репрезентацији Србије до 19 година, односно поред Ђукића на клупи Партизана.

Иван Томић је такође био у репрезентацији Србије до 19 година, затим у Телеоптику, па у Партизану, слично као и Зоран Мирковић, који је скромно тренерско искуство стекао као тренер Синђелића и помоћник у селекцији Црне Горе.

Партизанови почетници без трофеја били су још Стеван Вилотић (1957), Велибор Васовић (1971-1973) и Јован Миладиновић (1976).

У коју групу ће Саво Милошевић… 

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар