Партизан се нада Вањи из првог меча...

Сада када се ломи сезона. . .

Кошарка 29.03.2019 | 21:30
Партизан се нада Вањи из првог меча...
Вања Маринковић је у јануару ове године напунио 22. Стигао је већ да пребаци много тога преко главе, да га дижу у небеса, називају наследником Богдана Богдановића, играчем који стагнира, да буде капитен Партизана. Али, и даље је ту. У црно-белом дресу и делује да напредује код Андрее Тринкијерија. Ове сезоне игра добро, мада и даље има успона и падова. А први меч овог полуфинала био је прави путоказ за Маринковића. Баш такав Маринковић је потребан црно-белима у суботу увече у другом мечу против Црвене звезде.

И сам је после меча, директно или индиректно, показао да је задовољан својом игром и да му је то био један од најбољих вечитих дербија у досадашњој каријери. Вања је на том дуелу дао 20 поена, шутирао 4/7 за три поена. Без изгубљене лопте. Иако је имао одређене гестикулације у жару борбе које се нису допале навијачима Звезде, јасно је да је Вања на паркету деловао храбро из Партизановог угла. Није се уплашио. Показао је петљу. Није то било савршено у одбрани, али као млад играч наравно да има места за напредак.

На крају крајева, видело се то и на његовом учинку. Међутим, постоји теза код навијача црно-белих даВања зна често да осцилира у игри, те да мало боље игра у гостима него пред навијачима Партизана, наводно због притиска. Аргумената "за" и "против" има доста. Рецимо, знао је Маринковић у првом дербију код куће да убаци 11 поена, да Алби 14 у Еврокупу такође на свом паркету, али и да против Монака у Пиониру потпуно подбаци поентерски.

Ако има неверних Тома, нема боље утакмице по Маринковића у којој може да побије обе тезе. Одличном игром против Црвене звезде пред својим навијачима. Идеална утакмица за тако нешто. Притисак тешко може бити већи, важност такође... Партизан нема места за грешку. Мора да добије да би остао "жив".

Вања је право дете Партизана. Прошао је много тога, али је заправо због тога утисак многих да је он старији него што јесте. Зато је и сам Андреа Тринкијери током сезоне одговарајући на питања новинара везано за Маринковића рекао га “само треба више волети”.

Имао је успоне и падове током досадашње каријере. У новембру 2015. године Маринковић се мучио са бременом капитенске траке па је знао да веже важне мечеве без поена. Потом је у вечитом дербију 2017. пружио можда и најбољу партију у дербијима до тада, а у првом мечу ове полуфиналне серије против Звезде одиграо је можда и најбољи меч каријере против црвено-белих.

Јасно је и Тринкијерију шта је све Маринковић пребацио преко плећа у црно-белом дресу. И да требало скинути притисак са њега колико је то могуће.

"Вања је фантастичан дечко и има ожиљке... Њему некад није лако да игра. Ми овде не спасавамо животе и нисмо доктори, већ смо тренер и играчи. Јако сам срећан јер је Вања одиграо комплетну утакмицу - у нападу и одбрани. Он може тако да игра пуно пута, ако се мало опусти и ако га мало више волимо, сви", рекао је Тринкијери после победе над Албом.

То је покушао да уради највише причом. Константном. На тренинзима док би остали играчи ишли да се “упишу” на кош, Тринкијери би водио педагошке разговоре с Вањом. Јасно је Италијану да у овом младом играчу чучи потенцијал. Али да он није искоришћен до краја. Било је различитих тонова у тим разговорима, али ако гледамо последњи продукт, први дерби полуфинала, успео је Тринкијери у својој намери. Многима на памет вероватно пада онај оштар разговор на тајм-ауту против Крке који је Партизан лагано добио са преко 30 разлике…

Присетимо се како је то изгледало.



Све су то кораци у којима млади играчи сазревају и животно и кошаркашки.

Играо је Вања дербије у сезони 2014/2015, али како и сам каже, тада му је било много теже. Био је млађи. Сада је искуснији. Прошао је различите дрилове. И схватио шта се од њега тражи. Све време се чека нека “експлозија” Маринковића. Из сезоне у сезону се сваког лета прича о томе. А, заправо, њему је, као 21-годишњаку, односно сада свежем 22-годишњаку, била само потребна сезона баш слична овој, уз савршен крај који се највише гледа, оцењује и бодује.

Субота је дан када ће “морати” да одржи ниво из првог меча. Партизан га баш таквог тражи и жели. Добио га је једном, а сада присталице Парног ваљка чекају “репеат”. Јер знају колико могу да добију од Вање.

Извор: моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Не

29.03.2019 20:45

Никада није одиграо две шутерски моћне утакмице за редом(једна или две у сезони), никада није одиграо добру шутерски утакмицу на домаћем терену. Сутра први шут за три ће бити промашај и други и на крају ништа.

ОДГОВОРИТЕ