Побољшати живот грађана у БиХ

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица изјавио је након састанка са Европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом да је заједничка изјава једна врста опредјељења и сажетак тешког живота грађана БиХ.

Република Српска 28.03.2019 | 15:40
Побољшати живот грађана у БиХ
Предсједник СДС-а Вукота Говедарица је казао након састанка да се БиХ налази у једној ситуацији у којој се ставови власти и грађана не поклапају.

"Направљена је, из не знам којег разлога, једна потпуно нова слика, када је у питању потписивање изјаве. Ријеч је о нацрту који је достављен политичким партијама да виде шта се у њему налази, а у ствари да је само једна врста опредјељења и констатација једног тешког стања у коме живи ова земља", казао је он.

Говедарица је казао да не зна ко је и с каквом намјером пласирао информацију да ће данас овај документ бити потписан.

"Рекао сам Хану да смо ми једна чудна земља у којој власт прича како имамо из године у годину све већи економски раст и запослење,а чињеница је да из године у годину све већи број људи одлази из земље. Дакле, или немамо адекватан економски раст или га уопште немамо, па грађани незадовољни таквим стањем напуштају земљу и одлазе да траже срећу у неким другим земљама", поручио је Говедарица.

Говедарица је казао како лично сматра да приједлог изјаве треба дорадити, те да треба урадити корјениту измјену Изборног закона БиХ.

"Све преваре почињу преваром око изборних резултата. Треба озбиљно размотрити могућност да оне прошлогодишње дефинисане измјене у закону сви заједно размотримо. Свјестан сам да оне некима не одговарају, и у РС и у ФБиХ. Потребан је такође нови концепт борбе против корупције, јер се стари показао као неадекватан и да га треба промијенити из коријена", казао је Говедарица.

Господин Хан је видио да је у посљедњих 15 година у БиХ учињен напредак и о томе требамо разговарати. Ја сам рекао да ЕУ може помоћи БиХ, да нас скину с неких листа и да нас препоруче за пословање, да препоруче наше компаније, казао је након састанка предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић.

Марко Видаковић, потпредсједник СНСД-а, казао је да изјава није потписана, али да је састанак био позитиван.

"Ми смо испред СНСД спремни на сарадњу и за нас је прихватљива ова изјава као дио нове реформске агенде. Казали смо да је за нас неприхватљиво да садашњи састав Савјета министара одлучује о НАТО савезу. Те да се то што прије треба урадити. РС не смије бити таоц формирања власти на нивоу БиХ. Надам се да ће проблем с НАТО савезом бити превазиђен и нећемо пристати на условљавања из Федерације", нагласио је Видаковић.

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић изјавио је да лидери странака нису потписали заједничку изјаву.

"Сви су прихватили да је заједничка изјава добра база за наставак разговора. Говорило се и о блоку 7 ТЕ Тузла. Комесар Хан нас је упозорио на то да ћемо у будућности морати издвајати и милијарду евра за екологију и ја сам замолио да се то питање поново размотри. Надам се да ћемо ускоро формирати власт. Сви се слажу да не треба развлачити. Надам се да ћемо превазићи тренутни проблем", казао је лидер СДА Бакир Изетбеговић.

На питање о формирању власти на државном нивоу, лидер СДА је казао да се сви слажу како не треба уцјењивати, а онда ентитетски ниво каже како БиХ неће наставити НАТО путем.

"Треба се кретати ка чланству у НАТО-у о чему ћемо одлучивати. За мене је легитимно да ентитетски ниво, односно Скупштина РС, предложи војну неутралност БиХ и да то буде размотрено на надлежним нивоима", изјавио је Изетбеговић.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Од када?

28.03.2019 14:45

Зар има концепт борбе против корупције?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуј изјава

28.03.2019 15:13

Нама је тих изјава пун ку...фер.И Хана и европских и насих политика.

Name

Модерато Цантабиле

28.03.2019 19:53

Није ли рано за побољасње стандарда? Нисмо јос све продали!

Name

велико постење

28.03.2019 15:11

ови могу само загорцат зивот народу погледај плату министара у власти и успореди са радницима у производњи и градјевинарства и јадне пензионере пацес видет разлику дали могу зивети јадни људи теско народу са овом власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

РР

28.03.2019 15:43

Влада РС никада није била неписменија, они да нам поправе ситуацију а сваке седмице нова афера. Све је ово ђаво однио

Name

ре

28.03.2019 19:45

Било би овдје некога живота и задовољства у овом стално истом мраку народа и бораца РС,да опозиција РС направи неки споразумни договор са режимом да их пусти из РС без икакве одговорности и да носе сав свој плијен, да једном за дуго година кренемо да живимо као људи и да народ и омладина више не бјеже из РС.

Name

ТТ

28.03.2019 15:41

Док је рудоње нема бољитка у РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурле Бланкосцхеин

28.03.2019 20:27

Бољитак је процес, а Рудоња је само гаранција успјеха.

Name

Мокронога

28.03.2019 16:26

Бадава је комесар Хан долазио и разговарао са овдашњим страначким лидерима.Од њих није чуо ништа паметно и конкретно што би ову земљу и њене грађане помакнуло бар мало унапријед.Све је било као што каже она народна: Трла баба лан да јој прође дан.Политичари-џабалебароши настављају по старом, а народу све теже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИЈЕ

28.03.2019 17:23

Он дошао да нешто чује нити да нешто пита. Донио им домаћу задаћу и дао рок до када.

Name

ре

29.03.2019 12:28

Тај Хан је обицно европско љигаво говно, бирократа којег ти не занимас уопсте,...али ти тога ниси свјестан наравно...

Name

рациц

28.03.2019 20:20

Највеци проблем Републике Српске су похлепни неморални политицари повезани са похлепним бизнисменима којима дрзавне функције слузе искљуциво као ресурс за приватни бизнис а народ који пропада због таквог њиховог односа према Отадзбини посматрају само као колатералну стету. Истина долази. Не треба нас бити страх да будемо храбри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

29.03.2019 08:28

Изјава стољеца Ово је прави политицар Колику бригу само показује за своје дрзављане Одакле оваке изјаве како се само цовјек сјетио Цуј побољсати услове зивота у Бих Па Ста це нам боље недај бозе да нам буде горе само Нама нетреба боље да смо хтјели боље неби бирали иста говна 25-година